Povežite se s nama

U fokusu

Pametno ili ne? Grad Varaždin od države traži na dar 2000 kvadrata u strogom središtu grada

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Dvadesetak nekretnina na atraktivnoj lokaciji su prvo što je Grad zatražio od Ministarstva državne imovine.

Grad Varaždin uskoro bi trebao postati vlasnik više od dvije tisuće kvadrata stambenog i poslovnog prostora u najužem gradskom središtu.
Dvadesetak nekretnina na atraktivnoj lokaciji su prvo što je Grad zatražio od Ministarstva državne imovine nakon što je još 2011. godine donesena Uredba o darivanju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske.

Istina, bivša gradska vlast je prije nekoliko godina također u Ministarstvo poslala popis željenih nekretnina, ali bez navedene namjene kojoj će one poslužiti, pa joj je dokument vraćen na doradu i na tome je ostalo.

Prvog dana kolovoza u Ministarstvo je stigao novi popis nekretnina iz Varaždina – ovog puta uz jasno napisanu predviđenu namjenu traženog prostora. Gradonačelnik Ivan Čehok je i sam otišao u Zagreb te „prošao“ listu zajedno s ministrom državne imovine Goranom Marićem.

Što i za što želimo?

Varaždin od Republike Hrvatske traži više od dvadeset nekretnina, a tri su označene kao prioriteti.
Prve na popisu su rascjepkane zemljišne čestice potrebne za izgradnju rotora u Optujskoj ulici. U objašnjenju, između ostaloga, piše da se rotor gradi zbog opasnog prometa na tom dijelu ceste, a projekt je obuhvaćen Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za 2016. godinu.

Poligon vojarne u Optujskoj, 45000 kvadrata, gradska vlast smatra perspektivnim za širenje središta Varaždina

Bivša vlast je poslala popis želja u Zagreb, ali nisu naveli namjenu, a kad ih je DUDI to zatražio, više nisu kontaktirali
Grad u svoje vlasništvo želi i pomoćni poslovni prostor u Ulici Petra Preradovića 10. Varaždinci će to prije znati kao dvorišnu zgradu iza nekoliko gradskih upravnih odjela u Preradovićevoj. Taj bi prostor, smatra se, odlično poslužio za arhiv gradske dokumentacije.

Grad je zgradu već pet puta tražio od raznih državnih institucija – kako se mijenjala nadležnost nad nekretninom – ali dosad nije dobio vlasništvo. Tako se zgrada ponovno našla na popisu tražene imovine, a vjerojatno je da će ovog puta Grad napokon zgradu i dobiti.

Hangari vojne ekonomije na bivšem poligonu vojarne u Optujskoj – poznatom kao „Pri beli kipi“ – danas se koriste kao sjedište gradskih udruga, između kojih i Varaždinske husarske granične pukovnije. Budući da vojska pri povratku u Varaždin nije trebala taj dio vojnoga kompleksa, on je ostao na raspolaganju Ministarstvu državne imovine. Grad traži vlasništvo kako bi udruge i službeno dobile stalnu adresu. Cijeli prostor poligona prostire se na gotovo 45 tisuća kvadrata i gradska vlast ga smatra perspektivnim za buduće širenja centra grada.

Vojska će Gradu vjerojatno prepustiti i hangare iza tvrtke Aquatehnika, kod Drave.

Tu su zasad još zemljište u Optujskoj, potrebno za razvoj Gospodarske zone Optujska sjever, kao i zemljište u Brezju, također za razvoj gospodarskih zona.
O zapuštenom stanju rodne kuće Vatroslava Jagića često se raspravljalo, ali Grad nema ingerencije za njezino uređenje. To bi se uskoro moglo promijeniti jer i ta je kuća – 333 kvadrata u Filićevoj ulici – na popisu nekretnina za čije preuzimanje je zainteresiran Grad. Namjera je kuću pretvoriti u prostor s društveno i kulturno zanimljivim sadržajem.

Država u neznanju

Vjerojatno bi Grad bio zainteresiran za još koju nekretninu kada bi se uopće znalo koje su sve parcele i nekretnine na varaždinskom području u vlasništvu države. Ako je suditi prema popisu nekretnina u Registru državne imovine – ni država ne zna s čime sve raspolaže u Varaždinu.

Za većinu nekretnina je u tom, službenom popisu – objavljenom na stranicama Ministarstva državne imovine – opisano samo koje je vrste – poslovni prostor, stambeni objekt ili građevinsko zemljište. Tu i tamo je upisan broj ZK čestice, dok su ostale rubrike – općina, adresa, vrijednost, površina, korisnik… – uglavnom prazne. Iz tog se popisa može jedino vidjeti što je u vlasništvu Ministarstva obrane.

Bivša vlast je poslala popis želja u Zagreb, ali nisu naveli namjenu, a kad ih je DUDI to zatražio, više nisu kontaktirali

Ovakav, neprecizan popis, reći će kritičari, najbolje govori o odnosu vlasnika prema nekretnini. Zbog toga se svi slažu da je najbolje rješenje imovinu darovati ili dati na upravljanje jedinicama lokalne samouprave. Ministar Goran Marić je u raspolaganju državnom imovinom dobio ovlasti kao nitko prije njega, zbog čega su predstavnici Grada, osim slanja službene dokumentacije, otišli direktno u Ministarstvo na razgovor s ministrom.

U cijeloj Varaždinskoj županiji je niz objekata koje bi lokalne vlasti željele staviti u funkciju, ali dosad nisu mogle.
Vjeruje se da će svi zahtjevi, zajedno s ovima Grada Varaždina, biti pozitivno riješeni. Sve su to objekti o kojima vlasnik – država – ne brine, i za bilo kakvu namjenu prvo ih treba detaljno obnoviti.

Trn u oku

Raskrižje Preradovićeve i Kukuljevićeve ulice poseban je trn u oku građanima. S obje strane ulice su zgrade u katastrofalnom stanju. Grad često prozivaju zbog takvog stanja zgrada u samom gradskom središtu, ni ne znajući da Grad tu ne može ništa. Zgrade su u vlasništvu države, nekad su imale namjenu kao poslovni prostori, ali već dulje vrijeme su prazne. U prljavim izlozima su papiri s natpisima da se prostori iznajmljuju i na koji broj telefona se treba javiti.

To je broj Ministarstva i dosad, saznajemo, nitko nije nazvao.

Tko bi pametan uopće želio poslovni prostor u zgradi koja izgleda kao da će se svakog trenutka srušiti?! Iako, možda bi to bila dobra ideja, jer Grad najavljuje temeljitu obnovu svih zgrada kojih se država odrekne i daruje ih Gradu Varaždinu.

Skeptici pak vjeruju da bi i poklonjena imovina završila jednako kao i ova koju Grad već posjeduje.

Izvor: RT
Foto:

U fokusu

Načelnik Općine Sv. Ilija Marin Bosilj: “Brinemo se o društvenom životu svojih mještana”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Brinemo se o društvenom životu naših mještana. To nam je vrlo važno. Nadamo se da ćemo uskoro sve propušteno vrijeme nadoknaditi družeći se u novim ili obnovljenim društvenim domovima – rekao je Marin Bosilj, načelnik Općine Sv. Ilija.

Naime, dosad su obnovljeni društveni domovi u Beletincu i Seketinu, kao i Centar umirovljenika, vinogradara i gospodarstvenika u Sv. Iliji, dok je izgrađen novi dom u Doljanu.

Centar umirovljenika, vinogradara i gospodarstvenika u Sv. Iliji

Također, u planu je i gradnja još dvaju društvenih domova – u Križancu i Tomaševcu.

Ovako će izgledati Društveni dom u Tomaševcu

Radovi prve faze izgradnje Društvenog doma u Tomaševcu Biškupečkom trebali bi započeti u ožujku ove godine, a procijenjena vrijednost radova iznositiće 500.000 kuna. Nadalje, u planu su i radovi prve faze izgradnje Društvenog doma u Križancu, procijenjene vrijednosti 450.000 kuna.

– Svi domovi koji će se graditi na području Općine su kapaciteta do 50 ljudi. Sve je veća praksa da ljudi krštenja djeteta, krizme, pričesti ili rođendane ne slave u svom domu, već u restoranu ili društvenom domu. Osim za te proslave, domovi će biti mjesto okupljanja udruga i mladih, ali i adekvatno mjesto za održavanje izbora, jer smo prije izbore održavali u kontejnerima – naglasio je Bosilj.

Projekcija novog doma u Križancu

Zelena općina

Energetsku obnovu prije nekoliko godina doživjela je i općinska zgrada, a uskoro će na njoj osvanuti solarna elektrana. Projekt je vrijedan 81.519 kuna, a gotovo 30.000 kuna dodijelio im je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Isti Fond sa 70.000 kuna sufinancirati će Općini kupnju novog električnog automobila te gradnju punionice za cestovna vozila na električnu energiju i vodik (kod općinske zgrade) sa 41.247,84 kune. Procijenjena vrijednost gradnje predmetne punionice iznosi 114.000 kuna.

Općina bi do kraja travnja trebala imati gotove projekte za uvođenje brzog interneta na cijelom svom području.

– Nadam se da ćemo do jeseni imati građevinsku dozvolu za postavljanje optike. Tako će naši mještani dobiti na kvaliteti s brzinom interneta, a olakšat će se rad onima koji se od kuće bave IT industrijom – dodao je načelnik Sv. Ilije.

Mještani Općine uskoro će dobiti i žute kante u koje će odlagati plastiku, a dobit će i table s kućnim brojevima.

– Općina je u veljači krenula s projektom izrade kućnih brojeva za sve objekte na području Općine (1827 objekata) vrijednim 34.000 kuna. Table će sadržavati naziv ulice, kućni broj i grb. Tako će svi objekti u Općini biti jednako označeni. Olakšati će se funkcioniranje dostavnih službi, kao i hitnih službi jer je znalo biti problema oko pronalaženja nekog objekta, naročito kod vikend područja – dodao je Bosilj.
No, kapitalni projekti u Općini su izgradnja nove škole s dvoranom u naselju Sv. Ilija i izgradnja vrtića u Beletincu.

Škola i vrtić

Što se tiče škole u Sv. Iliji, građevinski radovi na dvorani su završili, dok se objekt škole još uvijek gradi.

– Uskoro se počinje s ugradnjom stolarije, izradom fasade te ostalim obrtničkim radovima. Početkom iduće, 2022. godine trebali bi završiti radovi, a prvi učenici trebali bi krenuti sa školskom godinom 2022./2023. – naglasio je Bosilj.

Građevinski radovi na školi u Sv. Iliji

Godinu dana prije toga mališani bi trebali krenuti u novi vrtić u Beletincu.

– Trenutno su u tijeku unutarnji radovi, a uskoro će se početi s uređenjem okoliša. Krajem svibnja predviđen je završetak radova. Slijedi tehnički pregled te ishođenje uporabne dozvole i registracije od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja – naglasio je Bosilj.

Radi se punom parom na gradnji vrtića u Beletincu

Početkom iduće godine svjetlo dana ugledat će nove, uređene gruntovne i katastarske karte čestica za katastarske općine Sv. Ilija i Beletinec.

– Time bi se podigla vrijednost nekretnina u Općini. Ujedno će biti uređene međe i imovinskopravni odnosi. Olakšao bi se i promet nekretninama i ulaganje u nekretnine te ulaganja u obnovu cesta i puteva koji prije nisu bili upisani u katastar i gruntovnicu – zaključio je Bosilj.

Modernizacija cesta

Tijekom ožujka započeti će radovi na modernizaciji i rekonstrukciji nerazvrstanih cesta vrijedni 550.000 kuna, a obuhvaćati će sljedeće dionice: Sveti Ilija (odvojak Vinogradske ulice te Ulice Vilima Cecelje), Križanec (odvojak ulice Ljudevita Gaja i odvojak Vinogradske ulice), Žigrovec (Ulica Kozlovec te odvojak Ulice Vladimira Nazora), Seketin (odvojak Ulice Vide Sokola).

Aglomeracija u Općini Sv. Ilija

Krajem studenoga prošle godine započeli su radovi na izgradnji sustava odvodnje u naselju Sv. Ilija. Radovi su vrijedni 8,7 milijuna kuna. Izrađen je glavni projekt sustava odvodnje naselja Beletinec – Krušljevec te je u tijeku ishođenje građevinske dozvole. U tijeku je izrada glavnog projekta sustava odvodnje naselja Seketin vrijedna 185.000 kuna.

Inače, Aglomeracijom Varaždin obuhvaćena su mjesta Tomaševec, Križanec, Doljan i Žigrovec. Radovi na sustavu odvodnje su u tijeku i trebali bi biti završeni do 2021. godine.

Izgradnja nogostupa

U tijeku su radovi na uređenju nogostupa u naselju Beletinec (Kružna ulica i Ulica Dražena Obrstara Caca) te naselju Krušljevec (Kalnička ulica).

– U suradnji sa županijskom upravom za ceste Varaždinske županije će se realizirati izgradnja nogostupa u Vinogradskoj ulici u naselju Sveti Ilija – rekao je Marin Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

Ivan Čehok kaže da je gradilište u Trakošćanskoj i dalje otvoreno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Građevinska inspekcija zatvorila je gradilište u Trakošćanskoj ulici u Varaždinu, na temelju prijava koje je dobila.

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok danas je rekao novinarima da gradilište danas ponovno otvoreno.

– Mi smo postupili prema onome što je inspekcija od nas tražila. Grad ima sve i glavne projekte i sve potrebne dokumente. Mi inače imamo i glavne projekte i za stvari koje ne trebamo imati. Ovdje je nedostajao jedan dokument, čini mi se prijava gradilišta ili tako nešto. Dakle jedan dokument je nedostajao i zbog toga je inspekcija to tražila da dostavimo, mi smo to dostavili, gradilište je dalje otvoreno – rekao je Čehok.

Dodao je da ljudi koji prijavljuju gradilišta mogu zakočiti radove, ali ne i zaustaviti radove.

Danas oko 12 sati snimljene ove su fotografije radova u Trakošćanskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!