Povežite se s nama

U fokusu

Patafta i Marković o mjerenju i kakvoći zraka: HŽ priznaje da su lokomotive katastrofalne, to sigurno utječe na zagađenje

Objavljeno:

- dana

Gradski vijećnici na jučerašnjoj su sjednici raspravljali i o mjerenju zraka, odnosno o eventualnom zagađenju. Prvi se javio SDP-ov Lovro Lukavečki koji se osvrnuo na izvještaj medicinskog instituta iz Zagreba.

U spomenutom izvještaju utvrđeno je povećanje broja čestica benzopirena u zraku na lokaciji iza Kućanske rampe, a SDP-ovca je zanimalo zašto se taj izvještaj “držao u ladici”  za vrijeme prijašnje vlasti i kada će se ponovno provesti mjerenje kvalitete zraka.

Gospodarstvenik i gradski vijećnik Davor Patafta je pak upozorio na blizinu kolodvora i željezničke pruge te dizel motora na lokomotivama u vlasništvu HŽ-a, što bi moglo uzrokovati zagađenje.

– Predložio bih, jer znam da je tamo zbog tvornice Vis ranžirni kolosijek, da netko dođe i snimi lokomotive koje tamo razvrstavaju teret po cijele dane i noći, te da se izmjere te čestice na toj lokaciji i odmah se bude to razjasnilo. Sam HŽ kaže da su njihove lokomotive na dizel motore u katastrofalnom stanju – objasnio je Patafta.

– Dobili smo upit iz Medicinskog instituta 25. listopada, pitali su nas hoćemo li nastaviti s tim mjerenjima. Pretpostavljam da su ta mjerenja bila dogovorena za 50 tisuća kuna za jesen. Grad je 11. svibnja bio upoznat, neposredno prije prvog kruga izbora i nitko nije znao da taj papir postoji. Naravno da to nisu odlučujući rezultati da u nekoga možete uprti prstom. Morate imati barem 52 dana mjerenja ili godinu dana da bude mjerodavno – objasnio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Pritom se složio s Davorom Pataftom.

– Mogu se složiti s vijećnikom Pataftom, da se osim industrijskih pogona tamo nalazi i pruga s dizel lokomotivama, te ranžirni kolodvori u blizini, te sigurno i taj dio utječe na kvalitetu zraka. Svatko pri zdravoj pameti zna dai  ispušni plinovi iz auta štete – objasnio je Marković. Napomenuo je i kako smatra  da je izvještaj skrivao prijašnji gradonačelnik Ivan Čehok da mu ne našteti u predizbornoj kampanji.

Najavio je da će prijaviti na predstojeće natječaje da postave mjerne stanice i da stalno kontroliraju kvalitetu zraka, a mjerenje benzopirena će vjerojatno ponoviti u proljeće iduće godine.

U fokusu

Za manje od dva mjeseca nema više ograničenih cijena struje. Što nas čeka ovog proljeća?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za manje od dva mjeseca prestaju Vladine mjere kojima se ograničava cijena struje za kućanstva i tvrtke.

Građane i gospodarstvo stoga čekaju veliki izazovi. Za većinu potrošača cijena električne energije ograničena na 59 eura po megavatsatu. No, Vladine mjere pomoći na snazi su do 1. travnja.

Trenutačno su se cijene na veleprodajnom tržištu stabilizirale – između 150 i 170 eura, što je znatno niže nego prije godinu dana kada su povremeno prelazile 400 eura, a u prosjeku su bile oko 270 eura po megavatsatu.

Iz Vlade kažu, već se analizira situacija kako bi se na vrijeme odlučilo što dalje, nakon 31. ožujka, javlja HRT.

– Ono što mi kao poslodavci očekujemo je da na vrijeme dobijemo što se događa s cijenama energenata nakon 31. ožujka. Kao što sam više puta naglašavala, okruženje sigurnosti i izvjesnosti je neophodno za sve poslodavce, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Građani koji imaju ugovore s privatnim opskrbljivačima, već dobivaju najave o poskupljenju od 1. travnja, te ih se upućuje da se prebace u HEP.

Što će biti od 1. travnja s cijenama električne energije, Vlada tek treba odlučiti.

– Mi smo zadužili nadležne ministre, prije svega ministra gospodarstva i ministra financija da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1.travnja – rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu su niže nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

– Analize pokazuju i neka predviđanja da će takve cijene ostati barem sljedeće dvije do tri godine, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje