Povežite se s nama

Novosti

Pčelari u strahu: hoće li pčele uspjeti preživjeti toplu zimu

Objavljeno:

- dana

Dosad bez alarmantnih uginuća pčela

Udruge Propolis i Pčelinjak te Hrvatska poljoprivredna agencija su sve hrvatske pčelare prošli tjedan pozvale da hitno ispune upitnik o gubicima pčela i dostave ga u Hrvatsku poljoprivrednu agenciju.

Za razliku od drugih dijelova Hrvatske, pčelari iz Varaždinske županije do petka nisu zabilježili alarmantna uginuća pčela, ali prava situacija bit će poznata tek sredinom ožujka.
– Na mojem pčelinjaku situacija je trenutno u okvirima tolerancije. To je trenutno manje od pet posto gubitaka pčelinjih zajednica. Međutim, počeli su se javljati pčelari koji već sada trpe veće gubitke, što daje određenu dozu zabrinutosti – rekao je u petak Marin Šagi, predsjednik Pčelarskog društva Varaždin, koje ima 175 članova.
No pčelari iz županije ne strahuju samo zbog tople zime, nego i od mogućeg naglog zahlađenja.

Prof. Kezić: Ako su pčele izbile na satonošu, odmah staviti šećernu pogaču na samu satonošu!

– Zbog previsoke temperature za ovo doba godine pčele nisu u svom prirodnom stadiju klupka unutar košnice, nego se kreću i dosta izlijeću, što uzrokuje veću potrošnju hrane. Zalihe koje su im ostavljene u košnici za zimovanje se prebrzo smanjuju, a toplo vrijeme je pokrenulo i razvoj legla, što je drugi udar na već poprilično načetu “zimnicu”. Ako u idućim danima zahladi, pčele će nagonski čuvati svoje potomstvo pod cijenu vlastitog života i tako će zajednica uginuti od gladi u košnici punoj hrane – zabrinut je Šagi.

Što učiniti?

Osim što je pozvao pčelare da hitno ispune upitnike, koje će obraditi i analizirati Agronomski fakultet u Zagrebu, prof. dr. sc. Nikola Kezić s tog fakulteta pozvao je pčelare da hitno pregledaju sve zajednice.
– U onim zajednicama u kojima su pčele izbile na satonošu, odmah treba staviti šećernu pogaču na samu satonošu, upravo na mjesto na kojem su pčele „proključale”. Važno je naglasiti šećernu pogaču, a ne okvire meda, jer ako je u pitanju bilo kakva bolest, time ćemo samo ubrzati propadanje već ionako oslabljenih zajednica. Ne treba okretati niti prevješavati okvire u samoj košnici, jer to oslabljenim zajednicama koje imaju mlado leglo neće biti ni od kakve koristi, a u ovo doba godine bit će potpuno kontraproduktivno – ističe prof. Kezić.
Napominje da svakako treba uzeti uzorke mrtvih pčela i pospremiti ih u papirnatu ambalažu na hladnije mjesto, pri čemu ih nije potrebno staviti u hladnjak, kako bi se mogle dati na analizu uzroka uginuća.

Hitno dostavite upitnike!

– Hrvatska poljoprivredna agencija izradila je analizu zimskih gubitaka pčela u zadnjih pet godina, iz čega bi se dalo zaključiti da je situacija na našim pčelinjacima svake godine sve bolja. Budući da je sve manje pristiglih upitnika, bilježi se i sve manje gubitaka. No stvarno stanje je vjerojatno daleko od idilične slike koju nam daje ovaj izvještaj i to isključivo krivnjom nas pčelara jer smo suzdržani u davanju službenih izvještaja o gubicima – upozorio je pčelare prof. dr. sc. Nikola Kezić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Pozvao je sve pčelare, bez obzira na gubitke, da ispune anketni upitnik o gubicima pčelinjih zajednica u 2013./2014. godini, koji se može dobiti elektroničkom poštom ako se kontaktira HPA ili udruga Pčelinjak. – Ova anketa je od izuzetne važnosti, jer se bilo kakva akcija može poduzeti tek kad prikupimo egzaktne podatke o stvarnom stanju pčelinjeg fonda u Hrvatskoj u ovom trenutku. Jedino nam može pomoći Hrvatska poljoprivredna agencija! Stoga apeliramo na sve pčelare da animiraju čelnike svojih udruga kako bi organizirali podjelu upitnika, a bilo bi dobro i da se ispunjeni upitnici organizirano prikupe i što prije dostave Agenciji – istaknuo je Kezić.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje