Varaždinski književnik Denis Peričić dobitnik je prve nagrade na VIII. Trienalnome natječaju za neobjavljeno književno djelo na temu Muke Kristove ili široko shvaćene općeljudske muke, koji su u okviru 28. Svečanosti Pasionske baštine organizirali Udruga Pasionska baština i Društvo hrvatskih književnika.

Nagrađen je za zbirku pjesama u prozi „105 godina samoće“. Asocijacijom na Márquezov roman, naslov je vezan uz stradanja od početka Prvoga svjetskog rata 1914. pa sve do danas.

Đuro Vidmarović, predsjednik DHK, u obrazloženju navodi da se radi o „vrhunskom književnom djelu nadahnutom Pasijom“ te ističe: „Knjiga Peričićevih stihova predmetno – tematski, estetski, etički i historijski vrlo je slojevito i zahtjevno djelo. (…) U cijeloj zbirci osjeća se krležijanska antiratna sintagma, teški, mračni ali pomalo barokno uzvišeni stihovi.

(…) Peričić je ovu zbirku napisao kao oblik pjesama u prozi u kombinaciji s poetiziranom prozom. To su moderni snažni stihovi koji imaju univerzalnu antiratnu, duboku humanističku i kristološki utemeljenu poruku. Stoga je prosudbeno vijeće donijelo jednoglasno odluku da joj se dodijeli prva nagrada.“

Drugu nagradu dobio je Stanko Krnjić iz Župe dubrovačke.

Komentari

Komentara