Povežite se s nama

Međimurje

Peciva su “out”, a žganci su “in”

Objavljeno:

- dana

ZDRAVi OBROCI:

U Varaždinskoj županiji zasad je samo varaždinska V. osnovna škola uvela zdrave obroke za svoje učenike. 

Riječ je o pilot-projektu koji je u školi proveden uz pomoć nutricionista s Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin, koji su osmislili nove, zdrave jelovnike, na kojima više nema mjesta za slatka peciva, pizze, bureke i sličnu hranu.

Dobra praksa

Kao primjer dobre prakse projekt je predstavljen prošlog tjedna u Varaždinu na stručnom skupu o primjeni načela pravilne prehrane u formiranju prehrambenih navika djece u osnovnim školama. Organizirao ga je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, a bio je namijenjen ravnateljima škola i vrtića te voditeljima školskih kuhinja. Stručnjaci Zavoda ukazali su na rizike nepravilne prehrane i debljine kod djece predškolske i školske dobi. Prema riječima zamjenice ravnatelja Zavoda Irene Stipešević Rakamarić, 20 posto djece je prekomjerno teško ili pretilo. 

– Dijete koje je prekomjerno teško kod upisa u školu ima 50 posto šanse od pretilosti u odrasloj dobi. Uđe li s prekomjernom težinom u adolescenciju, šanse za pretilost u odrasloj dobi su 70 posto – rekla je.

Jedu i mahune

Ravnatelj V. OŠ Mario Šipek opisao je kako je na početku bilo manjih poteškoća oko promjene jelovnika, ali su da sada djeca i roditelji jako zadovoljni novim obrocima te da projekt ide dalje. 

V. OŠ uspjela je uvesti zdrave obroke, a da pritom nisu morali mijenjati cijenu od 4,5 kn po obroku

– Nitko ne voli promjene, pa je zato prvo trebalo sve informirati o novom jelovniku. Neki dan me zaustavila jedna majka, koja mi je na početku kazala da nema šanse da njezin sin jede mahune, ali ih je sad počeo jesti. Djeci je potrebna motivacija – rekao je Šipek, istaknuvši  da su novi jelovnik uspjeli uvesti ne mijenjajući cijenu od 4,5 kune po dnevnom obroku.

Isprva je, kaže, bio skeptičan hoće li se novi obroci moći uvesti bez sufinanciranja, ali su uspjeli zadržati staru cijenu. 
Za to su najzaslužniji profesori-nutricionisti s varaždinske Rudarske škole, koji su osmislili novi jelovnik.
– Proveli smo anketu među učenicima i napravili jelovnik prihvatljiv i s nutritivne strane, ali i ukusu učenika. Uveli smo namirnice specifične za naše krajeve, počevši od žganaca i griza te slanutka i mahunarki, a izbacili junk food i sve rafinirane namirnice – istaknuo je profesor s Rudarske škole Davor Hostić. Nakon uspješnog pilot-projekta želja im je uvesti zdrave jelovnike i u druge škole te vrtiće.

20 posto djece je prekomjerno teško ili pretilo, podsjeća dr. Irena Stipešević Rakamarić

Izvor:
Foto:

Međimurje

Pre-kom i dalje u nacionalnom vrhu: odvojeno prikupljanje otpada na visokih 65,23 posto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U 2020. godini komunalna tvrtka Pre-kom skupila je čak 11,3 posto više otpada nego 2019. godine. Takav rast koji je veći od prosjeka ranijih godina može se pripisati činjenici da su zbog mjera za suzbijanje širenja koronavirusa ljudi veći dio vremena boravili u svojim domovima. Također, pravne osobe koje nisu mogle obavljati svoju djelatnost, vrijeme privremenog zatvaranja iskoristile su za radove i obnavljanje svojih objekata.

Ako se gledaju podaci za korisni otpad, tada je rast još i veći te iznosi 21,37 posto, dok miješani komunalni otpad bilježi rast od 4,21 posto. Broj korisnika neznatno se povećao i to u kategoriji kućanstva za 1,09 posto, a u kategoriji pravnih osoba za 4 posto, što također jednim dijelom pridonosi rastu ukupne količina otpada.

Svakako je dobra vijest da se nastavlja trend povećanja postotka odvojenog prikupljanja otpada u svih 12 jedinica lokalne samouprave, u kojima Pre-kom obavlja ovu uslugu.

– Rezultati se kreću od 55,52 do čak 79,97 posto s prosječnim rezultatom odvojenog prikupljanja otpada na razini cijele grupacije Pre-kom od visokih 65,23 posto. Naše prosječno kućanstvo napravi godišnje 229,09 kilograma miješanoga komunalnog otpada, što je po stanovniku prosječno 70,06 kilograma. Kada bi nam se priznale i neke druge vrste skupljenog i obrađenog otpada, postoci odvajanja bili bi i nešto bolji – izvijestili su iz tvrtke Pre-kom.

Tvrtka je provodila i međunarodnu strategiju „ZeroWaste 2020.“ u okviru koje su bili postavljeni zahtjevni ciljevi u gospodarenju otpadom od 70 posto odvojeno skupljenog i obrađenog otpada i smanjenje količine miješanoga komunalnog otpada na 50 kilograma po stanovniku.

– Nažalost, nismo uspjeli ostvariti ove zahtjevne ciljeve, no ostvarili smo ponajbolje rezultate na području Hrvatske. U 2021. godini izraditi ćemo novu strategiju „ZeroWaste“ za razdoblje do 2025. godine. U ovoj godini očekujemo i završetak triju EU projekata: opremanja i modernizacije kompostane, nabave dvaju novih komunalnih vozila te izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta za građevinski otpad, kao i jednog EU projekta koji se provodi u 12 JLS-a, a riječ je o nabavi žutih i plavih spremnika. Vrijednost svih projekata je blizu 15 milijuna kuna. Ovi vrlo dobri rezultati plod su suradnje naših korisnika, vlasnika i pružatelja javne usluge Pre-koma – zaključuju iz komunalne tvrtke.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mala Subotica: mještani još jednom prikupili pomoć za svoje prijatelje iz Marinbroda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Općina Mala Subotica

Općina Mala Subotica nije zaboravila na svoje prijatelje iz Marinbroda, malenog mjesta blizu Gline. Nakon pošiljke humanitarne pomoći koju su otpremili vatrogasci na samu Staru godinu i stočne hrane dostavljene početkom godine, poljoprivrednici su ponovno iskazala svoju humanost i dobrotu.

U prikupljanje donacije za Marinbrod uključili su se OPG Mikulaj Ivica iz Palovca (stočna hrana – kukuruz, tritikal i zob), OPG Hlišć Dragutin iz Male Subotice (crveni kupus), OPG Obadić Tomica iz Ivanovca (krumpir), OPG Janušić Ivo iz Belice (krumpir) i OPG Mesarić Jurica iz Belice (krumpir). Kamion za prijevoz donirane robe po drugi je puta ustupila tvrtka Carin-Transporti iz Čakovca, dok je Zoran Lacković iz Držimurca utovario donacije i dostavio ih u Marinbrod.

Akcije sakupljanja pomoći pokrenuli su načelnik Valentino Škvorc i Željka Štampar Zamuda. Uz prijateljstvo i osobne kontakte s predstavnicima vlasti Grada Gline dogovoreno je da se preuzimanje i dovoz humanitarne pomoći preusmjeri u sabirni centar Marinbrod kojim koordinira Štefica Ponder.

– Stožer civilne zaštite Općine Mala Subotica na čelu s načelnikom Stožera Mladenom Lackovićem sve je akcije koordinirao i uspješno proveo. Za naglasiti je da se suradnja svih DVD-a s područja Općine pokazala važnom u ostvarivanju ovakvih akcija. To je samo dokaz kad svi streme istom cilju, lakše se do cilja dolazi – poručuju iz Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati