Povežite se s nama

Međimurje

U akciji “Papir nije smeće” prikupljeno više od 170 tona starog papira!

Objavljeno:

- dana

Povodom održavanja Svjetskog dana zaštite okoliša, koji se obilježava na globalnoj razini od 1972. godine, u organizaciji čakovečke tvrtke za zbrinjavanje i reciklažu otpada Unimer d.o.o te uz pokroviteljstvo Međimurske županije organizirala se akcija „Papir nije smeće 2017./2018.“

Akcija je trajala od 16. do 20. svibnja, a u njoj su sudjelovali mališani iz međimurskih vrtića i osnovnoškolci diljem Međimurja. U akciju su se uključile 23 osnovne škole sa 6.971 učenikom te 20 vrtića sa ukupno 1.423 mališana. U periodu trajanja akcije, prikupljeno je 173.140 kg papira, a dok je na žiro račune vrtića i škola sudionika uplaćeno je 34.628 kn.

Direktorica tvrtke Unimer Biserka Andrašević, zahvalila je i čestitala svima koji su se uključili u spomenutu akciju te je napomenula kako je u odnosu na prošlu godinu, ove godine sakupljeno 64% više papira što je dokaz kako djeca brinu o zaštiti okoliša.

Zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, čestitala je svima nagrađenima i svima koji su se uključili u ovu tradicionalnu akciju.

– Marljivo ste radili kroz čitavu godinu, sakupljali papir sa svojima roditeljima, prijateljima. Sigurna sam da ćemo se slijedeće godine naći ovdje sa još većim brojkama – rekla je Herman.

Snježana Baksa, odgojiteljica iz DV Pčelica Ivanovec, izrazila je ponos što su se uključili u ovu akciju te se dana da će sljedeće godine biti još više djece uključenih u nju. Najuspješnije škole u akciji „Papir nije smeće 2017./2018.“ su OŠ Donji Kraljevec sa 65,19 kg prikupljenog papira po učeniku, OŠ Domašinec sa prikupljenih 51,43 kg papira po učenik i OŠ Donja Dubrava sa prikupljenih 47,21 kg papira po učeniku.

Najuspješniji vrtići su DV Pčelice Ivanovec sa 282,73 kg papira po polazniku, DV Stonoga Novo Selo Rok sa 263,33 kg papira po polazniku, te mališani iz DV Klinčec Donji Vidovec sa 169,57 kg prikupljenog papira po polazniku. Sve prisutne su nastupom razveselili nagrađeni mališani iz DV Pčelice iz Ivanovca.

Međimurje

Radovi u tijeku: Matija Posavec obišao škole u Goričanu, Belici, Gardinovcu i Domašincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec obišao je nekoliko osnovnih škola te područnih školskih odjela u kojima se trenutno obavljaju ili su netom završeni obimni radovi na uređenju.

Kod Osnovne škole Belica uredio se ulaz u školu, uklonile su se stare kamene ploče i istrošene opeke te zamijenile s novim betonskim pločama u više boja.

U područnoj školi Gardinovcu zamijenjen je kompletan sustav grijanja uz postavljanje novog bojlera, a vrijednost investicije iznosila je više od 11.000 eura. Tijekom uskršnjih praznika uredit će se kuhinja, te će se postaviti novi kuhinjski elementi, sudoperi te štednjak, a zgrada područne škole dobit će novo ruho i skorom energetskom obnovom.

Nakon izgradnje sportske dvorane te energetske obnove Osnovne škole u Goričanu, Međimurska županija istoj je školi sada osigurala novu školsku kuhinju.

Nakon rušenja i demontaže u prostoru nove kuhinje, postavljeni su novi slojevi podova, izolacija, prateći zidarski radovi, kao i radovi na elektroinstalacijama, hidroinstalacijama i strojarskim instalacijama, keramikom su obloženi zidovi i podovi, završeni soboslikarski radovi, a opremljena je i kuhinja vrijedna skoro 50.000 eura, tako će sada školska kuhinja u Goričanu biti suvremeno opremljena za pripremanje kuhanih obroka za sve učenike.

U radove i opremu uloženo je više od 130.670 eura. Osim projekta uređenja kuhinje i blagovaonice, u navedenoj je školi u tijeku priprema na uređenju dviju učionica na gornjem katu škole kako bi učenici Osnovne škole Goričan mogli pohađati nastavu u jednoj smjeni.

Tijekom posjeta župan Matija Posavec upoznat je s problemom na vanjskom krovištu kod školske-sportske dvorane te je dogovoreno građevinsko rješenje kojim će se spriječiti daljnja oštećenja na fasadi objekta.

U Osnovnoj školi Domašinec izvedeni su veliki radovi u kotlovnici, gdje je promijenjen kotao za centralno grijanje i pripremu tople vode, a novi kotao promijenjen je u skladu s novim projektom školske dvorane.

Ograđena je plinska stanica i instalacija budući da se novim projektom predviđa i adaptacija školske kuhinje. Zamijenjena su rasvjetna tijela u učionicama i hodnicima te je izvršena korekcija ostalih dijelova elektroinstalacije.

Osim rasvjete, u učionice informatike, matematike te dviju učionica za hrvatski jezik uvedena je ili sanirana postojeća telefonska i računalna instalacija te su nabavljene nove stolice i klupe. Ukupna vrijednost radova iznosila je 98.735 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje