Povežite se s nama

Život i društvo

Papa Franjo pozvao vjernike da manje troše ovih blagdana i razliku doniraju Ukrajincima

Objavljeno:

- dana

Papa Franjo pozvao je ljude da ove godine manje troše na božićne proslave i darove te da razliku pošalju Ukrajincima kako bi im pomogli da prebrode glad i zimsku hladnoću, piše tportal.hr.

Zamolio je to vjernike na kraju svoje tjedne opće audijencije, bez napisanog teksta. Papa još od početka ruske invazije u veljači apelira za pomoć Ukrajini na gotovo svakom javnom događaju.

– Braćo i sestre, kažem vam, toliko je patnje u Ukrajini, toliko, toliko. Lijepo je slaviti Božić, ali smanjimo božićnu potrošnju. Imajmo skromniji Božić, sa skromnijim darovima i pošaljimo ono što uštedimo ukrajinskom narodu, kojem je to potrebno – rekao je Papa, skrenuvši pozornost na konkretne teškoće s kojima će se nositi Ukrajinci u nadolazećem razdoblju i potaknuvši više puta pljesak okupljenih.

– Toliko pate, gladuju, hladno im je i mnogi umiru jer nema dovoljno liječnika i medicinskih sestara… Nemojmo zaboraviti. Božić, da. U miru s Gospodinom, da. Ali s Ukrajincima u našim srcima. Učinimo ovu konkretnu gestu za njih – istaknuo je Papa.

Govorio je na dan kada je ukrajinska nacionalna crkva u Rimu, Sveta Sofija, uputila novi apel Talijanima da doniraju odjeću i lijekove koje volonteri odvoze kamionom u Ukrajinu od ožujka.

Život i društvo

Natjecanje orača Varaždinske županije ove će se godine održati 27. srpnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije organizira 18. natjecanje orača Varaždinske županije.

Natjecanje će se održati u subotu, 27. srpnja, s početkom u 10 sati, na parceli bivše vojne ekonomije iza trgovine Branka, Kninska cesta, Varaždin.

Natjecanje se odvija u dvije kategorije: plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci, a za prvoplasirane natjecatelje organizatori su osigurali vrijedne novčane nagrade i poklon pakete sponzora.

Osim programa oranja, natjecatelje i sve posjetitelje očekuje i prigodna ugostiteljska ponuda te prezentacija proizvoda lokalnih proizvođača.

Nastavite čitati

Život i društvo

Objavljen je program obilježavanja Dana općine Ljubešćica, zasvirat će i Gazde

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Ljubešćica objavila je program proslave dana općine pod nazivom “Ljubešćica u srcu 2024.”.

Sve počinje tijekom vikenda od 19. do 21. srpnja 2. Off road utrkom Glogovina.

Program traje sve do 5. kolovoza, a mi ćemo izdvojiti neka događanja.

U četvrtak, 1. kolovoza, na Ljubeškom trgu održat će se projekcija kratkometražnog igranog filma “Šutim” redateljice i producentice Sare Horvatić.

Na istom mjestu zabavljat će se u petak, 2. kolovoza, uz popularne Gazde.

Dan nakon toga, subota, rezervirana je za prvenstvo u tenisu, a navečer druženje uz Fenomen Band.

Druženja neće nedostajti niti u nedjelju, 4. kolovoza, uz Gulašijadu, seoske sportske igre i glazbu Vrijeme ljubavi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje