Povežite se s nama

Život i društvo

Pčelari: “Da nije bilo novog pomora pčela, pričali bismo o savršenoj godini”

Objavljeno:

- dana

Pčelari napokon mogu biti zadovoljni količinama dobivenog meda i njegovom kvalitetom. Nakon nekoliko godina u kojima su ranoproljetni mraz i obilne padaline uzrokovale manje količine meda, posebno bagrema, ove godine vremenske (ne)prilike ipak su se smilovale pčelarima na sjeverozapadu Hrvatske. Doduše, i ovu je godinu obilježio masovni pomor pčela. Zbog nemarnog korištenja pesticida na području Međimurske, Varaždinske, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije stradalo je gotovo 2000 pčelinjih zajednica, od kojih njih čak 1620 u Međimurju.

– Da nije bilo tog pomora sada bismo pričali o savršenoj godini – poručuje na početku razgovora međimurski pčelar i predsjednik Udruge pčelara Međimurske županije “Agacija” Željko Trupković.

A osim količinama, pčelari su itekako zadovoljnih ovogodišnjom kvalitetom meda.

– Već je naše županijsko ocjenjivanje uzoraka meda pokazalo da je kvaliteta iznimna. Osim što smo primili rekordnih 66 uzoraka meda, njih 20 nagrađeno je zlatnim odličjima za vrhunsku kvalitetu. Prijašnjih godina obično je po trećina uzoraka bila raspoređena na zlatne, srebrne i brončane medalje. Ove godine samo je jedan uzorak dobio brončano odličje, a svi ostali zlatne i srebrne. Pritom treba naglasiti da smo dobili najbolju moguću analizu, s obzirom da je rađena na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a uzorke meda ocjenjivalo je tročlano stručno povjerenstvo u kojem su sjedili prof. dr. sc. Dragan Bubalo, doc. dr. sc. Lidija Svečnjak i dr. sc. Saša Prđun – govori Trupković.

No, tek što su se oporavili od velikog pomora pčela koji je desetkovao pčelinje zajednice u Međimurju u lipnju 2020. godine, novo stradavanje pčelinjih zajednica zadesilo je sjeverozapad Hrvatske.

– Za razliku od onoga prije dvije godine, sada je bilo zahvaćeno puno šire područje. Na Ministarstvu poljoprivrede je da provede postupak analize i kažnjavanja odgovornih – kratko komentira Trupković.

Osim što je dio pčelara ostao bez pčela, velika većina onih koji su se usudili javno progovoriti o problemu nekontroliranog korištenja pesticida na poljoprivrednim površinama bila je izložena otvorenim prijetnjama. Stoga ne čudi njihovo vrlo oprezno istupanje u javnosti o ovom problemu, a komentari se najčešće svode na rečenicu: “Neka institucije odrade svoj posao”.

– Ministarstvo poljoprivrede i Međimurska županija osigurali su dio novca za nadoknadu štete. Barem one fizičke u smislu kupnje novih pčelinjih zajednica. No, slaba je to satisfakcija za stradavanje vrijednih pčela i gubitak cijele jedne proizvodne sezone – zaključuje Željko Trupković.

Da se ovakve situacije ne bi ponovile i sljedeće sezone, iz Ministarstva poljoprivrede najavili su strožu kontrolu poljoprivrednih radova, češće inspekcije dok su prekršajne kazne povećane i kreću se od 50.000 do 100.000 kuna.

Život i društvo

Na 30. izložbi mladih vina u Ludbregu šampioni Vinska kuća Kirić i Stjepan Vučemilović

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200 vinara i vinogradara te njihovih gostiju okupilo se jučer, 27. siječnja, u Ludbregu na jubilarnoj, 30. po redu međunarodnoj izložbi mladih vina „Vincekovo 2023.“

Najveću izložbu mladih vina i ovaj put je organizirala Udruga vinograda „Trsek“ Ludbreg, dok su pokrovitelji Varaždinska županija i Grad Ludbreg.

Izložbu je u hotelu Crnković otvorila zamjenica župana Silvija Zagorec koja je imala čast uručiti priznanja najboljima: šampion 30. izložbe „Vincekovo“ je chardonnay Vinske kuće Kirić u kategoriji bijelih vina, dok je šampion u kategoriji crnih vina merlot Stjepana Vučemilovića.

Dodijeljena su i priznanja „Zlatni trsek“ za 91 vino, „Srebrni trsek“ za 203 vina i „Brončani trsek“ za 78 vina. Najuspješniji su bili deMar vina s osvojenih pet zlata te Damir Marković i Ker-Vin s po tri osvojena zlata.

Svima njima su čestitke, uz domaćina, predsjednika udruge „Trsek“ Krešimira Horvata te zamjenicu župana Silviju Zagorec, uputili gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, predsjednik Gradskog vijeća Ludbrega Darko Jagić, načelnici susjednih općina Mali Bukovec, Martijanec i Sveti Đurđ Darko Marković, Branimir Nađ i Josip Jany, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr. sc. Dragutin Vincek, kao i predsjednica Ocjenjivačke komisije dr. sc. Ivana Puhelek.

– Kad su prije 30 godina članovi Udruge vinogradara „Trsek“ pokrenuli ovu manifestaciju, vjerojatno nisu ni slutili da će ovo događanje iz lokalnog prerasti u izložbu na kojoj sudjeluju vinari iz gotovo svih dijelova Hrvatske, ali i iz susjednih država, Slovenije i Mađarske. Ludbreška regija i cijela Varaždinska županija su u ovih 30 godina postale sinonim za kvalitetna vina, a za to zasluge idu i ovoj izložbi na kojoj su se svih ovih godina školovali naši vinari. Ocjenjivačkoj komisiji ni ove godine nije bilo nimalo lako, jer su ocjenjivali više od 400 uzoraka vina, pri čemu su šampiona u kategoriji bijelih vina izabrali tek nakon „pripetavanja“. Čestitam organizatorima, udruzi „Trsek“ na organizaciji jubilarne izložbe te im zahvaljujem na kontinuiranom radu i trudu. Čestitam i svima vama, vinarima i vinogradarima koji ste nakon mukotrpnog cjelogodišnjeg rada poslali svoje uzorke mladih vina ovdje na ocjenjivanje. Svi zaslužujete pljesak! – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Na izložbu je ove godine pristiglo 414 uzoraka mladih vina, izvijestio je predsjednik udruge „Trsek“ Krešimir Horvat.

– Najzastupljenije sorte vina su bile miješano bijelo vino s 97 uzoraka, graševina s 81 uzorkom i rajnski rizling s 43 uzorka. Podigli smo bodovni prag, s dosadašnjih 80 bodova na 85 i više za zlato, što je bitno kako bismo iznjedrili doista kvalitetna vina. Srećom, opet imamo 91 zlato, 203 srebrne medalje, 78 brončanih te sedam priznanja. Na ovom su području doista vrhunska vina, a dokaz tome je da imamo šampiona s ludbreškog područja u kategoriji bijelih vina te vinariju deMar koja je, nakon zlata na lanjskom Decanteru, na ovoj izložbi osvojila pet zlata – rekao je Horvat.

Proizvodnja vina u Ludbregu je opstala i raste, istaknuo je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić. – Ova izložba ima dugu tradiciju, a vinarima je i dalje privlačna. To je u skladu sa svime što Grad Ludbreg godinama radi u turizmu, na promociji cijelog turizma, a posebice vinskog. Veseli me što je izložba i ove godine privukla brojne vinare koji su željeli provjeriti u kojem se smjeru razvija njihovo mlado vino – rekao je gradonačelnik Bilić.

U ime načelnika susjednih općina Darko Marković, načelnik Malog Bukovca, čestitao je svima koji su se ohrabrili predati uzorke na ovu izložbu te osvajačima medalja. – Želim vam uspješnu vinogradarsku godinu! – istaknuo je.

Članovima Ocjenjivačke komisije, koji redom imaju certifikate o provjeri znanja i sposobnosti za degustatore, nije bilo lako.
– U završno pripetavanje ušla su četiri vina s najvećim brojem bodova. Bilo je vrlo teško odlučiti se za „najbolje vino“, a na kraju su presudile nijanse i osobni ukus samog ocjenjivača. Drago mi je što je ovo ocjenjivanje prepoznato kao značajno i relevantno mjesto na kojem proizvođači mogu dobiti objektivnu sliku stanja i razine kakvoće svojih vina. Dobiveni rezultati ocjenjivanja potvrdili su pozitivan trend poboljšanja kakvoće, kao i to da kvaliteta vina nije slučajna, nego je rezultat znanja i velike brige oko vina. Drago mi je što sam s kolegama ocjenjivačima i ove godine sudjelovala u nadogradnji jedinstvene vinske priče koju stvaraju članovi udruge “Trsek” kroz najjaču izložbu mladih vina u Hrvatskoj – rekla je predsjednica Ocjenjivačke komisije dr. sc. Ivana Puhelek.

Dodajmo da su na izložbi bili i članovi prijateljskih udruga, Udruge vinogradara i vinara Grozd Velika Gorica, Udruge pajdaša vina Svetog Martina iz Mađarske, Udruge vinogradara i vinara „Brina“ Kalinje, Udruge prijatela ruž, grozja i vina, Udruge vinogradara i vinara Nadin, Udruge vinara i vinogradara „Trsek“ Konjšćina – Hrašćina, Udruge vinogradara i vinara Bilikum Križevci i Udruge vinogradara i vinara “Grački grozdek” Sveti Đurđ.

Nastavite čitati

Život i društvo

U nedjelju će biti zatvorene neke varaždinske ulice zbog održavanja Zimskog polumaratona

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

znak stop

U nedjelju, 29. siječnja, održava se 6. Zimski polumaratona, s popratnim utrkama – Mrzli cener i Ledena petica, u organizaciji Trkačkog kluba Marathon 95.

Organizatori obavještavaju građanstvo da će u Varaždinu u vremenu od 9:30 do 14 sati biti zatvorene ulice po kojima se održavaju utrke: Šetalište Franje Tuđmana, od dvorane Arena pored reciklažnog dvorišta do asfaltne baze Colas d.o.o., Ulicom Motičnjak pored Aquacitiya do rotora kod Poduzetničke zone Trnovec. Okretište utrke je prije rotora kod Poduzetničke zone Trnovec i trasa vodi natrag po istoj ruti prema Areni.

Trasa utrke ni na koji način ne ometa promet na državnoj cesti, osim što će biti onemogućeno skretanje prema Poduzetničkoj zoni Trnovec, ali će promet biti otvoren za sva interventna vozila.

Mole za strpljenje i razumijevanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje