Povežite se s nama

U fokusu

Patafta objavio kandidaturu za gradonačelnika i poručio: Čačićevci počinili najveću pljačku u povijesti Varaždina

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Politika takvih kao što je Čačić, Varaždincima je nanijela štetu od 700 milijuna kuna, rekao je Davor Patafta i objavio svoju kandidaturu za gradonačelnika. Ujedno je poručio Varaždincima da zaslužuju bolji grad.

Gospodarstvenik Davor Patafta danas je objavio svoju kandidaturu za gradonačelnika Varaždina. Konferencija za medije održana je simbolično ispred varaždinskih bala koje su, kako Patafta tvrdi, Gradu Varaždinu i svima koji u tom gradu žive ne samo sramota, već i uzrok najveće pljačke u povijesti Varaždina. Osvrnuo se i na odluku Vrhovnog suda koja je uslijedila nakon 10 izgubljenih godina, koliko je trajao sudski proces.

– Pozvao sam vas ovdje nakon odluke Vrhovnog suda, jer su sada nakon puno godina sve stvari jasne i s obzirom na veličinu Grada Varaždina, dogodila se najveća pljačka u povijesti našeg grada koja se procjenjuje na nekih oko 700 milijuna kuna. Naime, o čemu je riječ? Samo za primjer, ova folija u koju je zamotan otpad koštala je oko 60 milijuna kuna, ovo zemljište koje će se trebati sanirati ispod bala koštat će oko 20 milijuna kuna.  Znate da Grad Varaždin ima tužbu zato što je politika donijela krive odluke oko koncesije za oko 90 milijuna kuna na varaždinskom sudu. I sad imamo nešto zbog čega smo mi danas ovdje – rekao je uvodno Davor Patafta.

Prostor oko bala, koje kao spomenik nesposobnosti stoje na ulazu u Varaždin više od desetljeća, velik je kao 50 nogometnih igrališta. Tu su trebale biti otvorene minimalno 3000 radnih mjesta, ističe Patafta.

– Kada zbrojite da je za svako radno mjesto mjesečno u Grad Varaždin trebalo ući u proračun oko 1000 kuna, dolazimo do cifre od 300 milijuna kuna koliko je oštećen Grad Varaždin zbog politike koju smo, nažalost, ovih 15 godina proživljavali.  Nakon toga znate da je isplaćen avans za ove bale, odnosno za njihovu  obradu, od 8 milijuna kuna. Znate da je nekim investitorima, jer jednostavno nisu išli graditi, isplaćena isto tako šteta od oko 5 milijuna kuna. Poznato je da je odvjetnicima za svakojake sudske postupke isto isplaćeno oko 5 milijuna kuna. I sad da ne nabrajam…

Jedna od velikih šteta za Grad Varaždin je da bi od izgrađenih tvornica koje su ovdje trebale biti od 2005. godine, Grad Varaždin dobivao naknadu od oko 50 milijuna kuna. Također, Grad Varaždin bi dobivao komunalni doprinos od oko 30-40 milijuna kuna. Kad to sve zbrojite, dolazimo do cifre od oko 700 milijuna kuna. Zašto je to bitno? Jer su građani Grada Varaždina plaćali skuplje dječje vrtiće, znate da je podignuta komunalna naknada prošle godine, znate da je puno priča o prirezu, koji naši Varaždinci plaćaju u iznosu odod 10 %. Svega toga jednostavno ne bi bilo – podsjeća Patafta.

Samo za usporedbu, kada podijelimo sve te cifre na obitelji kojih je u Varaždinu oko 10 tisuća, nalazimo da su jednostavno političari, zbog svojih nekih sebičnih interesa, ukrali doslovce svakoj obitelji prosječno jedan automobil!

– S obzirom na sve ovo što se događalo, i s obzirom na to da mene kao poduzetnika izuzetno smeta da je tek sada nakon 10 godina Vrhovni sud zauzeo svoj stav i presudio da je ugovor koji sam potpisao prije 10 godina ispravan, ja osobno smatram da u ovim svim kandidaturama koje su istaknute u ovome gradu nema kapaciteta koji bi na jedan brz način pokrenuo cijelu poduzetničku zonu. A s obzirom na to da treba otvoriti tih 3000 radnih mjesta, maknuti ovu sramotu, odlučio sam se kandidirati za gradonačelnika Grada Varaždina – objavio je Patafta i poručio Varaždinkama i Varaždincima da zaslužuju bolji grad.

– Osobno nemam velikih političkih iskustava, ali mogu reći, zato jer razumijem financije i štete koje su napravljene Varaždincima, da sam u svojem poslovnom životu isplatio više od 100.000 plaća. Moj zamjenik u kandidaturi će biti gospodin Vlado Sevšek, koji je poznat građanima Varaždina. Od danas mi krećemo u kampanju, naš program je objavljen na službenim stranicama Lige za Varaždin, a i mojim osobnim službenim stranicama – rekao je Patafta.

Osvrnuo se na činjenicu da se 15 godina, otkad je u Brezje došla prva bala, tamo umjesto gospodarstva razvijaju jedino zaraze.

– Sad nakon 15 godina otkako je Grad potpisao sporazum da se tu grade tvornice, znači gdje mu je država poklonila doslovce to zemljište, i ovo zemljište je nekakva šteta jer su Varaždinci taj novac trebali dobiti prije 10-15 godina. Ovo zemljište koje vidite investitori su spremni platiti sigurno više od 100 milijuna kuna. Postavlja se pitanje tko je sve kriv za to?

Kriva je politika, krivi su nekakvi Čačići koji znate da su prijavljivali to, krivi su nekakvi Habuši i njihovi kolege koji su isto tako to prijavljivali, krivi su određeni gradski odvjetnici kojima uopće nije bio interes boljitak Varaždinaca koji žive u ovom gradu, nego im je samo bio interes da dobiju milijun, ili više milijuna kuna. Takvi interesi su napravili štetu od 700 milijuna kuna. Za mene osobno kao poduzetnika to je stvarno jedna od pljački u ovome gradu i ja je zovem pljačkom stoljeća – zaključio je Patafta.

U fokusu

Inspekcija zaštite okoliša: otpad iz Poljane mora se ukloniti u roku 7 dana!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su u srijedu obavili očevid, službenici Inspekcije zaštite okoliša naložili su da se sav odloženi miješani komunalni otpad (MKO) mora u roku od 7 dana ukloniti s prostora pretovarne stanice u Poljani Biškupečkoj.

Podsjećamo, Franjo Puškadija, predsjednik Mjesnog odbora Poljana Biškupečka nakon sastanka s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem dogovorio je rok da se uskladišteni MKO sanira i riješi u roku od 2 tjedna.

>>Bosilju pozlilo u Poljani, dočekalo ga 500 tona otpada više od očekivanog!

Međutim, uvidjevši da će se MKO i dalje voziti i skladištiti na pretovarnoj stanici u Puškadija je gradsku komunalnu tvrtku Čistoća d.o.o prijavio nadležnoj Inspekciji za zaštitu okoliša. Inaspekcija je izašla na teren i utvrdila da se MKO na pretovarnoj stanici ne smije skladištiti, a rok za sanaciju terena ističe idućeg tjedna.

– Temeljem članka 23.st. 5 više jedinica lokalne samouprave iz Varaždinske županije ( općine :Beretinec,Cestica,Gornji Kneginec, Petrijanec,Sračinec, Vinica, Vidovec, Jalžabet, Sv.Ilija,Sveti Đurđ, Mali Bukovec, Veliki Bukovec, te gradovi Varaždin i Varaždinske Toplice) sporazumno su osigurale zajedničku provedbu mjera gospodarenja otpadom s Općinom Velika Trnovitica na neodređeno vrijeme. Temeljem toga sporazuma Čistoća d.o.o. i Komunalac d.o.o. Garešnica sklopili su Ugovor o odlaganju MKO postupkom D1 na odlagalište Johovača, u količini od 5000 tona godišnje. Imajući saznanja da ti kapaciteti neće biti dostatni do kraja 2021. godine i da dinamikom nisu definirane lokacije za odlaganje MKO za 22 JLS s područja Varaždinske županije, TD Čistoća d.o.o upućuje 26. siječnja 2021. godine Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) upit o mogućnosti sklapanje ugovora s TD Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. za odlaganje MKO postupkom D1 na odlaglište  Piškornica, bez provedbe postupka javne nabave kako bi se osigurali kapaciteti. Iz odgovora MINGOR-a od 12. veljače 2021. kao i iz ranije zaprimljenih odgovora po tom upitu, razvidno je da sklapanje ugovora a bez postupka javne nabave nije moguće. Odgovor se nalazi u privitku zapisnika – piše u zapisniku Inspekcije.

Štoviše, varaždinski gradonačelnik je najavio kako će „sankcionirati odgovorne u Čistoće za nesklapanjem Ugovora s Piškornicom i za nastali problem sa zbinjavanjem MKO“. Koga će to Bosilj sankcionirati, potpuno je nejasno.

Kazneno djelo?

Naime, Uprava TD Čistoća d.o.o.sazvala je i održala 17. veljače 2021, godine izvanrednu Skupštinu Društva vezano uz navedenu problematiku.

– U ovaj zapisnik prilažemo Zapisnik sa izvanredne Skupštine Društva i Izvješće Uprave o problematici. Temeljem odluke Skupštine TD Čistoća d.o.o. upućen je 8. ožujka 2021. godine upit Skupštini Društva Piškornica d.o.o. vezano uz dogovor o prihvatu miješanog komunalnog otpada na odlagalište Piškornica. Odgovor Piškornice d.o.o. nalazi se u privitku Zapisnika, iz kojeg je vidljivo da ne postoji mogućnost prihvata otpada s njihove strane. Obzirom na negativan odgovor o prihvatu otpada na odlagalište Piškornica, svih 15 JL-ova iz Varaždinske županije uputilo je 14. travnja 2021. godine zahtjev MINGOR-u  za sastanak vezano na tu problematiku. Kako usprkos WEB sastanku i mail korespodenciji nije postignut napredak u rješavanju problema odlaganja MKO s područja 15 JLS-ova iz Varaždinske županije, ponovno je poslan zahtjev za izdavanje naloga od strane MINGOR-a koji definira mjesto za odlaganje miješanog komunalnog otpada s područja Varaždinske županije sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, čl. 26. stavak 10 i članak 32, stavak 1. točka 5… Inspektorica u ovaj Zapisnik određuje rok od 7 dana uklanjanje navedene nepravilnosti i usklađenje s Dozvolom za gospodarenje otpadom. Stranka je o poduzetim mjerama dužna inspektoricu pisano obavijestiti u roku od 7 dana po potpisivanju ovoga zapisnika. Ako osoba nad kojom je proveden nadzor ne otkloni nedostatke i nepravilnosti u zadanom roku inspektor rješenjem naređuje otklanjanje nedostatka i poduzima druge radnje za koje je ovlašten u slučaju utvrđivanja prekršaja ili kaznenog dijela. U Zapisnik je direktor Čistoće, Davor Skorza dodao da će TD Čistoća u navedenom roku pokušati otkloniti otpad sukladno zakonskim propisima ali problem će i dalje ostati ukoliko se ne postupi određenom članku 32.stavka 1 podstavka 5 odnosno članka 26 stavka 10 Zakona o održivom gospodarenju otpada – ističe se u Zašisnika kojeg je uz Davora Skrozu potpisala i viša inspektorica zaštite okoliša Miljenka Kliček.

Prema svemu napisanom, napominje Franjo Puškadija, nitko nema apsolutno pravo govoriti o tome da nije znao, ali isto tako da nitko nije htio pomoći u rješavanju problema.

– I sad su se našli „najkompetentniji“ platforma Budimo grad i udruga Varaždinsko smeće iz čijih redova pojedinci pozivaju javno na linč dosadašnju vlast, MO Poljana Biškupečka i direktora Skrozu. Zanimljivo je da je upravo novozaposlena u Gradu Varaždinu PR stručnjakinja Vesna Haluga predsjednica Skupštine Piškornica -sanacijsko odlagalište d.o.o koje nije htjelo izmijeniti ugovor u kojem se od strane TD Čistoća tražilo povećanje kapaciteta i oglušilo se na mailove i pozive iz TD Čistoća! Zanimljivo je i da je Vjeran Strahonj,a kao član NO TD Čistoća sve to dobro znao, pa prešutio, odnosno samo svoje subjektivno mišljenje je iznio. Zanimljivo je i da Haluga u PR-ovskom priopćenju gradonačelnika Bosilja, u svezi rješavanja problema veliča upravo ulogu udruge Varaždin bez smeća a ne dobronamjernost Bosilja da održi, konačno nakon 8 dana sastanak sa MO Poljana. Naš odbor i dalje poziva sve uključene strane na zajednički konsenzus oko rješavanja nakupljenog MKO i da u ovoj temi nema politički obojenih strana – naglašava Puškadija.

Gradonačelniku bitniji produženi vikend pa otišao na more…

I dodaje:

– Morali smo javnost i mještane obavijestiti o nekim igrama koje je očito ipak netko drugi inscenirao a ne bivši gradonačelnik Ivan Čehok. Sve je vidljivo iz Zapisnika više inspektorice koji smo dobili na uvid. Još jednom napominjem da nije MO dopustio skladištenje MKO i nikad ni neće. Za vrijeme gradonačelnika Čehoka MKO se nije skladištio u pretovarnoj stanici već se isti dan odvozio. Spletom okolnosti, davnih godina je MO Poljana Biškupečka bila u prostornom planu Grada i Županije oderđena kao deponija. Od predviđene deponije uspjeli smo ju ipak prenamijeniti samo u pretovarnu stanicu i mi kao MO nismo to dopustili 1997. godine, a nećemo ni sad. Doista Vas molim da ne nasjedate raznim fake/lažnim Facebook profilima u dezinformiranju. Nažalost, dok birokracija i novi prozvani spasitelji uživaju u produženom vikendu, mi u Poljani Biškupečkoj smo osuđeni na smrad – zaključuje predsjednik MO Poljana Biškupečka.

Nastavite čitati

U fokusu

Donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

Letina Intech d.o.o. zapošljava inženjera/diplomiranog inženjera strojarstva (m/ž) i inženjera/diplomiranog inženjera elektrotehnike (m/ž) u Čakovcu. Prijave su otvorene do 25.6. Potrebni uvjeti su viša ili visoka stručna sprema, služenje engleskim i/ili njemačkim jezikom, dobro poznavanje rada na računalu, samostalnost u radu, snalažljivost, odgovornost, komunikativnost, sklonost timskom radu i slično. Aplicirajte.

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava operatera na proizvodnoj liniji (m/ž) i radnika u proizvodnji (m/ž). Lokacija rada je Novi Marof, a rok prijave 28.6. Potrebna je viša ili visoka stručna sprema tehničkog smjera, minimalno godinu dana radnog iskustva na sličnim poslovima te poznavanje engleskog jezika. Poželjno je aktivno korištenje MS Office paketa te osposobljenost za rad viličarem. Prijavite se.

Domax sp. z o.o. zapošljava na poziciji Sales Office Manager (m/ž). Posao se odvija na području Karlovačke, Zagrebačke, Krapinske i Varaždinske županije. Prijave su otvorene do 2.7. Glavne su odgovornosti komuniciranje s klijentima, unošenje narudžbi, osiguravanje sigurnog puta narudžbi, komuniciranje s prodajnim predstavnicima u Rumunjskoj i slično. Aplicirajte.

Mesna industrija Vajda d.d. zapošljava energetičara frigomehaničara (m/ž). Mjesto rada je Čakovec, a prijave su otvorene do 30.6. Poželjno je posjedovanje stručnog ispita za rad na kompresorima i centralnim grijanjem. Posao obuhvaća popravak, održavanje, hlađenje i ventilaciju te poslove održavanja energetskih postrojenja. Detalje provjerite ovdje.

TechWarn Media d.o.o. zapošljava projektnog asistenta u uredništvu (m/ž) u Varaždinu. Prijave su otvorene do 1.7. Poslodavac nudi moderne standarde rada, opuštenu suradnju u stručnom, mladom i kreativnom timu koji radi na internacionalnoj razini, rad u izvrsnom work-life balance okruženju i ambicioznom timu, rad na neodređeno vrijeme, stimulativno i dinamično poslovno okruženje. Završeni smjer obrazovanja nije važan. Očekuje se poznavanje Excela ili Google Docsa, iskustvo korištenja alata za upravljanje projektima ili upravljanje zadacima. Više na linku.

Fanon d.o.o. zapošljava pogonskog električara (m/ž) u Petrijanecu. Prijave su otvorene do 16.7. Posao obuhvaća popravak elektro dijelova strojeva, montažu elektro dijelova strojeva, opreme i uređaja, praćenje i kontrolu prema planu preventivnog održavanja. Više na linku.

Kaja ugostiteljstvo j.d.o.o. zapošljava konobare (m/ž) u Žigrovcu. Potrebno je više osoba na poziciji. Rok prijave je 30.6. Za osobe iz udaljenijih područja osiguran je smještaj. Uvjet je srednja stručna sprema bez obzira na smjer. Poslodavac nudi mogućnost rada na neodređeno. Provjerite kako aplicirati.

HD Mont d.o.o. zapošljava tajnika (m/ž) u Varaždinu. Prijave su otvorene do 17.7. Posao obuhvaća komunikaciju s inozemnim dobavljačima na njemačkom jeziku, pripremu dokumentacije potrebne za izaslanjeradnika, organizaciju smještaja za radnike i slično. Potrebna je srednja stručna sprema i radno iskustvo od dvije godine. Detalje provjerite ovdje.

DG Sport d.o.o. zapošljava recepcionara (m/ž) u Prelogu. Rok prijave je 30.6. Uvjeti su srednja stručna sprema hotelijersko turističkog smjera ili druge slične škole te poznavanje engleskog jezika. Potrebno je radno iskustvo od minimalno godinu dana. Poslodavac nudi mogućnost prijave na neodređeno. Više na linku.

Ustanova za zdravstvenu njegu u kući Kancijan zapošljava medicinsku sestru ili tehničara (m/ž) u Varaždinu. Rok prijave je 30.6. Potrebno je odobrenje za samostalni rad i mogućnost korištenja vlastitog vozila. Poslodavac nudi mogućnost stalnog radnog odnosa. Više na linku.

Sretno kandidatima!

Za dodatne poslove iz Međimurske i Varaždinske županije kliknite nalink i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Sretno u pronalaženju posla. 

Vaš posao.hr. 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!