Povežite se s nama

U fokusu

Pet novih vozila Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

OBNOVLJEN VOZNI PARK

Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije nabavio je pet novih vozila za potrebe izvanbolničke hitne medicinske službe u ukupnoj vrijednosti od 2,45 milijuna kuna.

Vozila su predstavljena županu Varaždinske županije Predragu Štromaru te njegovom zamjeniku Alenu Kišiću koji su bili u Zavodu. 

Sofisticirana vozila od 150 konjskih snaga

– Radi se o novim sofisticiranim, vrhunski opremljenim vozilima koja imaju čak 150 konjskih snaga. Ova investicija mnogo znači i ne postoje više vremenski uvjeti koji bi nas mogli spriječiti da dođemo do unesrećenog ili vitalno ugroženog pacijenta – rekla jeJasna Begić,  ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije

Zbog novih vozila zadovoljan je i župan Predrag Štromar.

– Nova vozila su jako dobro opremljena pa djelatnici Hitne medicinske pomoći imaju znatno bolji standard kako bi pomogli našim pacijentima. Ulaganja u opremu su nužna  jer je sada vozni park potpuno obnovljen, a liječnici i tehničari svakako imaju veću sigurnost i kvalitetu u obavljanju svojeg posla – rekao je župan.

Inače, određeno je da vozila izvanbolničke hitne medicinske službe ne smiju biti starije proizvodnje od pet godina ili s više od 200.000 tisuća prijeđenih kilometara.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Kaos u HNK: Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio ostavku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio je neopozivu ostavku, i to ubrzo nakon što je isto učinila njegova zamjenica Snježana Tramburovski.

Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Politički pokrovitelji intendantice HNK u Varaždinu Jasne Jakovljević, i to svih političkih boja, dosjetili su se već otrcanog načina; umjesto da se govori o nezakonitostima, pogodovanjima (hrvatska riječ za korupciju), neredu i neradu koji godinama vladaju u Kazalištu, META JE KAZALIŠNO VIJEĆE koje je, zajedno sa gradskim revizorom, započelo otkrivati rabote dotične gospođe. U farsi koja se pred nama odigrava ističe se lik stanovite M., redikulozne pojave u političkom životu Varaždina, koju je izmislio bivši gradonačelnik. U tom “teatru” ne želim više sudjelovati niti kao promatrač. Dajem (neka i na veselje politikantsko-interesne bulumente čiji je eksponent J. J.) neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Kazališnog vijeća HNK u Varaždinu, sa danom 25. listopada 2021.

Nastavite čitati

U fokusu

Broj stanovnika: u Varaždinskoj županiji izgubljen grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine.

Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.hr.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od 5 % populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske.

Varaždinska je županija prema ovim podacima 2011. godine imala 175.951 stanovnika, a ove godine ih ima 165.357, odnosno 10.594 manje (-6,02 %).

Međimurska je županija prije 10 godina imala 113.804 stanovnika, a 2020. je procjena da ih je 108.822, odnosno 4.982 manje (-4,38 %).

Obzirom da područje koje obuhvaća Grad Ludbreg ima oko 9000 stanovnika, u Varaždinskoj je županiji u posljednjih 10 godina “izgubljen” grad veličine Ludbrega.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje