Povežite se s nama

Zabava & Stil

Pasivne i pametne kuće, prirodna izolacija…

Objavljeno:

- dana

Energetski dani od 5. do 8. studenog

Kako proizvoditi električnu energiju, kako je koristiti u svom kućanstvu, što je to održiva arhitektura i pametna kuća, te kako zaraditi na obnovljivim izvorima energije – samo su neka od pitanja na koje odgovore donose “Energetski dani 2013”.

Riječ je o četverodnevnom događanju koje će, u organizaciji Zelene mreže Varaždinske županije, te pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva Republike Hrvatske i tvrtke Croatia osiguranje d.d., od 5. do 8. studenog u varaždinskoj palači Herzer, okupiti stručnjake, arhitekte, inženjere elektrotehnike i agronome, a koji će kroz svoja predavanja građanima pokušati odgovoriti na sva navedena, ali i brojna druga pitanja.
– Predavanja kreću sa temom o održivoj arhitekturi i pametnoj kući, a to je nešto što će zasigurno zanimati sve naše sugrađane jer odgovara na pitanja kako štediti na energiji i kako je što kvalitetnije iskoristiti. Osim toga, predavanja će obuhvatiti i teme kako zaraditi na obnovljivim izvorima energije, tj. kako iznajmiti svoje krovište za solarnu elektranu, ali i kako uštedjeti širenjem energetskih zadruga – ističe Vesna Petanjek, predsjednica Zelene mreže Varaždinske županije i dodaje kako će se uz predavanja u sklopu Energetskih dana održati i prezentacije  ekoloških i građevinskih proizvoda, niskoenergetskih i pasivnih kuća.
Energetski dani donose i svakodnevne panel diskusije na kojima će svi sudionici moći dobiti  detaljnije informacije o svim temama vezanima uz obnovljive izvore energije i njihovu primjenu u kućanstvima, te svakodnevnom životu.
Inače, Energetski dani 2013. su projekt Zelene mreže Varaždinske županije koji je potpomognut sredstvima Ministarstva gospodarstva u iznosu od 114.000 kuna.
Zelena mreža Varaždinske županije je savez ekoloških udruga koja trenutno okuplja 11 udruga, te preko 200 članova, a prema riječima predsjednice uskoro će im se pridružiti još nekoliko ekoloških i planinarskih udruga. Mreža iza sebe ima popriličan broj odrađenih projekata vezanih uz održivi razvoj i neka od socijalnih pitanja.
Predavanja će se održavati svaki dan od 16. do 20 sati, a ulaz je besplatan. Program Energetskih dana je dostupan na http://www.energetski-dani.com, gdje ujedno možete potražiti i dodatne informacije.

Izvor: Zelena mreža
Foto: Zelena mreža

Međimurje

Kim Verson u subotu, 4. prosinca, u Čakovcu u sklopu Adventa u gradu Zrinskih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Facebook/Kim Verson

Prvoga prosinačkog petka u sklopu čakovečkog Adventa očekuju vas Adventski sajam i predstava za djecu, a nastupaju i Bobo i Vujča.

Dan kasnije na Trgu Republike uživajte u sviranju Nikole Grabara (10 sati) te Kim Verson (18 sati), sajmu tradicionalnih međimurskih kolača te nastupima Društva “Naša djeca” i polaznika vrtića, kao i malog zbora Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić”.

Toga dana će se kod obiju čakovečkih crkava zapaliti i druga adventska svijeća. U nedjelju će se pak izvođenjem adventskih i božićnih pjesama predstaviti KUD Žiškovec.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Varaždinski panoramski kotač proradit će u petak, a stigao je iz talijanskog Lamborghinija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ivan Agnezović

Osim jedinstvene i tople Kuće Djeda Mraza, uz Ledenu čaroliju s velikim klizalištem i ogromnim ledenim toboganom, zajedno s bogatom gastro ponudom te ponudom suvenira i poklona, a sve to na predivno, blagdanski uređenim i osvjetljenim ulicama i trgovima povijesne gradske jezgre, na Advent u Varaždinu stiže i nova atrakcija – panoramski kotač.

FOTO Varaždin u centru dobiva novu atrakciju iz koje će pucati panoramski pogled

Adventski Varaždin je čaroban iz svakog ugla, a panoramski kotač omogućit će posjetiteljima
da u pogledu na blagdanski uređen Varaždin uživaju i iz ptičje perspektive.

– Panoramski kotač u Varaždin stiže iz najrenomiranije svjetske tvornice ovakvih naprava, talijanskog Lamborghinija s više od stotinu godina tradicije što je garancija najviše razine kvalitete, sigurnosti i udobnosti. Adventski panoramski kotač bit će postavljen u Gajevoj ulici, a zahvaljujući čak 23 metra visine na koju se njegove gondole podižu, pogled na blagdanski uređen i osvjetljen Varaždin bit će zaista nezaboravan. Ovaj poseban užitak pogodan je za sve uzraste, a u svaku od 18 gondola kotača moći će se smjestiti četiri osobe – objasnili su iz Turističke zajednice grada Varaždina.

Kotač se upravo postavlja, montira i osigurava i za prve vožnje bit će spreman već u petak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje