Povežite se s nama

U fokusu

Patafta i Marković o mjerenju i kakvoći zraka: HŽ priznaje da su lokomotive katastrofalne, to sigurno utječe na zagađenje

Objavljeno:

- dana

Gradski vijećnici na jučerašnjoj su sjednici raspravljali i o mjerenju zraka, odnosno o eventualnom zagađenju. Prvi se javio SDP-ov Lovro Lukavečki koji se osvrnuo na izvještaj medicinskog instituta iz Zagreba.

U spomenutom izvještaju utvrđeno je povećanje broja čestica benzopirena u zraku na lokaciji iza Kućanske rampe, a SDP-ovca je zanimalo zašto se taj izvještaj “držao u ladici”  za vrijeme prijašnje vlasti i kada će se ponovno provesti mjerenje kvalitete zraka.

Gospodarstvenik i gradski vijećnik Davor Patafta je pak upozorio na blizinu kolodvora i željezničke pruge te dizel motora na lokomotivama u vlasništvu HŽ-a, što bi moglo uzrokovati zagađenje.

– Predložio bih, jer znam da je tamo zbog tvornice Vis ranžirni kolosijek, da netko dođe i snimi lokomotive koje tamo razvrstavaju teret po cijele dane i noći, te da se izmjere te čestice na toj lokaciji i odmah se bude to razjasnilo. Sam HŽ kaže da su njihove lokomotive na dizel motore u katastrofalnom stanju – objasnio je Patafta.

– Dobili smo upit iz Medicinskog instituta 25. listopada, pitali su nas hoćemo li nastaviti s tim mjerenjima. Pretpostavljam da su ta mjerenja bila dogovorena za 50 tisuća kuna za jesen. Grad je 11. svibnja bio upoznat, neposredno prije prvog kruga izbora i nitko nije znao da taj papir postoji. Naravno da to nisu odlučujući rezultati da u nekoga možete uprti prstom. Morate imati barem 52 dana mjerenja ili godinu dana da bude mjerodavno – objasnio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Pritom se složio s Davorom Pataftom.

– Mogu se složiti s vijećnikom Pataftom, da se osim industrijskih pogona tamo nalazi i pruga s dizel lokomotivama, te ranžirni kolodvori u blizini, te sigurno i taj dio utječe na kvalitetu zraka. Svatko pri zdravoj pameti zna dai  ispušni plinovi iz auta štete – objasnio je Marković. Napomenuo je i kako smatra  da je izvještaj skrivao prijašnji gradonačelnik Ivan Čehok da mu ne našteti u predizbornoj kampanji.

Najavio je da će prijaviti na predstojeće natječaje da postave mjerne stanice i da stalno kontroliraju kvalitetu zraka, a mjerenje benzopirena će vjerojatno ponoviti u proljeće iduće godine.

U fokusu

Velike promjene za učenike i roditelje: Ukida se jesenski odmor, proljetni praznici će biti kraći…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao što je bilo i najavljeno, ove godine nastava počinje tjedan dana kasnije. Izmjenama odluke o početku školske godine 2024./2025., nastava umjesto 2. rujna počinje 9. rujna.

Također, ukinut je jesenski odmor, skraćeno trajanje proljetnih praznika, a ministar Radovan Fuchs ocijenio je da taj kalendar zadovoljava više ili manje sve te da učenici njime neće ništa izgubiti, prenosi Jutarnji list.

Prema izmjenama odluke, koje su prošle javno savjetovanje i koje bi uskoro trebale biti objavljene u Narodnim novinama, nastava za maturante traje do petka 23. svibnja 2025., a za ostale učenike do petka 13. lipnja 2025., umjesto 18. lipnja kako je ranijom odlukom predviđeno.

Ukida se jesenski odmor za učenike koji je bio planiran od 31. listopada do 3. studenog 2024.

Nepromijenjen ostaje prvi dio zimskog odmora koji traje dva tjedna, odnosno od 23. prosinca 2024. do 6. siječnja 2025.

Drugi dio zimskog odmora traje pet dana od 24. do 28. veljače 2025.

Skraćeno je trajanje proljetnih praznika u travnju pa odmor učenika traje pet dana, a počinje u četvrtak 17. travnja (Veliki četvrtak) i traje do 21. travnja (Uskrsni ponedjeljak), s time da nastava počinje u utorak 22. travnja.

Ranijom odlukom bilo je predviđen od 17. do 27. travnja, s time da bi nastava počela 28. travnja.

Time se, napominju u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, otvorio prostor za skraćivanje nastavne godine koja sad traje do 13. lipnja umjesto prije do 18. lipnja, s time da ljetni odmor počinje 16. lipnja 2025.

Nastavna godina za maturante ima 163 nastavna dana, a za ostale učenike 177.

Nastavite čitati

U fokusu

U Međimurskoj i Varaždinskoj županiji postavljeno novih šest kamera za mjerenje brzine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dok jedni odmaraju, drugi i dalje marljivo rade. Tako je i s prometnom policijom, koja ni u srcu turističke sezone ne posustaje s postavljanjem novih kamera za kontrolu brzine, odnosno kućišta za te kamere. Nove lokacije niknule su diljem Hrvatske.

Kako navodi Autonet, u prethodna dva mjeseca postavljena su kućišta za kamere na 37 novih lokacija u Hrvatskoj.

Tako su postavljene nove kamere u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Međimurska županija

OPOROVEC (Grad Prelog), na kolniku lokalne ceste LC20039 u visini naselja Oporovec

PODBREST (Općina Orehovica), Autocesta A4 (Zagreb-Goričan) na 18km+790m

TURČIŠĆE (Općina Domašinec), Autocesta A4 (Zagreb-Goričan) na 8km+234m

Varaždinska županija

LEPOGLAVA, Trakošćanska ulica kod kbr.10A; D74

NOVI MAROF, Varaždinska ulica kod kbr. 108; ŽC2269

NOVI MAROF, Zagorska ulica kod kbr. 82; D24

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje