Povežite se s nama

Kultura

Pelin i trava

Objavljeno:

- dana

Pelin iz naslova je pelinkovac, a trava je prava, ona koja se kosi. Kakve to ima veze? Problem se nameće nenadano i bučno, u subotu, 6. svibnja, oko 7.15 sati.

Počinje košnja javnih zelenih površina između zgrada u mome napučenom gradskom kvartu. 
Ne znam treba li to objašnjavati nadležnima, ali ako se baš mora, ponovit ću: neradni je dan i prerano je za takvu larmu. Toga u civiliziranom svijetu nema. Ali ima u ovome našem gradu, tako “ugodnom za život”. Meni tad nije bilo ugodno. I nisam bio jedini. Već sam o tome davno pisao, ali ništa. Netko mi je tad rekao da se kosi rano ujutro jer je kasnije vruće. Da, tad je bilo vruće ljeto. Ali sad nije nimalo vruće. Niti se ranom košnjom izbjegava kiša, jer je trava stalno mokra. Jer kiša stalno pada, kao u nekoj biblijskoj apokalipsi.

No nije stvar samo u košnji. Buka motora kosilice svako malo se prekida osobito iritantnim zvukom udarca nečega o noževe. Znam dobro što to udara: to su boce pelinkovca i drugih pića odbačene u travi, tamo gdje se djeca igraju, pa i na staze između zelenih površina, one zemljane, na kojima se bojom ne razlikuju od površine i vrlo se lako o njih okliznuti i polomiti se. A djeca ih u igri mogu i razbiti. I porezati se.

Ne znam postoji li kakav zakon protiv pijenja na javnim površinama. Ako i postoji, ne mislim da bi policija mogla i morala rastjerivati svakoga tko si cugne na travnjaku jer si je zamislio da to mora baš tamo činiti. Ali znam što želim. Želim gradsku vlast koja će košnju organizirati u normalno doba. Ali želim i onakve Varaždince – mlade i stare – koji neće bacati boce alkoholnih pića posvuda naokolo, kao nagazne mine za nas ostale građane. Takve sugrađane neće (pre)odgojiti nikakva gradska vlast. Teško da će im na savjest djelovati i ovaj kratak tekst. Ali neka ipak probaju razmisliti.

Izvor:
Foto:

Kultura

U Murskome Središću ostale karte za predstavu “Potraga za gusarskim blagom”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće organizira “Ljeto uz Muru” u nešto drukčijem obliku, uz predstave niskog rizika, u kontroliranim uvjetima i uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Nakon što su podijeljene sve ulaznice za Kerekesh Teatar, nestale su i ulaznice za stand up show Vlatka Štampara „Odraslost“, koji je na rasporedu večeras, u petak, 23. srpnja u 20 sati. Ostale su još samo ulaznice za predstavu „Potraga za gusarskim blagom“, koja će se održati u subotu, 24. srpnja u 19 sati u lučici na šetnici. Svi zainteresirani mogu karte podići danas do 14 sati u prostorima Gradske uprave Murskoga Središća.

Kerekeshi predstavom “Imovina” zaključili mini turneju

Nakon što su prethodna dva dana nasmijavali publiku u Murskom Središću predstavama „Ringišpil“ i „Ja, trudnica“, Kerekeshi su svoju mini turneju zaključili predstavom „Imovina“. Smijeh je odzvanjao u jednakoj mjeri kao i prethodnih dana: Kerekeshi su se još jednom potvrdili kao omiljeni zabavljači publike u najsjevernijem gradu Republike Hrvatske.

Gledatelje je posebno zabavljalo i poznavanje lokalne toponimije, čime su dokazali koliko im je stalo publiku ostaviti zadovoljnom.

Nastavite čitati

Kultura

Ivica Dolenec priprema osebujnu izložbu “Poznati pred objektivom”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska “sedma sila” na okupu 1979. godine – Vukotić, Levatić, Fiket, Dolenec, Njegovec, Premuž i Puttar

Svatko tko je posljednjih nekoliko desetljeća ozbiljnije pratio varaždinsku medijsku scenu, nije mogao ne primijetiti iznimno vrijedne fotografije fotoreportera Ivice Dolenca.

Riječ je, podsjećamo, o doajenu varaždinskog novinarstva koji ove godine obilježava 50. obljetnicu profesionalnog bavljenja fotografijom.

Fotografijama “punio” Polet, Vikend, Arenu…

Tijekom višedesetljetne karijere Dolenec je dokazao da bez vrhunske sprege umjetnosti i zanata nema profinjenosti fotografskog umijeća. U njegovu slučaju sve je počelo kao hobi još u osnovnoj školi.

– Kod kuće sam imao i privatni fotolaboratorij s najnužnijom opremom za razvijanje crno-bijelih filmova i fotografija. Još pamtim recepture za pripremu razvijača, fiksira, prekidača tonera i drugih kemikalija u “domaćoj radinosti”. Srećom, moje mladenačke mušice i talent prepoznao je varaždinski fotograf Vjekoslav Plajh. Bio je moj prvi učitelj, ali najviše znanja stječem radeći s Dragutinom Brezovcem i kasnije Stephanom Lupinom. Iznimnu suradnju imao sam i s kolegom Mladenom Merlićem – prisjeća se Dolenec.

Naš sugovornik kao 15-godišnjak odlazi u Zagreb te kao polaznik Grafičke škole počinje suradnju sa studentskim listom Polet.

– Bila je to prekretnica u mom ranom druženju s objektivom i aparatom, pa ubrzo suradnju širim na tada iznimno popularne tjednike Vikend i Arenu. U mojoj profesionalnoj karijeri uzor mi je bio koprivnički novinar, fotoreporter, književnik, publicist i kolumnist Mladen Pavković. U prijateljskim odnosima smo već 45 godina, a iznimnu suradnju ostvarujemo tijekom Domovinskog rata. Slično je bilo i s kolegom Ivicom Baksom – ističe Dolenec, koji je kao ratni reporter najpotresnije fotografije zabilježio 1991. godine u opkoljenom Vukovaru.

Svojom bogatom arhivom dokumentarnih fotografija i nizom izložbi godinama nastoji pridonijeti stvaranju istine o Domovinskom ratu. No, otkrio nam je da trenutno priprema osebujnu fotoizložbu “Poznati pred objektivom”.

Zaustavio povijest

– Publiku uvijek zanima kako se ispred kamera i fotoaparata ponašaju osobe s estrade, političari, umjetnici i obični ljudi. Raditi nekada u medijima bilo je izazovno, inspirativno, zahtjevno, ali manje stresno nego danas. Preminule su mnoge poznate osobe koje sam snimio i intervjuirao, te spomenutom izložbom želim kulturnu javnost podsjetiti na neke od njih. Bit će to još jedna prigoda da znatiželjnici vide što fotograf mora osjetiti i prenijeti snimkama koje nerijetko nastaju u najneobičnijim situacijama – zaključio je Ivica Dolenec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!