Povežite se s nama

Život i društvo

“Pametan” bicikl FreeDUCK 2

Objavljeno:

- dana

DUCATI KOMPONENTI

Posebnu pozornost na 6. Sajmu obnovljivih izvora energije Cro eco energy expo 2015., koji je proteklog vikenda održan u Varaždinu, privukla je ludbreška tvrtka Ducati komponenti.

Riječ je o članici talijanske grupacije Ducati energia S.p.A., koja u Ludbregu, gdje je zaposleno stotinjak ljudi, proizvodi dijelove, odnosno elektropokretače za četverokotače, dvokotače jet-ski, snowmobile i druga vozila.

Poticaji iz Fonda

Na svom izložbenom prostoru tvrtka Ducati komponenti ove je godine predstavila svoj novi proizvod koji je na tržište lansiran prije godinu dana: električni bicikl s pedalec sistemom FreeDUCK 2. Ovaj “pametni” bicikl, za koji vlada sve veće zanimanje, pokreće elektromotor koji je smješten na zadnjem kotaču.
– Motor bicikla pali se čim se pokrenu pedale, a gasi kad prestajete pedalirati. On se vozi kao i “običan” bicikl, no motor će umjesto vas posao obaviti kod svakog napora, primjerice, kod uspinjanja uzbrdicom – objasnio je Franjo Zdelar, predstavnik ludbreške tvrtke Ducati komponenti.

Uz električni bicikl, na sajmu je predstavljen okretan četverokotač FreeDUCK 4

Važno je naglasiti da se kotač s elektromotorom kompletno proizvodi u Hrvatskoj te mu je cijena 1000 eura, dok kompletni bicikl možete kupiti za 2000 eura. U pogonima ludbreške tvrtke Ducati komponenti proizvode se i dijelovi za nadaleko poznati FreeDUCK 4, četverokotač na elektirčni pogon koji je također predstavljen proteklog vikenda u Areni Varaždin. Riječ je o četverokotaču koji nema nikakvu emisiju CO2 u okoliš i za koji Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovinost daje 15.000 kuna.

– Riječ je o četverokotaču koji je vrlo okretan, postiže maksimalnu brzinu od 45 kilometara na sat i s jednim punjenjem može prijeći do 60 kilometara. Nosivost mu je do 200 kilograma, ima prtljažnik, a cijena prijeđenog kilometra iznosi oko 0,01 eura po kilometru. Cijena mu je 6000 eura, odnosno oko 4000 zahvaljujući poticajima Fonda, a dosad imamo nekoliko prodanih primjeraka u turističke i promotivne svrhe – doznali smo od Zdelara iz Ducati komponenti.

U planu je preseljenje cjelokupne montaže električnih četverocikala FreeDUCK iz Bologne u Hrvatsku, pa bi se uskoro i u Ludbregu mogao sklapati cijeli četverokotač, što će rezultirati povećanom prodajom ovog simpatičnog i okretnog vozila. Ducati komponenti predstavili su i integrirani sustav za punjenje električnih vozila koji proizvode u Hrvatskoj, a dolaze u tri izvedbe. Uz opciju za brzo punjenje, dostupna je i opcija za sporo punjenje, kao i kombinacija jednog i drugog.
– Prednost naših sustava je što se mogu istodobno puniti dva vozila – doznajemo od Zdelara.

DUCATI KOMPONENTI

Ludbreška tvrtka Ducati komponenti prostire se na 4000 četvornih metara, a s proširenjem proizvodnje koje je u planu planira se i povećanje prostora. Tehnološki razvijena proizvodna tvrtka, koja u Ludbregu posluje od 2002., nalazi se u Zagorskoj ulici 6 u Ludbregu. Više informacija možete dobiti na broju telefona 042/306-159 ili putem internet stranica www.ducatienergia.it

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Grad Novi Marof dodjeljuje 79 studentskih stipendija, objavljen prijedlog liste kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja ulagati značajna sredstva u obrazovanje, pa će tako i ove akademske godine stipendirati svoje studente kako bi im olakšao obrazovanje.

Nakon provedenog javnog natječaja, Povjerenstvo za dodjelu stipendija razmotrilo je pristigle prijave i utvrdilo prijedlog liste kandidata koji je objavljen na službenim web stranicama Grada.

Prema prijedlogu liste kandidata, ove godine Grad će dodijeliti čak 79 studentskih stipendija u iznosu od 600, odnosno 800 kuna mjesečno. No, budući da je riječ o prijedlogu liste kandidata, svaki od njih ima pravo na podnošenje pisanog prigovora gradonačelniku, i to do petka, 10. veljače.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je da je Grad Novi Marof, kada je u pitanju stipendiranje učenika i studenata, predvodnik u Varaždinskoj županiji.

– Ove godine, osim što smo povećali brojku za dodjelu stipendija za deficitarna učenička zanimanja na njih čak 95, dodijelit ćemo i značajan broj studentskih stipendija. Ovim financijskim potporama Grad Novi Marof nastoji svojim učenicima i studentima olakšati školovanje, ali i poticati izvrsnost. To je smjer kojeg smo zacrtali i kojeg se namjeravamo držati i u budućnosti – rekao je Jenkač.

Podsjetimo i da je uvjet za dodjelu studentske stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno za studente  koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, odnosno 800 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Grada Zagreba, u drugim mjestima u Hrvatskoj ili u inozemstvu bila izvrsnost.

Tako su se na natječaj mogli prijaviti svi redovni studenti prve godine koji su zadnja dva razreda srednje škole završili s najmanjom prosječnom ocjenom 4,50 te druge i viših godina studija s jedinstvenom prosječnom ocjenom za prethodne godine studija od najmanje 3,50.

Uz uspjeh na studiju, uvjet za prijavu na natječaj bili su hrvatsko državljanstvo te prebivalište na području Grada Novog Marofa, i to najmanje dvije godine od podnošenja prijave, a kako bi ostvarili pravo na gradsku stipendiju, studenti ne smiju biti korisnici drugih stipendija, kao ni stariji od 26 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Sračincu potpisan Sporazum o suradnji Općine Sračinec i Grada Ljubuški

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Sračincu je održano svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji, koji su sklopile Općina Sračinec i Grad Ljubuški (BiH).

Potpisivanju su prisustvovali Krunoslav Lukačić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Sračinec, Damir Kozina, pomoćnik gradonačelnika Grada Ljubuški, te djelatnici Općine Sračinec, a potpisali su ga načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ljubuški Tihomir Kvesić.

U ugodnoj i prijateljskoj atmosferi naglašeno je da je ovaj sporazum tek formalno očitovanje prijateljstva između dvaju jedinica lokalne samouprave te da će on biti i početak intenzivne suradnje na mnogim područjima.

– Ovim Sporazumom potpisnici se obvezuju promovirati prijateljstvo, međusobno poštovanje i solidarnost među svojim zajednicama posebice u području turizma, sporta, gospodarstva, stručnog usavršavanja, socijalne solidarnosti i zaštite čovjekove okoline. Potpisnici Sporazuma predano će se angažirati u informiranju svojih građana o posebnostima svake od njih te poticati organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove i ostale institucije sa svoga područja na aktivnu razmjenu informacija, iskustava i primjera dobre prakse u svrhu pripreme zajedničkih aktivnosti, inicijativa i projekata. Osobito važnim područjima suradnje ističu se kultura, očuvanje tradicije i sport u službi jačanja duha povezanosti u različitosti, poglavito među mladima. Ovaj dokument predstavlja temelj buduće suradnje i zajedničkih nastojanja za ostvarenje demokratskog angažiranja i građanskog sudjelovanja kao i svih ciljeva koji će doprinijeti razvoju i stabilnosti Europe u kakvoj svi želimo živjeti i raditi – stoji, među ostalim, u Sporazumu.

Suradnja je već ostvarena u sklopu projekta LION – Stabilna politička i ekonomska zajednica, koji Općina Sračinec provodi u suradnji s Gradom Ljubuški, a općinu Sračinec posjetila je i delegacija iz Ljubuškog koja je sudjelovala na 7. Međunarodnom srakarskom fašniku u subotu.

Projekt LION sufinancirala je Europska unija iz Programa Europa za građane.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje