Povežite se s nama

U fokusu

Patafta i Marković o mjerenju i kakvoći zraka: HŽ priznaje da su lokomotive katastrofalne, to sigurno utječe na zagađenje

Objavljeno:

- dana

Gradski vijećnici na jučerašnjoj su sjednici raspravljali i o mjerenju zraka, odnosno o eventualnom zagađenju. Prvi se javio SDP-ov Lovro Lukavečki koji se osvrnuo na izvještaj medicinskog instituta iz Zagreba.

U spomenutom izvještaju utvrđeno je povećanje broja čestica benzopirena u zraku na lokaciji iza Kućanske rampe, a SDP-ovca je zanimalo zašto se taj izvještaj “držao u ladici”  za vrijeme prijašnje vlasti i kada će se ponovno provesti mjerenje kvalitete zraka.

Gospodarstvenik i gradski vijećnik Davor Patafta je pak upozorio na blizinu kolodvora i željezničke pruge te dizel motora na lokomotivama u vlasništvu HŽ-a, što bi moglo uzrokovati zagađenje.

– Predložio bih, jer znam da je tamo zbog tvornice Vis ranžirni kolosijek, da netko dođe i snimi lokomotive koje tamo razvrstavaju teret po cijele dane i noći, te da se izmjere te čestice na toj lokaciji i odmah se bude to razjasnilo. Sam HŽ kaže da su njihove lokomotive na dizel motore u katastrofalnom stanju – objasnio je Patafta.

– Dobili smo upit iz Medicinskog instituta 25. listopada, pitali su nas hoćemo li nastaviti s tim mjerenjima. Pretpostavljam da su ta mjerenja bila dogovorena za 50 tisuća kuna za jesen. Grad je 11. svibnja bio upoznat, neposredno prije prvog kruga izbora i nitko nije znao da taj papir postoji. Naravno da to nisu odlučujući rezultati da u nekoga možete uprti prstom. Morate imati barem 52 dana mjerenja ili godinu dana da bude mjerodavno – objasnio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Pritom se složio s Davorom Pataftom.

– Mogu se složiti s vijećnikom Pataftom, da se osim industrijskih pogona tamo nalazi i pruga s dizel lokomotivama, te ranžirni kolodvori u blizini, te sigurno i taj dio utječe na kvalitetu zraka. Svatko pri zdravoj pameti zna dai  ispušni plinovi iz auta štete – objasnio je Marković. Napomenuo je i kako smatra  da je izvještaj skrivao prijašnji gradonačelnik Ivan Čehok da mu ne našteti u predizbornoj kampanji.

Najavio je da će prijaviti na predstojeće natječaje da postave mjerne stanice i da stalno kontroliraju kvalitetu zraka, a mjerenje benzopirena će vjerojatno ponoviti u proljeće iduće godine.

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje