Povežite se s nama

Međimurje

Perivoju Zrinskih vraća se stari sjaj

Objavljeno:

- dana

REVITALIZACIJA

Perivoj Zrinskih uskoro će dobiti novo ruho.

Naime, započeli su radovi na revitalizaciji Perivoja. Srušena su bolesna i dotrajala stabla, a već sljedećeg mjeseca počet će sadnja novih. Središnji čakovečki park obnavlja se prema studiji koju je prije četiri godine naručio Grad Čakovec, a izradio ju je Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog, dok radove obavlja Gradsko komunalno poduzeće Čakom.

Oaza mira

Perivoj Zrinskih proteže se na 14 hektara zemljišta u samom središtu Čakovca i zaštićeni
je spomenik parkovne arhitekture. Perivoj je jedan od simbola Čakovca, a posljednje veće
pošumljavanje bilo je prije 40-ak godina. Stoga se u njegovu obnovu krenulo sustavno i na stručnim podlogama, prema projektu koji je izradio Hrvatski šumarski institut iz
Jastrebarskog, a koji predviđa radove u iznosu od oko 2 milijuna kuna.

Osim Perivoja uredit će se i dječja igrališta, na koja će se posaditi autohtona stabla i postaviti edukativne plohe

Početak radova bila je prilika da se javnost kroz prezentaciju upozna sa svime što će se raditi u Perivoju. Prezentaciju je vodio voditelj Odsjeka za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i gradnju u UO za prostorno uređenje i europske fondove Oliver Ilić.
– Perivoj se obnavlja metodom revitalizacije, odnosno obnovom vegetacije autohtonim vrstama, te konzervacije, odnosno zaštitom i održavanjem postojeće vegetacije. Osim biljaka, projekt previđa i obnovu infrastrukture i komunikacijskih površina, urbane opreme te održavanje spomenika i spomen-obilježja – istaknuo je Ilić.

Želje građana

– Cilj nam je čakovečkom parku vratiti stari sjaj, da ponovno bude mjesto okupljanja, šetanja i druženja, oaza opuštanja u prirodnom okolišu u središtu grada – rekao je tom prilikom čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač i dodao:
– Radovi će se provući na nekoliko proračunskih godina, a zajedno s uređenjem fortifikacije Staroga grada Zrinskih i prostora bivšeg MTČ-a, središte Čakovca dobit će potpuno novi, ljepši izgled.

Perivoj Zrinskih proteže se na 14 hektara u samom središtu Čakovca

U obnovi Perivoja vodit će se računa i o željama građana, a usporedno s revitalizacijom provest će se još jedan projekt, uređenje edukativnih ploha kod nekoliko dječjih igrališta na području Čakovca.

– Posadit će se autohtona stabla te urediti klupice i stolovi, a djeci i mladima omogućit će se mjesto za odmor, ali i učenje o raslinju koje je karakteristično za naše podneblje. Ovakva edukativna ploha namjerava se urediti kod igrališta u Ulici ZAVNOH-a, na Trgu pape Ivana Pavla II. na čakovečkom jugu te uz veća dječja igrališta po mjesnim odborima – dodao je čakovečki gradonačelnik Kovač.

Inače, u Perivoju Zrinskih trenutno ima 994 bjelogoričnih stabala, najviše klena, običnoga graba, poljskog jasena i divljega kestena, te 140 stabala crnogorice: tise, crnog bora, obične smreke, Pančićeve omorike i bijelog bora. U parku je i 145 listopadnih te 82 zimzelena grma.

Izvor:
Foto: Ilustracija

Međimurje

Mursko Središće: za završetak tribina na igralištu NK Rudara dobiveno novih 850.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradu Murskom Središću odobreno je dodatno sufinanciranje radova na završetku izgradnje tribina i popratnih sportskih prostorija na terenima Nogometnog kluba Rudar. Naime, putem natječaja Ministarstva turizma i sporta, Mursko Središće je dobilo 850.000 kuna što će u velikoj mjeri olakšati financiranje ovog projekta.

U obnovu i dogradnju stadiona do sada je već uloženo oko 1,5 milijuna kuna, a za preostale radove na završetku tribine potrebno je namaknuti 2,66 milijuna kuna. Dobivenim novcem od Ministarstva znatno lakše će se kraju privesti zahtjevni projekt koji će gradskom trećeligašu omogućiti moderne infrastrukturne uvjete. U okviru Kluba djeluje i Škola nogometa koja okuplja više od 150 djece.

– Postoje već i projekti za pomoćno nogometno igralište, a naručen je i projekt za sportski park koji će se nalaziti u smjeru od nogometnog igrališta prema ribnjaku Zalešće. Uz jedan od najljepših ribičkih domova na Zalešću, planinarski dom za koji je osigurano zemljište od Šuderke prema rijeci Muri, vanjska sportska igrališta i sportsku dvoranu, Mursko Središće će dobiti jedinstveni sportski kompleks kakvim se malo gradova može pohvaliti – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Plivanje, košarka i rukomet na otvorenju još jedne sezone Ljetnih sportskih kampova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine brojni čakovečki osnovnoškolarci su nakon završetka školskih obveza pohrlili na Ljetne sportske kampove koji se punih 18 godina pod nazivom „Svaki tjedan sport jedan“ održavaju u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca. Djeci su na raspolaganju čak 23 kampa iz 18 različitih sportova, a novu sezonu Ljetnih sportskih kampova otvorili su plivanje, košarka i rukomet.

Najviše zainteresiranih školaraca je na kampu iz plivanja kojeg na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ provodi Čakovečki plivački klub. Čak 160 djece odlučilo je isprobati ovaj sport. Kako je objasnio predsjednik ČPK-a Goran Kolarić, sa školarcima radi 13 trenera, a podijeljeni su u skupine prema plivačkom znanju. Poseban program provodi se s neplivačima s kojima se radi prilagodba na vodu, ronjenje, plutanje i učenje tehnika plivanja.

– S plivačima se pak radi na usavršavanju tehnika plivanja, skokovima u vodu i okretima. Posebnost ovih kampova je što po prvi put osim u unutrašnjim radimo i na novootvorenim vanjskim bazenima – izjavio je Kolarić.

Upravo zbog vanjskih bazena polaznici kampova nisu morali biti podijeljeni u grupe već se cjelokupni program provodi prijepodne od 9 do 11 sati.

U poslijepodnevnom terminu pak školarci mogu upoznati čari košarke. Košarkaški klub Međimurje provodi kamp u dvorani I. Osnovne škole, a voditelj je proslavljeni igrač i trener Mario Novak.

– Djeca su podijeljena u homogenizirane grupe po dobi i spolu. Najviše se vesele igrama pa su i treninzi koncipirani na taj način. Želja nam je kroz zabavu djeci približiti košarkašku igru i zainteresirati ih za košarku kao i bavljenje sportom općenito – rekao je Novak.

U dvorani II. Osnovne škole u prijepodnevnim satima kamp iz rukometa provodi Ženski rukometni klub Zrinski. I ovaj, kao i ostali kampovi namijenjeni su i djevojčicama i dječacima.

Cilj kampova je pružiti školarcima kvalitetno, sportsko i sigurno provođenje ljetnih praznika pod stručnim nadzorom. Tijekom dva sata, svakog radnog dana s djecom na kampu rade školovani stručnjaci; profesori, apsolventi kineziologije i stručni treneri. Kampove djeca s područja grada Čakovca plaćaju 100 kuna, a iz drugih dijelova Međimurja 150 kuna, a prijave i uplate se obavljaju na recepciji čakovečkih Gradskih bazena „Marija Ružić“ i traju tijekom cijelog ljeta. Za to dobivaju mogućnost neograničenog broja dolazaka na sportske kampove, osvježenje, bočicu za piće i majicu. Posebne nagrade osigurane su za najsportaše, odnosno one koji će imati najveći broj dolazaka na kampove. Pokrovitelj kampova je Grad Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje