Povežite se s nama

U fokusu

Pet milijuna kuna iz EU fondova za projekte u školama

Objavljeno:

- dana

ULAGANJA

Za projekte srednjih škola iz Varaždinske županije iz europskih fondova odobreno je oko pet milijuna kuna. Novce za projekte dobile su Srednja škola Ivanec, Srednja škola Novi Marof, Gospodarska škola i Srednja škola Ludbreg, izvijestili su iz Varaždinske županije.

Srednjoj školi Ivanec odobrena su dva projekta vrijedna ukupno 2,7 milijuna kuna. Riječ je o projektu “Heureka, spoznajom do uspjeha”, koji ta škola provodi zajedno sa školom partnerom iz Srednje škole Mate Blažine iz Labina, dok drugi projekt provodi u suradnji s tvrkom Infoproces. Srednjoj školi Novi Marof, kao nositelju projekta, prošao je projekt “Čista petica”, vrijedan 984.311 kuna. Kurikulumi fakultativnog predmeta informatike te interdisciplinarnih fakultativnih predmeta matematike s informatikom i geografije s informatikom, e-priručnici za nastavnike i e-materijali za učenike za izvođenje predmeta izradit će se u sklopu projekta vrijednog gotovo dva milijuna kuna, čiji je nositelj Gospodarska škola Varaždin, a u sklopu programa Erasmus+ toj je školi odobren projekt “Sign 2 me (Daj mi znak)”.

 

Novce za projekte dobile su četiri škole iz Varaždinske županije 

U toj se školi, inače, mogu pohvaliti s još dva projekta, “Lajkam sport – međurazredna natjecanja u odbojci i nogometu za učenice i učenike srednje škole” koji većim dijelom financirati Ministarstvo znanosti, sporta i obrazovanja, dok projekt “Život u plavom” s 20.000 kuan financira HEP. Srednja škola Ludbreg će za projekt “Obrazovanje za poduzetništvo i obrt”, u sklopu kojeg će se promovirati obrtnička i strukovna zanimanja u završnim razredima osnovnih škola, dobiti 164.188 kuna bespovratnih sredstava preko Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Ureda za financiranje i ugovaranje projekata EU Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Izvor: Varaždinska županija
Foto: ILUSTRACIJA/RT

U fokusu

Zabilježeno oko 140 slučajeva gripe u Hrvatskoj, cijepljenje u studenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog pandemije covida gripa nije nestala i zato je važno cijepiti se i protiv gripe, koja može uzrokovati teže oblike bolesti, rečeno je na predstavljanju javnozdravstvenog projekta “Ove sezone nosi se zdravlje”, kojim se naglašava važnost edukacije o cijepljenju protiv gripe.

Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u studenom, a za ovu je sezonu naručeno 650.000 doza četverovalentnog cjepiva. U Hrvatsku je ovih dana stiglo prvih 260.000 doza, čija je distribucija započela, javlja HRT.

Osim kod obiteljskih liječnika cijepiti se može i u ljekarnama, gdje je naručeno od 15 do 20 tisuća doza, što je znatno manje u odnosu na lanjskih 150 tisuća doza.

Do sada je već zabilježeno oko 140 slučajeva gripe. Simptomi se gotovo i ne razlikuju od simptoma covida.

– Za gripu je možda malo karakterističniji taj nagli skok temperature, a za covid je potpuno karakterističan gubitak osjeta i okusa – objasnio je dr. Tiljak.

Svi koji nemaju pravo na besplatno cjepivo moći će ga kupiti po cijeni od 96 kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje