Povežite se s nama

Kultura

Pelin i trava

Objavljeno:

- dana

Pelin iz naslova je pelinkovac, a trava je prava, ona koja se kosi. Kakve to ima veze? Problem se nameće nenadano i bučno, u subotu, 6. svibnja, oko 7.15 sati.

Počinje košnja javnih zelenih površina između zgrada u mome napučenom gradskom kvartu. 
Ne znam treba li to objašnjavati nadležnima, ali ako se baš mora, ponovit ću: neradni je dan i prerano je za takvu larmu. Toga u civiliziranom svijetu nema. Ali ima u ovome našem gradu, tako “ugodnom za život”. Meni tad nije bilo ugodno. I nisam bio jedini. Već sam o tome davno pisao, ali ništa. Netko mi je tad rekao da se kosi rano ujutro jer je kasnije vruće. Da, tad je bilo vruće ljeto. Ali sad nije nimalo vruće. Niti se ranom košnjom izbjegava kiša, jer je trava stalno mokra. Jer kiša stalno pada, kao u nekoj biblijskoj apokalipsi.

No nije stvar samo u košnji. Buka motora kosilice svako malo se prekida osobito iritantnim zvukom udarca nečega o noževe. Znam dobro što to udara: to su boce pelinkovca i drugih pića odbačene u travi, tamo gdje se djeca igraju, pa i na staze između zelenih površina, one zemljane, na kojima se bojom ne razlikuju od površine i vrlo se lako o njih okliznuti i polomiti se. A djeca ih u igri mogu i razbiti. I porezati se.

Ne znam postoji li kakav zakon protiv pijenja na javnim površinama. Ako i postoji, ne mislim da bi policija mogla i morala rastjerivati svakoga tko si cugne na travnjaku jer si je zamislio da to mora baš tamo činiti. Ali znam što želim. Želim gradsku vlast koja će košnju organizirati u normalno doba. Ali želim i onakve Varaždince – mlade i stare – koji neće bacati boce alkoholnih pića posvuda naokolo, kao nagazne mine za nas ostale građane. Takve sugrađane neće (pre)odgojiti nikakva gradska vlast. Teško da će im na savjest djelovati i ovaj kratak tekst. Ali neka ipak probaju razmisliti.

Izvor:
Foto:

Kultura

FOTO Svečano su otvorene 53. Varaždinske barokne večeri, a slijedi čitav niz izvrsnih koncerata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin i Varaždinska županija ponovno su postali središte kulture jer su u petak, 22. rujna, svečano otvorene 53. Varaždinske barokne večeri.

Katedralu u Varaždinu napunili su brojni uzvanci koji su došli na svečano otvorenje. Nastupili su La Cetra Barockorchester, Zbor Hrvatske radiotelevizije, kontratenor Carlos Mena i sopranistica Jone Martinez, a sve pod dirigentskom palicom Andrea Marcona.

– Divno je bilo sinoć na otvorenju 53. Varaždinskih baroknih večeri. Bila je to prava svečanost barokne glazbe. Pred nama je jos čitav niz izvrsnih koncerata i pozivamo vas da nam se pridruzite i da zajedno uživamo uz baroknu glazbenu čaroliju – opisali su organizatori.

Festival Varaždinske barokne večeri najznačajnija je glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske, osnovana 1971., a danas je kao specijalizirani festival rane glazbe jedan od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu. Festival je pod stalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a Ministarstvo kulture RH dodijelilo mu je nacionalni značaj prije 20 godina.

Festival Varaždinske barokne večeri od velikog je značaja za hrvatsku glazbenu baroknu baštinu budući da potiče istraživanje, izvođenje i očuvanje djela hrvatskog baroka kako do domaćih tako i od strane inozemnih izvođača koji u sklopu festivala često nastupaju zajedno. Važan dio festivala je također i znanstveni skup s tematikom iz područja kulture i glazbe na kojem sudjeluju ponajveći kulturni i glazbeni stručnjaci iz Hrvatske i Europe naglašavajući važnost očuvanja baštine. Unatrag nekoliko godina festival svake godine ima zemlju partnera. Ove je godine to Švicarska.

Program je uistinu bogat, a u Varaždinu i regiji traje sve do 4. listopada.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Najavljene 53. Varaždinske barokne večeri: očekuje nas bogat glazbeni program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Od 23. rujna pa sve do 4. listopada u Varaždinu, ali i desetak drugih gradova i općina u nekoliko hrvatskih županija održavat će se koncerti 53. Varaždinskih baroknih večeri, čiji je program u utorak, 19. rujna, predstavljen u atriju Starog grada u Varaždinu.

Program su predstavili ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri maestro Davor Bobić, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, gradonačelnik grada Varaždina Neven Bosilj te Thomas Casura, prvi tajnik i zamjenik šefa misije u Švicarskom veleposlanstvu.  

Sjajna švicarska škola

Ravnatelj VBV-a Davor Bobić rekao je da svaka država u Varaždin donese ono najbolje što ima na polju autentičnog izvođenja barokne glazbe.

– Švicarska je na tom području perjanica zbog toga što ima jednu sjajnu školu za to, a to je Schola Cantorum Basiliensis i to je jedna od najboljih obrazovnih institucija koja se bavi proučavanjem i izvođenjem rane glazbe. Mogu reći da je uz Kraljevsku akademiju u Londonu sigurno broj jedan na tom području. Jedan od velikih uspjeha je što će upravo biti prisutna na našem festivalu i to je jedan veliki korak unaprijed. Kad govorimo o švicarskim ansamblima, velika je čast da je ovdje orkestar iz Basela, pod vodstvom jednog velikog dirigenta Andree Marcona, a s njim već pregovaramo četrnaest godina i on će ove godine otvoriti festival s Vivaldijem i Lukom Sorkočevićem – rekao je Bobić i dodao:

– Nastupit će i ostali ansambli iz Švicarske, oni su predvodnici te sjajne švicarske škole za interpretaciju rane glazbe i to će biti jedan veliki doseg naših Baroknih večeri koje imaju beskompromisnu kvalitetu u izvođenju koncerata i samoj organizaciji. Puno će biti hrvatskih izvođača na festivalu koji se nose s izazovom današnjeg vremena, a to je velika stvar biti uz bok ovakvim velikim imenima. Imamo i nekoliko obljetnica, a to su 15. obljetnica postojanja našeg ansambla Camerata Garestin i 100 godina smrti našeg poznatog slavista Vatroslava Jagića, a tu je i 75. godina Zbora „Ivan Goran Kovačić” koji je neumorno vodio pokojni maestro Kranjčević – zaključio je Bobić.

Ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik je naznačio da ove godine imamo ukupno sedamnaest koncertnih programa u Varaždinu i osam izvan grada te se time nastavlja tradicija održavanja koncerata u pet hrvatskih županija koje povezuje dravski sliv.

Nacionalni značaj Varaždinskih baroknih večeri

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je istaknuo da je Grad Varaždin ponosan na činjenicu da je još 1994. godine ovaj festival postao festival od nacionalnog značaja u Hrvatskoj.

– U našoj državi postoji samo šest ovakvih festivala i Varaždinske barokne večeri su jedan od njih. Bolje rečeno Barokne večeri su jedan od kamena temeljaca kulture u Hrvatskoj. Stoga su i doživjele svoj 53. rođendan. Siguran sam da će festival i ove godine kao i svih ovih godina pronijeti dobar glas Varaždina diljem Europe te pozivam sve zaljubljenike u vrhunsku baroknu glazbu da nas posjete – rekao je gradonačelnik.

Zamjenica župana Silvija Zagorec je čestitala organizatorima na pripremljenom programu koji će zasigurno privući veliki broj poklonika barokne glazbe.

– Varaždinska županija dugi je niz godina pokrovitelj VBV-a.Čast nam je što ćemo i mi ove godine već tradicionalno biti dionikom programa jer jedan od koncerata će se 30. rujna održati u atriju naše Županijske palače.Barokne večeri imaju dugotrajnu tradiciju i koristim priliku da pohvalim visoku kvalitetu i dosljednost u kvaliteti programa koja ne bi bila moguća bez truda, rada i entuzijazma organizatora. Mnogi vrsni umjetnici su davali svoj izniman doprinos kako bi se Barokne večeri mogle održavati ovaj dugi niz godina, a minimum koji mi moramo odraditi jest da to podržavamo te da baštinimo tu tradiciju i prenosimo ju na mlađe generacije jer one zaista obogaćuju varaždinsku, hrvatsku i europsku glazbenu umjetnost u cjelini.Nadam se da će u predstojećih petnaest dana svi ljubitelji baroka s velikim zadovoljstvom doći i podržati ovaj festival i da njegova tradicija nije upitna minimalno za sljedećih stotinu godina – poručila je zamjenica župana.

Tradicija Švicarske

Thomas Casura, prvi tajnik i zamjenik šefa misije u Švicarskom veleposlanstvu istaknuo je da će se na ovogodišnjim Baroknim večerima predstaviti osam baroknih formacija iz različitih dijelova Švicarske.

Dodao je da će se za cijelo vrijeme održavanja Varaždinskih baroknih večeri Švicarska predstaviti Varaždincima i njihovima gostima sa svojim tradicionalnim oznakama, promo materijalima, ali i delicijama kao što su poznati švicarski sir, vina, čokoladna torta, različite vrste kava, a to će svima biti zanimljivo i ugodno.

Predstavljanju programa prisustvovali su i direktori TZ Varaždinske županije Goran Mališ i direktorica TZ grada Varaždina Jelena Toth, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu mr. sc. Davor Matačić te članovi Kluba mecena Varaždinskih baroknih večeri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje