Povežite se s nama

Život i društvo

Parkovi u tajnosti grade veliki vikinški brod za Međunarodnu izložbu cvijeća

Objavljeno:

- dana

Atrij i lapidarij Starog grada i ove će godine biti prepuni cvjetnih instalacija, a ono „pravo“, posjetitelje 24. Međunarodne izložbe cvijeća koja će se održati od 19. do 22. rujna, očekuje na prostoru izvan utvrde.

Naime, prema najavama organizatora, s obzirom na to da je na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima zemlja partner Švedska, floristi i vrtlari postavit će izložbu kao zajedničku kompoziciju s naglaskom na specifičnostima i prepoznatljivostima švedske kulture i tradicije.

Tako će u sklopu programa 13. natjecanja učenika u aranžiranju zadana tema biti „vikinzi srednjovjekovni moreplovci“. Svaki učenik mora izraditi maketu vikinške lađe duljine do jednog metra i aranžirati je prema instrukciji svog mentora.

Svi radovi bit će izloženi ispred (ili pokraj) starog grada s tim da varaždinski Parkovi spremaju iznenađenje.

Zaposlenici ove tvrtke izradit će veliku lađu i zamišljeno je da će male, kao flotila, pratiti veliku. U Parkovima zasad ne žele otkrivati koliko će metara imati kobilica tog broda koja je već spremna za nadogradnju, a ideja, kako neslužbeno doznajemo, potječe od ravnatelja jedne varaždinske kulturne ustanove.

Organizator natjecanja je Srednja škola .Arboretum Opeka, dok je voditeljica Ana Ernoić Milošević.

Dodajmo da izložba prije svega prezentira zajednički nastup Udruge vrtlara Varaždinske županije i pojedinaca- članova ( organizator) s posebnim naglaskom na sudjelovanju mladih- učenika škola te njihovih mentora.

Projekt Međunarodne izložbe cvijeća održava se dvadeset četiri godine u kontinuitetu i sve više promovira zajedništvo – sinergiju između Udruge vrtlara Varaždinske županije i lokalne samouprave (Grada Varaždina, Varaždinske županije, Turistička zajednica Grada Varaždina, Turistička zajednica Varaždinske županije) i njihovih institucija i tvrtki ( GMV, Srednja glazbena škola, ,,Parkovi d.d.”, Koncertni ured,) te već afirmiranih i nadaleko poznatih projekata (VBV) i strukovnih asocijacija (Udruga cvjećara ludbreške regije, Udruga ETHER, Zemlja sreće).

Poseban gost bit će poznata švedska floristica Sara Lisa Ludvigson, te učenici i profesori najpoznatije florističke škole, Florista Mikael Sorensson – voditelj FlorCert-a i nizozemski florista Erik Panenborg.

– Ovom prigodom promoviramo Svjetski dan baka i djedova 2. listopada, koji je podržan od strane svjetske florističke organizacije FLORINT i Vatikana. Cilj promocije je potaknuti kulturu poklanjanja cvijeća, koja polako zamire, te podsjetiti se da su bake i djedovi “anđeli čuvari” obitelji i imaju važnu ulogu u društvu u cjelini. U dvorištu zgrade županije, 18. rujna, promovirati će se taj dan uz izradu cvjetnih haljina. Izrađuju ih profesionalni i mladi floristi uz program plesne dječje skupine “Zemlja sreće” – ističu organizatori.

 

 

Život i društvo

FOTO: Runac tijekom donacije šećera za kavu govorio o svom ratnom odlikovanju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Ispred Županijske palače u Varaždinu u subotu je održana konferencija za medije Domovinskog pokreta grada Varaždina na kojoj su se predstavnici ove stranke osvrnuli na osnove nadopune Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, a potom je slijedilo najavljeno doniranje šećera kafiću Ritz.

Uvodno je okupljene građane i kolege iz Domovinskog pokreta pozdravio predsjednik ŽPDP-a i kandidat stranke za gradonačelnika Varaždina Ronald Redjep.

– Veselim se ovoj izbornoj utrci kojom će Domovinski pokret, nastao pred tek godinu dana, snažno istaknuti svoje osnovne značajke – poštenje, pravdu i brigu za našu djecu, branitelje, stare i nemoćne, i sve ostale građane našega grada. Više se nećemo baviti perifernim stvarima kao naši prethodnici, već ćemo konkretno i konačno odgovorno voditi naš Varaždin – rekao je Redjep te najavio temu konferencije i gosta,  saborskog zastupnika Stipu Mlinarića Ćipu.

Uvodno se zahvalivši Varaždincima, koji su ratne 1991. godine dali svoj obol obrani grada heroja Vukovara iz kojeg i sam dolazi, Stipo Mlinarić Ćipe je izrazio zadovoljstvo što je nakon tih kontakata i suradnje, on danas i osobno u Varaždin došao pružiti podršku u kampanji Redjepu i Darku Novoselcu na njihovim kandidaturama za gradonačelnika i župana.

Ćipo je također naglasio kako je „konačno došlo vrijeme da s vlasti odu svi oni koji su proteklih dvadeset godina pogrešno vodili ovu zemlju, te da s promjenom vlasti i dolaskom poštenih ljudi konačno hrvatskom narodu svane neko bolje vrijeme“.

Kao što je i najavljeno, po održanoj konferenciji okupljeni su se uputili prema obližnjem ugostiteljskom objektu Ritz, gdje su osoblju predali veću količinu šećera za kavu.

– Riječ je o reakciji na Javni pozivu upućen svim kandidatima za gradonačelnika Varaždina na predstojećim Izborima. Uputio ga je direktor poduzeća koje upravlja ovim lokalom u vlasništvu grada Varaždina, htijući tako prikriti namjeru osobne promocije za mjesto gradonačelnika. Javnosti je poznato i što je napravio putem letka poduzeća Parkovi upućenog građanima Varaždina izvan zakonskog termina kampanje – objasnio je Redjep.

Alen Runac, HDZ-ov kandidat za funkciju gradonačelnika Grada Varaždina, zahvalio je Domovinskom pokretu na donaciji šećera.

– Znate, ja sam zapravo sudjelovao u „domovinskom pokretu“ 1991. godine kao nositelj Spomenice Domovinskog rata 1991., kada smo u Varaždinu u trapericama i tenisicama s puškom branili grad. Nastavio sam to kasnije kao djelatnik PU varaždinske i tako sam ja sudjelovao u „domovinskom pokretu“. Ovaj današnji smjer Domovinskog pokreta je nešto drugo, čestitam njihovom kandidatu koji je nekad bio u SDP-u, mi ćemo ih sve podržati i očekujem s njima uspješnu suradnju u Gradskom vijeću – rekao je Alen Runac.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Općini Cestica nastavlja se program poticanja malog i srednjeg poduzetništva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Program Poticanja malog i srednjeg poduzetništva u Općini Cestica započeo je 2018. godine i ovim potpisivanjem ugovora sa poduzetnicima i vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ušao je u svoju četvrtu godinu.

Program je sastavljen od niza mjera kojima su obuhvaćeni svi segmenti gospodarstva: poduzetništvo i obrt, poljoprivredni sektor i turistički sektor.

Kroz poduzetništvo i obrt tako su se davale potpore početnicima, subvencioniralo se plaćanje komunalnog doprinosa, kamatnih stopa na kredite i troškova pripreme natječajne i projektno tehničke dokumentacije te se ulagalo u modernizaciju opreme i proizvodnje.

U sektoru poljoprivrede mjere su se odnosile na podizanje dugogodišnjih nasada, potpore stočnom fondu, povećanje dodane vrijednosti i konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda te subvencije za pripremu natječajne i tehničke dokumentacije.

Turistički sektor obuhvatio je ulaganja u izgradnju smještajnih kapaciteta, razvoj turističkih proizvoda i usluga te sajmove i manifestacije.

Nakon potpisivanja ugovora za 2021. godinu, načelnik općine Cestica Mirko Korotaj je izjavio: “Ovim Programom poticanja malog i srednjeg poduzetništva na području općine Cestica započeli smo 2018. godine i od tada smo ukupno isplatili 622.000 kuna. Iz sve tri mjere potpisano je 110 ugovora što pokazuje izuzetno veliki interes naših gospodarstvenika. Vrijednost ugovora koji su potpisani danas je nešto više od 272.000 kuna, a odnose se na potpore za poduzetništvo i obrt te turistički sektor. Moram izraziti zadovoljstvo ovako velikim odazivom, ali i spremnošću naših gospodarstvenika što su imali pripremljene jako kvalitetne projekte i programe. Ovakva vrsta mjera posebno dolazi do izražaja u ovo doba pandemije Covid-19, i zato najavljujem novi Program poticanja za razdoblje 2022. do 2025. godine koji je već u izradi.”

Nastavite čitati