Povežite se s nama

U fokusu

Perite veš sa stilom: U Varaždinu otvorena prva samoposlužna praonica i sušionica rublja

Objavljeno:

- dana

“SPEED QUEEN” U PREŠERNOVOJ

Svi oni koji nemaju gdje ili pak ne stignu oprati i osušiti rublje, od danas u Varaždinu imaju mogućnost korištenja samoposlužne svjetski brendirane praonice rublja na žetone  – “Speed Queen”.

Školarci, studenti, turisti, samci, obitelji, umirovljenici …, napokon mogu odahnuti jer su u srijedu dobili samoposlužnu praonicu rublja u Ulici Franca Prešerna 2.

Kako doznajemo od njezine vlasnice, Snježane Fotak, korisnicima su trenutno na raspolaganju tri moderne “manje“ perilice kapaciteta 10 kilograma i jedna velika s kapacitetom 18 kilograma, za pranje većih stvari poput jastuka, deka, popluna ili podnih prekrivača.

Po želji, u samoposlužnoj praonici koja je uređena u gradskom prostoru, mokro se rublje može posušiti u jednoj od četiri sušilice kapaciteta 14 kilograma.

– Za plaćanje pranja i sušenja rublja mogu se koristiti kovanice u iznosu od 1, 2 ili 5 kuna te novčanice koje korisnici promijene u izmjenjivaču instaliranom u praonici. Primjerice, za novčanicu od 10 kuna dobit ćete dva žetona. Pranje u manjim perilicama košta 25 kuna, a u većoj stoji 50 kuna. U cijenu je uključen dezinficijens te potrebna količina deterdženta i omekšivača za rublje, a dozatori se mogu dopunjavati po želji  – pojasnila je Fotak.

Dodala je da će do kraja prosinca ove godine cijene biti promotivne, pa tako jedan 10-minutni ciklus sušenja 14 kilograma rublja stoji svega 5 kuna.

Inače, radno vrijeme varaždinske samoposlužne praonice rublja “Speed Queen” je od 8 do 20 sati tijekom cijelog tjedna. To je razumljivo jer zbog ubrzanog tempa života neki građani vrijeme za pranje veša imaju tek u dane vikenda.

– Iako je upravljanje perilicama i sušilicama maksimalno pojednostavljeno, ukoliko korisnicima treba bilo kakva pomoć ili pojašnjenje, uvijek mi se mogu obratiti. Kada jednom probaju pranje ili sušenje, čak i muškarcima vrlo brzo pređe u naviku korištenje instaliranih strojeva. Uz to, dok čekaju da se njihovo rublje opere ili posuši, u čekaonici perionice mogu popiti kavu i bezbrižno surfati internetom jer je wi-fi besplatan – zaključila je Fotak.

Kako izgleda varaždinska praonica “Speed Queen“, koja građanima nudi mogućnost pranja tekstila, od odjeće do posteljine po pristupačnim cijenama, pogledajte u fotogaleriji:

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Od rujna će socijalno ugroženi dobivati vaučere za gorivo?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska Vlada u rujnu bi mogla proširiti energetski paket pomoći koji je na snazi od 1. travnja, a na razmatra se opcija izdavanja vaučera za gorivo socijalno najugroženijima, piše Jutarnji list.

O toj temi danas je govorio i premijer Andrej Plenković u HRT-ovoj emisiji “A sada Vlada”. Rekao je kako je Vlada i dosad intervenirala prema ugroženim skupinama te da će takav obrazac i dalje nastaviti koristiti, moguće i kroz vaučere za gorivo.

Mjera vaučera za gorivo vjerojatno bi funkcionirala kao i ona za ugrožene kupce energenata. Vlada je od 1. travnja povećala postojeći mjesečni vaučer za struju s 200 na 400 kuna, koji se može koristiti i za plin, a obuhvat korisnika povećao se za više od 20.000, na preko 82.000.

Većina država članica EU nije se odlučila za vaučere za gorivo, uz iznimku Portugala koji je svim građanima dijelio “autovaučere” od 20 eura, ali je ta mjera ukinuta i okrenuli su se mjerama kojima su i drugi pribjegli.

To je snižavanje trošarina, a u nekim državama i privremeno snižavanje PDV-a. Njemačka je tako od 1. lipnja odlučila smanjiti poreze za 35,2 centi za litru benzina i 16,7 centi za litru dizela. Mjera će biti na snazi tri mjeseca, a istodobno subvencioniraju i cijenu javnog prijevoza, pa se Nijemci za devet eura mogu voziti svim javno dostupnim prijevoznim sredstvima. Austrija će od listopada svim punoljetnim građanima dati 500 eura kroz “klimatski bonus”, ne uvjetujući socijalne kriterije, a novac služi za podmirenje troškova života, među ostalim i visokih cijena goriva.

Nastavite čitati

U fokusu

Bosilj o novom prijedlogu spajanja gradskih tvrtki: Želimo građanima smanjiti račune, a Vartopom upravlja Čehok

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 7. srpnja, na rasporedu je 11. sjednica varaždinskog Gradskog vijeća. Sjednicu su danas najavili gradonačelnik Neven Bosilj i predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan.

Pred vijećnicima će se ovaj put naći čak 23 točke dnevnog reda, a među ostalim, raspravljat će se o izmjenama Prostornog plana, izmjenama Urbanističkog plana uređenja, a na rasporedu su i izvješća te izbori i imenovanja. Također, ponovo su u planu promjene vezane za ustrojstvo gradske uprave.

Podsjetimo, Gradsko vijeće prihvatilo je prošle godine prijedlog odluke kojom se broj upravnih odjela u Gradu Varaždinu smanjuje na četiri. Sad se broj povećava na pet. Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća tad su se pripojili svi poslovi koji su potpadali pod zasebni Upravni odjel za proračun i javnu nabavu. Po novom bi se opet oformio Upravni odjel za proračun i javnu nabavu

Vijećnici će opet odlučivati i o spajanju gradskih tvrtki.

Sličan prijedlog gradska je vlast predstavila ovog proljeća, ali odluka nije prošla na Gradskom vijeću.

Ovaj put u prijedlogu nema Gradske tržnice, već se planiraju pripojiti Aquacity i Vartop tvrtki Parkovi.

Bosilj je ukratko obrazložio razloge za takvu odluku.

– Tvrtki Aquacity sanirali smo dugove, ali ima vrijedne nekretnine. Kad bi tvrtku gasili više od dva milijuna kuna otišlo bi na porez – objasnio je Bosilj.

Što se Vartopa tiče, Bosilj kaže kako je primarni cilj smanjiti račune građanima. Pritom je napomenuo i kako trenutno nema utjecaj na upravu Vartopa.

Poskupili plin i struja pa Vartop već Varaždincima poslao veće račune za travanj

– Vartopom i dalje upravlja bivši gradonačelnik Čehok – rekao je Bosilj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje