Povežite se s nama

Život i društvo

Papa Franjo blagoslovio ljubav Anice i Vjekoslava Turkovića

Objavljeno:

- dana

Zlatni pir:

Anica i Vjekoslav Turković uz svoje su najmilije proslavili svoj zlatni pir. Bračne zavjete obnovili su u varaždinskoj crkvi sv. Josipa, a misno slavlje predvodio je vlč. Ivan Žmegač, koji im je uručio apostolski blagoslov Pape Franje.

Misu je pjesmom uveličao zbor mladih Župe svetog Josipa. Anica i Vjekoslav rado se sjećaju svih svojih zajedničkih pedeset godina i ostvarenja svojih snova. Gledano s iskustvom njihovih godina, ništa ne bi mijenjali. Bilo je lijepih i teških trenutaka, kao što ih nosi svaki život, ali kroza sve su prolazili zajedno, rješavajući probleme i uživajući u lijepim trenucima, jer upravo su oni ostali najjače otisnuti u njihovo sjećanje.

Strpljenje i ljubav

Toga 18. rujna davne 1965. godine Anica Jug i Vjekoslav Turković svoj su brak sklopili u crkvi svetog Bartola apostola u Kamenici, a misno je slavlje predvodio pok. vlč. Gabud. Anica je pravnica po struci, a radila je u privredi i školi te stekla 47 godina staža. Vjekoslav je svoj radni vijek odradio na komercijalnim poslovima u HEP-u. Uvijek su bili aktivni, a uz posao su nalazili vremena i za vinograd te su uvijek nešto stvarali i gradili. Sada su u zasluženoj mirovini. Najvažnija im je uvijek bila obitelj, odgoj djece i njihovo obrazovanje, a kroz godine su nastojali činiti što više dobrih djela te su uvijek pomagali potrebitima. Anica je dugi niz godina voditeljica Caritasa Župe svetog Josipa u Varaždinu.

U braku imaju dvoje djece, kćer Suzanu i sina Dražena, te petero predivnih unuka na koje su ponosni. Kroz godine ih je vodilo razumijevanje, strpljenje, poštivanje, ljubav i vjera u Boga te međusobna pomoć. Tako su došli do 50 godina braka, a misnom slavlju prisustvovala su djeca i unuci slavljenika, ali i sestre s obiteljima, kumovi, rodbina i brojni prijatelji. 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Učenici i studenti, prijavite se: Općina Petrijanec daje stipendije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Općina Petrijanec u školskoj/akademskoj 2021./2022. godini daje stipendije nadarenim učenicima srednjih škola i studentima. Za školsku/akademsku 2021./2022. godinu dodijelit će se stipendije u visini mjesečnog iznosa:

Učenici srednjih škola:

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Varaždinske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Međimurske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

Studenti:

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Varaždinske županije – 300 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Međimurske županije – 350 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – 600 kuna

Konačan broj stipendija utvrdit će se utroškom sredstava iz proračuna Općine Petrijanec, a prema utvrđenoj rang listi kandidata.

Na internetskim stranicama Općine Petrijanec mogu se preuzeti tekst natječaja i pripadajuće obrasce koji se ispunjavaju prilikom prijave na natječaj.

Nastavite čitati

Život i društvo

UNESCO festival u Turskoj: sudjelovali Hrvoje Kovač, Karmen Šoštarić i Ankica Škvarić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povijesna jezgra poznate Antalije u Turskoj, Kaleiçi – Muratpaşa proteklog je vikenda bila poprište šestog izdanja najvećeg kulturnog događanja u toj turskoj provinciji.

UNESCO festival ove je godine okupio više od stotinu predstavnika 36 gradova iz 21 zemlje svijeta od Europe preko Sjeverne Afrike i Bliskog istoka do središnje Azije. Hrvatsku je po drugi puta predstavljala Lepoglava kojoj je veliku podršku pritom pružila Turska razvojna agencija – TIKA prepoznavši u Lepoglavi dobrog partnera za suradnju na području kulture i kulturne baštine.

Lepoglavsku je delegaciju u Turskoj predvodio predsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Kovač, a pridružili su mu se Karmen Šoštarić, predsjednica Ekomuzeja Lepoglave te Ankica Škvarić, majstorica-čipkarica.

– Ukazana nam je neizmjerna čast da po drugi put, uz podršku zagrebačkog ureda TIKA-e sudjelujemo na ovom festivalu UNESCO gradova, a kolegama iz brojnih država i gradova predstavimo dio naših posebnosti. Predstavili smo način izrade i vrijednost lepoglavske čipke kao i novi promotivni spot o našoj Lepoglavi, a posebno nas veseli što je javna prezentacija polučila veliki interes zbog kojeg očekujemo neka nova lica i nove partnere na budućim aktivnostima u našem malom gradu – izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Kovač dodavši pritom kako se prezentacija podijelila na onu političku, kroz koju su se održali sastanci s brojnim dužnosnicima, turističku, kroz distribuciju promotivnog materijala o našem kraju te kulturno-umjetničku kroz prezentaciju izrade lepoglavske čipke i njezinu kontemporarnu primjenu.

Uoči same prezentacije, predsjednik Gradskog vijeća Kovač potpisao je zajedničku „Deklaraciju o zaštiti starih gradova“ koji njeguju UNESCO-ovu zaštitu, čime je i na prigodan formalan način Lepoglava postala dio svjetske inicijative koja će svoj zagovarački proces započeti nakon festivala na najvišim razinama međunarodnih organizacija od Europskog parlamenta do Ujedinjenih naroda.

– Ovogodišnja tema festivala i nove Deklaracije fokusirana je na kontekst ljudskih prava u zaštiti kulturne baštine. U današnjem svijetu kad ljudska prava baš i nisu na cijeni, kad se uništavaju tisućljetni kulturni spomenici i kad su upravo naši sugrađani ti koji su nositelji zaštite naše kulturne baštine, vrlo je važno potencirati kulturu kao dio našeg identiteta kao ljudskih bića koja bi nas trebala spajati, a ne razdvajati…baš kao što nas je spojila proteklog vikenda u Antaliji – zaključio je Kovač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje