Povežite se s nama

U fokusu

Pet najvećih događaja koji su obilježili 2017. godinu u Varaždinu i Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

NAŠ IZBOR

Još malo i završava 2017. godina.

Kraj godine uobičajeno je vrijeme za zbrajanja i oduzimanja događaja koji su obilježili godinu koja je na izmaku. Mi smo odlučili izdvojiti pet najvećih događaja u Varaždinu i Varaždinskoj županiji koji su obilježili proteklih 365 dana.

1. Grad Čehoku, Županija Čačiću, Divjak i Štromar postali ministri  

Izbori u Varaždinskoj županiji ove su godine donijeli povratak dva velika imena. U drugom krugu lokalnih izbora za gradonačelnika Varaždina izabran je Ivan Čehok, dok Varaždinsku županiju ponovno vodi Radimir Čačić. Time su se ponovili rezultati izbora održanih prije 12 godina, kada su na čelu Varaždina i Županije također bili isti dužnosnici. Iako je u Varaždinskoj županiji pretrpio težak poraz, bivši župan Štromar brzo se snašao te je u lipnju postao ministar graditeljstva i prostornog uređenja, te je imenovan potpredsjednikom Vlade. Istovremeno, poznata sveučilišna profesorica, bivša prorektorica Sveučilišta u Zagrebu, autorica brojnih znanstvenih i stručnih radova s FOI-ja prof. dr. sc. Blaženka Divjak imenovana je ministricom znanosti i obrazovanja.

2) Počela energetska obnova Opće bolnice Varaždin i izgradnja bolnice u Novom Marofu

Sredinom kolovoza počeli su radovi na energetskoj obnovi zgrada Opće bolnice Varaždin. Riječ je o prvom velikom ulaganju nakon 13 godina, kada je obnovljena zgrada Ginekologije. Radovi obuhvaćaju sedam objekata: zgrade kirurgije, interne, neurologije, ljekarne, praonice, logopedije i kuhinje. Vrijednost energetske obnove iznosi 83,5 milijuna kuna, a financirat će se iz ušteda koje će Bolnica ostvariti tijekom sljedećih 14 godina. Početkom rujna u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, nakon nekoliko godina čekanja, počela je izgradnja novog objekta za palijativnu skrb, za koji je Opća bolnica Varaždin dobila 51,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU.  Novi objekt bit će površine 3000 kvadrata, čime će se poboljšati kvaliteta skrbi o palijativnim pacijentima i povećati kapaciteti, a Bolnica će dobiti novu modernu opremu i dijagnostičke uređaje.

3) Odlazak poznatog profesora Branka Topića i muzejske savjetnice Mirjane Dučakijević u mirovinu

Nakon punih 40 godina radnog staža poznati varaždinski profesor matematike i voditelj Centra izvrsnosti za matematiku Branko Topić s 1. rujnom otišao je u mirovinu. Cijeli svoj radni vijek profesor Topić proveo je na istoj školi, a generacije učenika ga pamte kao strogog i vrlo zahtjevnog profesora. Stvorio je temelje rada s darovitim učenicima i brojne uspješne matematičare. Krajem rujna u mirovinu je otišla i prof. Mirjana Dučakijević, muzejska savjetnica Gradskog muzeja Varaždin. Koncipirala je desetke velikih izložbi, a njezino ime postalo je sinonim Galerije starih i novih majstora GMV-a.

4) Pume proslavie velikih 25. godina, priprema se povratak vojske u Varaždin     

Udruga veterana 7. gardijska brigada “Puma” brojnim programima obilježila je veliku obljetnicu: 25 godina od osnutka brigade. Tim povodom na autobuse su stavljene naljepnice sa znakom 7. Gardijske brigade “Puma”, izdana je i prigodna poštanska marka, održani su brojni drugi programi i svečana akademija u HNK. Nakon brojnih nagađanja, na početku godine ministar obrane Damir Krstičević je potvrdio: vojska se 2018. vraća natrag u vojarnu Ivan V. Drašković! Krstičević je najavio da se u Varaždin vraće jedna bojna Hrvatske vojske, a riječ o 500 do 700 vojnika.

5. Svečano otvoren Studentski dom u Varaždinu

U Varaždinu je 2. prosinca otvoren Studentski kampus – faza III s pratećim sadržajima. Riječ je o najmodernijem studentskom domu u regiji koji koristi najmodernije tehnologije i čuva okoliš. Na krovu zgrade novog doma nalazi se solarna elektrana, grijanje i hlađenje je riješeno putem dizalica voda – voda, kišnica se koristi kao sanitarna voda, a studenti su uz moderne sobe u vanjskom dijelu dobili ograđeno igralište, sprave za vježbanje na pet poligona, trg, podzemnu garažu s dva punjača za električne automobile, spremište za bicikle, praonicu i sušionicu rublja na kartice te studentski klub. Na pet katova nalazi se 12 učionica, šest dnevnih boravaka, šest čajnih kuhinja, 243 sobe i 600 kreveta. U svakoj sobi su kupaonica i toalet, odvojeni, a ispred doma studenti su dobili park sa solarnim klupama i pametnim drvom, te podzemne spremnike za smeće. Iako je Studentski dom trebao koštati 141 milijun kuna, pri čemu je 85 % osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija i 15 % iz nacionalne kontribucije, izgradnja je na kraju koštala 127 milijuna kuna zahvaljujući javnoj nabavi.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Iz Vindije jasni: Nemamo namjeru prodavati dionice Koke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas smo pisali o tome da Koku želi preuzeti Enver Moralić, preko svoje tvrtke Kutjevo.

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Zagrebačkoj je burzi Vindija danas, 8. prosinca, poslala stav vezano na dionice Koke. Potpisuje ga Nenad Klepač, Predsjednik Uprave Vindije.

– Ovim putem želimo informirati Upravu Koke, ostale dioničare i sve zainteresirane strane da Vindija d.d. kao većinski vlasnik, i s današnjim danom imatelj 96,36 % ukupno izdanih dionica, nema nikakvu namjere niti sada niti u narednom razdoblju prodavati bilo koji dio svojih dionica Koke. Naime, Koka je integralni dio poslovanja Vindija Grupe i jedna je od naših ključnih članica. Kao takva je dio naše poslovne strategije te zajedno s mliječnim poslovanjem čini cjelinu našeg poslovanja u prehrambenoj industriji te prisutnosti na tržištu RH, regije i ostalog izvoza – piše u dopisu Vindije.

Nastavite čitati

U fokusu

Čačić će savjetovati kako obnoviti Zagreb, Fond će voditi žena s njegove liste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je Damir Vanđelić koji je podnio ostavku, trebao ostati na čelu Fonda za obnovu obnovu do sredine mjeseca, a ministar graditeljstva Darko Horvat je najavio da će pregovarati da ostane do kraja godine, Vanđelić će danas biti maknut, piše 24.sata.

Sazvana je, naime, sjednica Upravnog vijeća Fonda kojem je na čelu Horvat, a nova, privremena ravnateljica će biti Snežana Penović.

Snežana Penović je kadar bivšeg varaždinskog župana i predsjednika Reformista Radimira Čačića.

Prema informacijama 24.sata, Čačić bi također trebao imati neku vrstu savjetodavne uloge u Fondu za obnovu.

Penović je bila zaposlenica Ministarstva graditeljstva, a premještena je u Fond kada je on osnovan. Trenutačno je direktorica stručne službe zadužena za praćenje obnove. Snežana Penović je bila i sa suprugom Leom na listi Reformista na lanjskim izborima u 10. izbornoj jedinici. Listi je povjerenje dalo 0,15 posto birača ili njih 299. Penović je osvojila 9 glasova, a suprug 8 glasova.

Leo Penović je bio za vrijeme Vlade Zorana Milanovića i koordinator projekta “Zagreb na Savi” dok je ministar gospodarstva bio Radimir Čačić.

Za novog ravnatelja Fonda će biti raspisan natječaj. Dosad nije izabran zamjenik ravnatelju koji bi onda po svojoj funkciji preuzeo Fond nakon što je Vanđelić dao ostavku. Tri puta je natječaj poništen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje