Povežite se s nama

Međimurje

Performans Kristine Gite Kavran: “Svaki san je dostižan!”

Objavljeno:

- dana

Čakovečka umjetnica Kristina Gita Kavran nadahnuta je svojim realističkim snovima, kako kaže, “i živom Prirodom neupitne snage, staloženosti, obnavljajućeg života i ljepote.”

Priroda joj je i saveznik u proaktivnosti, inspiraciji, pozitivnim mislima, lijepim riječima… Sve te elemente integrira u proizvodnju unikatnih djela “kistom ljubavi naslikana platna apstraktne čarolije”.

– U svojem radu sam autentična, svjesna svojih talenata, ali ustrajna i dosljedna onomu što želim živjeti uz ostvareno Ja – čineći život pozornicom na kojoj ima mjesta za svakoga i na kojoj je svaki san dostižan! – kaže Kristina.

Talentirana umjetnica, inače poznata i po humanitarnom radu, svoja nova unikatna djela još jednom je promovirala u virtualnoj izvedbi “očaravajućeg spoja fikcije i Prirode kojoj pripadamo”. Motivirajuću poruku kojom se vodila, ne bi li potaknula pojedinca na promišljanje, sažela je u jednostavnoj ideji: “Svaki san je dostižan!”

– Ta je ideja dala život ovomu projektu, koji je realiziran u ozračju života Prirode i ritmu njezinih ljepota. Projekt ima značajnu poruku i ima snagu, barem na trenutke, navesti nas da primijetimo sami sebe. Čovjek je mali dio svemira, puno manji od moćne Prirode, Čuvarice života svakom biću bez koje ništa ne bi živjelo; bez čistog zraka, bistre vode, kreativnih polja, moćnih planina, fascinantnih oblaka, sunčevih zagrljaja… – navodi umjetnica.

Svestrana Kristina Gita Kavran posredstvom “čarobne Prirode” i sama svjedoči da svatko ima svoju svrhu u ovom svijetu te istom doprinosi ono najbolje za buduće generacije.

– Definirala sam možda u igri fikcije, a možda neopipljive stvarnosti ili trenutku dostižnosti, da treba imati snove i vrijedi ih živjeti, jer toliko malo treba da bi bili stvarnost! – poručuje Kristina Kavran.

Za kraj, osim da u mrežnoj verziji ovoga članka možete naći poveznicu uz pomoć koje imate prilike istinski uživati u virtualnom performansu, dodajmo da su svi njezini unikati uz još veći izbor dostupni na stranicama KaGita akademije.

Međimurje

Čakovec: i ove godine besplatni autobusi prema grobljima u Mihovljanu i Nedelišću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Kao i ranijih godina Grad Čakovec je povodom nadolazećeg blagdana Svih svetih uveo posebne besplatne linije prema čakovečkom groblju. Autobus će voziti od subote, 30. listopada do utorka, 2. studenoga. U nedjelju, 31. listopada i ponedjeljak, 1. studenoga, autobus će na Gradsko groblje u Mihovljanu voziti pet puta dnevno.

Polazak s autobusnog kolodvora je u 9, 10, 11, 15 i 16 sati, dok je povratak u 10.20, 11.20, 12.20, 16.20 i 17.20. U subotu i utorak autobusi s kolodvora u Čakovcu polaze u 9, 11 i 16 sati, a povratak s Gradskoga groblja je u 10.20, 12.20 i 17.20.

Novost ove godine su linije za groblje u Nedelišću. U nedjelju autobus iz Čakovca polazi u 13.20, a povratak iz Nedelišća je u 14.40. U ponedjeljak prema Nedelišću voze dvije linije u 8.20 i 13.20, dok je povratak u 9.40 i 14.40. U utorak, 2. studenoga, autobus prema Nedelišću kreće u 13.20, a povratak je u 14.40.

Linije koje sa čakovečkog groblja u nedjelju, ponedjeljak i utorak polaze u 16.20 i na čakovečki autobusni kolodvor dolaze u 16.40, nastavljaju prema Nedelišću kamo stižu u 17 sati. Također, u ponedjeljak, 1. studenoga, autobus koji s čakovečkog groblja polazi u 11.20, vozi prema Nedelišću kamo stiže u 12 sati. Sve vožnje za građane su besplatne.

Nastavite čitati

Međimurje

Odluka na Gradskom vijeću Grada Čakovca: ugostiteljima subvencije za korištenje terasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U društvenom domu u Novome Selu Rok održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Vijećnici su raspravljali i glasali o 11 točaka Dnevnoga reda, među kojima je bila i odluka o izmjenama i dopunama gradskoga Proračuna za 2021. godinu. U odnosu na prvobitni plan, ukupni je Proračun s 301,86 milijuna kuna smanjen za oko 15,77 milijuna na 286,09 milijuna kuna. Pritom je prihodovna strana smanjena za otprilike 5,5 milijuna kuna.

– Proračun je bio nerealno planiran s prihodima za koje se od početka znalo da neće biti ostvareni. Nakon preuzimanja dužnosti i snimanja stanja, utvrđen je ukupni minus od gotovo 95 milijuna kuna. Kako su ukupni godišnji prihodi gradskog Proračuna po osnovi poreza oko 85 milijuna kuna, mogli bismo godinu dana vraćati dugove i ništa ne raditi, što je nemoguće. Grad će ispoštovati sve valjane ugovorne obveze, no kraj proračunske godine najvjerojatnije ćemo završiti u minusu – naglasila je gradonačelnica Ljerka Cividini u uvodnom obrazlaganju, a rebalans je nakon kraće rasprave i usvojen većinom glasova.

Vijećnici su usvojili i odluku o izradi urbanističkog plana uređenja lokacije „Globetka – istok“. Riječ je o dijelu grada između Županijske bolnice i sjeverne zaobilaznice, istočno od Svetojelenske ceste, koja je najvećim dijelom neizgrađena, a na kojoj postoji interes za gradnju građevina socijalne i zdravstvene namjene. Planom uređenja omogućuje se komunalno opremanje te izrada projektne dokumentacije. Zemljište je u privatnom vlasništvu, a investitor planira graditi objekt namijenjen palijativnoj skrbi.

Vijećnici će dali i zeleno svjetlo za raspisivanje javnog poziva za prikupljanje ponuda za građenja građevina sportsko-rekreacijske namjene unutar sportskog kompleksa u zapadnom dijelu grada.

– Postoji potreba za dodatnom sportskom infrastrukturom na području Grada, a putem ovog poziva pokušat će se pronaći potencijalni investitori koji su na osnovi prava građenja spremni ulagati u sportske sadržaje – rečeno je na sjednici.

Prihvaćen je program potpora ugostiteljima na području Grada Čakovca koji su pogođeni mjerama uvedenim zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Grad Čakovec subvencionirat će troškove poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa u razdoblju od 1. ožujka do 27. srpnja 2021. godine, kad su na snazi bile mjere ograničenja poslovanja.  Svaki ugostitelj koji zatraži i na to ima pravo, može ostvariti povrat cjelokupnog iznosa temeljem izdanih rješenja, a za lipanj i srpanj 30 posto iznosa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje