Povežite se s nama

Međimurje

Peciva su “out”, a žganci su “in”

Objavljeno:

- dana

ZDRAVi OBROCI:

U Varaždinskoj županiji zasad je samo varaždinska V. osnovna škola uvela zdrave obroke za svoje učenike. 

Riječ je o pilot-projektu koji je u školi proveden uz pomoć nutricionista s Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin, koji su osmislili nove, zdrave jelovnike, na kojima više nema mjesta za slatka peciva, pizze, bureke i sličnu hranu.

Dobra praksa

Kao primjer dobre prakse projekt je predstavljen prošlog tjedna u Varaždinu na stručnom skupu o primjeni načela pravilne prehrane u formiranju prehrambenih navika djece u osnovnim školama. Organizirao ga je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, a bio je namijenjen ravnateljima škola i vrtića te voditeljima školskih kuhinja. Stručnjaci Zavoda ukazali su na rizike nepravilne prehrane i debljine kod djece predškolske i školske dobi. Prema riječima zamjenice ravnatelja Zavoda Irene Stipešević Rakamarić, 20 posto djece je prekomjerno teško ili pretilo. 

– Dijete koje je prekomjerno teško kod upisa u školu ima 50 posto šanse od pretilosti u odrasloj dobi. Uđe li s prekomjernom težinom u adolescenciju, šanse za pretilost u odrasloj dobi su 70 posto – rekla je.

Jedu i mahune

Ravnatelj V. OŠ Mario Šipek opisao je kako je na početku bilo manjih poteškoća oko promjene jelovnika, ali su da sada djeca i roditelji jako zadovoljni novim obrocima te da projekt ide dalje. 

V. OŠ uspjela je uvesti zdrave obroke, a da pritom nisu morali mijenjati cijenu od 4,5 kn po obroku

– Nitko ne voli promjene, pa je zato prvo trebalo sve informirati o novom jelovniku. Neki dan me zaustavila jedna majka, koja mi je na početku kazala da nema šanse da njezin sin jede mahune, ali ih je sad počeo jesti. Djeci je potrebna motivacija – rekao je Šipek, istaknuvši  da su novi jelovnik uspjeli uvesti ne mijenjajući cijenu od 4,5 kune po dnevnom obroku.

Isprva je, kaže, bio skeptičan hoće li se novi obroci moći uvesti bez sufinanciranja, ali su uspjeli zadržati staru cijenu. 
Za to su najzaslužniji profesori-nutricionisti s varaždinske Rudarske škole, koji su osmislili novi jelovnik.
– Proveli smo anketu među učenicima i napravili jelovnik prihvatljiv i s nutritivne strane, ali i ukusu učenika. Uveli smo namirnice specifične za naše krajeve, počevši od žganaca i griza te slanutka i mahunarki, a izbacili junk food i sve rafinirane namirnice – istaknuo je profesor s Rudarske škole Davor Hostić. Nakon uspješnog pilot-projekta želja im je uvesti zdrave jelovnike i u druge škole te vrtiće.

20 posto djece je prekomjerno teško ili pretilo, podsjeća dr. Irena Stipešević Rakamarić

Izvor:
Foto:

Međimurje

Zajednica sportskih udruga Čakovca za programe i projekte osigurala dva milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zajednica sportskih udruga Čakovca poziva sportaše i sportske klubove da se jave na javni poziv putem kojeg će se isplaćivati financijske potpore za projekte i programe. Ukupna vrijednost javnog poziva je 2,07 milijuna kuna. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu je 1000 kuna, a najveći 200.000 kuna.

Prihvatljivi prijavitelji programa i projekata su udruge građana članovi Zajednice sportskih udruga Čakovca čije aktivnosti doprinose zadovoljavanju javnih potreba u sportu i ispunjavanju ciljeva i prioriteta definiranih Statutom Zajednice i javnim pozivom. Prednost u ostvarivanju financijske potpore imaju programi ili projekti koji su do sada kontinuirano sufinancirani i uspješno provedeni, koji trajno, sustavno i intenzivno utječu na korisnika, koje podnositelji programa ili projekta provode u suradnji sa srodnim udrugama i drugim pravnim i fizičkim osobama te oni koji se odvijaju na području Čakovca.

Poziv će biti otvoren do 4. veljače, a prijave će ove godine biti isključivo online.

Nastavite čitati

Međimurje

Do 23. siječnja prikupljaju se prijedlozi kandidata u izboru za najsportaše Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zajednica športskih udruga i saveza Međimurske županije i ove godine poziva na predlaganje kandidata za izbor najboljih sportaša Međimurja u 2021. godini. Klubovi mogu dostaviti ime po jednog kandidata iz svojeg sporta u kategorijama: najboljih sportašica i sportaša, ženske ekipe i muške momčadi te para, štafete ili posade. Predloženi kandidati trebali bi biti pojedinci i ekipe koji su članovi klubova i udruga s područja Međimurske županije te koji su ostvarili najbolji uspjeh u svom sportu.

Također, klubovi mogu dostaviti prijedloge za nagradu „Darovite sportašice i sportaši“, a kriteriji za nominaciju su: prvo mjesto na državnom prvenstvu mlađih kategorija, reprezentativni status, kategorizacija Hrvatskog olimpijskog odbora i da kandidat nije dosada nagrađivan kao daroviti sportaš.

Klubovi mogu slati i prijedloge za dodjelu priznanja „Franjo Punčec“ koje se dodjeljuje kao priznanje za životno djelo i godišnje priznanje.

Županijska Zajednica športskih udruga i saveza u suradnji s Udrugom sportskih novinara Međimurja i ove će godine izabrati dobitnika natječaja u izboru „Sportski fair-play potez 2021. godine“.

U obzir će doći svi prijedlozi koji budu dostavljeni do 23. siječnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje