Povežite se s nama

U fokusu

“Pao” rebalans proračuna: hoće li Grad Varaždin moći platiti udžbenike i radne za osnovnoškolce?

Objavljeno:

- dana

HABUŠEV PRIJEDLOG BEZ PODRŠKE

Drugi rebalans proračuna Grada Varaždina, kojim je trebalo biti osigurano i dodatnih 400 tisuća kuna za kupnju udžbenika i radnih bilježnika za varaždinske osnovnoškolce, nije dobio potrebnu većinu glasova na sjednici Gradskog vijeća.

Izmjenama budžeta nisu bile predviđene ozbiljne preraspodjele sredstava unutar stavaka, nego je bilo predloženo da se proračun s 337,9 milijuna kuna poveća za 306 tisuća kuna na 338,2 milijuna kuna.

– Riječ je o tehnološkom rebalansu proračuna – pojasnila je financ-pročelnica Mirela Ivanković.

Cingula: Nema realne procjene

Međutim, Marijan Cingula je u ime vijećnika HDZ-a istaknuo da rebalans proračuna neće podržati.

– Osim što bismo htjeli da gradonačelnik i zamjenici podnesu ostavku zbog slabog vođenja Grada, u proračunu nema realne procjene sadašnjeg stanja. Manjak iznosi 30 milijuna kuna i „visi u zraku“ – rekao je Cingula.

Avar: Hodate žedni pustinjom

Nezavisni Zlatan Avar je upozorio da će biti suzdržan i napomenuo da je dva puta tražio ozbiljan rebalans proračuna, ali se to nije dogodilo.

– Imamo više od 30 milijuna kuna obveza u gradskom proračunu, a još 50 milijuna kuna obveza JUGS-a. Gradonačelnik je najavio da će ozbiljan proračun biti donesen u rujnu. Međutim, bit ću suzdržan zbog odugovlačena. Gradska vlast radi kao da hodaju pustinjom žedni, pa naiđu na vodu, popiju je i lakše im je. Međutim, dugoročno će se opet naći u istoj situaciji. Teški posao se odlaže – napomenuo je Avar.

I dok je on, kao i HSS-ov Mladen Hižak bio suzdržan, protiv su bili vijećnici HDZ-a i Hrasta.

Što s udžbenicima?

„Za“ su glasovali vijećnici HNS-a, SDP-a, Laburista, nezavisni Robert Podolnjak i Zoran Cepanec, no ukupno 12 glasova nije bilo dovoljno s obzirom da proračunske dokumente mora podržati većina svih vijećnika.

Radi se o tehničkim izmjenama, no pitanje je na koji način će biti osiguran novac za knjige osnovnoškolcima.

U proračunu je osigurano 950.000 kuna, a rebalansom je trebalo biti osiguranih dodatnih 400.000 kuna, dakle ukupno 1,3 milijuna kuna. Nije poznato je li moguće provesti postupak javne nabave bez da su za to osigurana sredstva.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje