Povežite se s nama

Život i društvo

Petar Krašek iz ivanečke župe zaređen za Đakona Varaždinske biskupije

Objavljeno:

- dana

Petar Krašek iz Župe svete Marije Magdalene u Ivancu danas je zaređen je za đakona Varaždinske biskupije.

Ređenje obavljeno tijekom svečanog euharistijskog slavlja koje je u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Varaždinu predvodio varaždinski biskup mons. Bože Radoš.

U zajedništvu s našim mjesnim biskupom bili su mons. Josip Mrzljak, biskup u miru, zatim kanonici Stolnog kaptola, svećenici iz centralnih biskupijskih ustanova, župnici varaždinskih župa te drugi svećenici. U katedrali su se okupili i vjernici laici iz obiteljskog i prijateljskog kruga bogoslova Petra.

Kandidat Petar Krašek je tijekom misnog slavlja javno pristupio na poziv preč. mr. Anđelka Košćaka, donedavnog rektora Nadbiskupijskog bogoslovskog sjemeništa u Zagrebu, sada biskupskog vikara za kler i povjerenika za kulturnu baštinu, koji je svojim riječima garantirao da je ‘mladi bogoslov dostojan svete službe’, na što se Petar Krašek odazvao riječima “Evo me”.

Nakon homilije biskupa Bože Radoša uslijedio je završni obred primanja bogoslova Petra među đakone, a u đakonsko ruho odjenuo ga je njegov domaći župnik, vlč. Kristijan Stojko.

Na kraju đakonskog ređenja i svete mise biskup Radoš se zahvalio svima čije su ruke i molitve pomogle i podržavale novozaređenog đakona Petra.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Međimurje

Na području Međimurja lani 358 brakova, rođeno 15 parova blizanaca!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija objavljuje podatke o broju upisa rođenih i umrlih osoba te broju sklopljenih brakova i životnih partnerstava upisanih u državne matice rođenih, vjenčanih i umrlih te registar životnog partnerstva matičnih ureda Čakovec, Dekanovec, Kotoriba, Mala Subotica, Mursko Središće, Nedelišće, Prelog i Štrigova.

Broj upisa novorođene djece u maticu rođenih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice rođenih u 2020. godini upisano je 1163 djece.

Od ukupnog broja, rođeno je 565 ženske djece i 598 muške djece te je od toga u braku rođeno 619 djece, a izvan braka 544-ero.

Po nacionalnoj pripadnosti rođeno je 855 Hrvata, 292 Roma te ostalih nacionalnosti 16.

Rođeno je 15 parova blizanaca.

Broj upisa u maticu umrlih u Međimurskoj županiji u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice umrlih u 2020. godine upisano je 1350 umrlih osoba.

Od ukupnog broja umrlih osoba upisano je 688 žena te 662 muškarca.

Po nacionalnoj pripadnosti u maticu umrlih upisano je 1305 Hrvata, 21 Rom te ostale nacionalnosti 24.

Broj brakova sklopljenih u Međimurskoj županiji i upisanih u maticu vjenčanih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U 2020. godini u državne matice vjenčanih upisano je 358 brakova.

Sklopljeno je 215 građanskih brakova te 143 vjerska braka s učinkom građanskoga braka.

U 2020. godini sklopljeno je 1 životno partnerstvo osoba istog spola.

Podaci Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko pravne poslove Međimurske županije – Odsjek za osobna stanja građana

Nastavite čitati

Život i društvo

Za članove Ivanečkog sunca osigurano financiranje četiri osobna asistenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GI

Nakon što joj je krajem prošle godine na natječaju Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva odobren trogodišnji projekt vrijedan 240.480 kuna, Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Ivanečko sunce stigla je još jedna dobra vijest.

Naime, u sklopu natječaja „Usluga osobne asistencije za osobe s intelektualnim teškoćama“ (EU projekt), odobrena su joj sredstva za financiranje četiri osobna asistenta za korisnike.

Asistenti će se zaposliti na nepuno radno vrijeme, a korisnicima će pomagati u svakodnevnim aktivnostima.

Usluga osobne asistencije uvelike će povećati kvalitetu života i korisnika i njihovih obitelji, a članovi će tu uslugu moći koristiti kroz 20 mjeseci trajanja projekta.

Prijavitelj projekta bio je Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama, a uz Ivanečko sunce, partner Savezu je i Udruga osoba s intelektualnim teškoćama „Regoč“ iz Slavonskog Broda.

Projekt je vrijedan 527.180 kuna, a financira se iz Europskog socijalnog fonda. Kompletnu pomoć u prikupljanju dokumentacije, slanju i ishođenju potrebnih rješenja koji su bili prvi korak kod prijave, Udruzi je pružio Projektni ured Grada Ivanca za EU fondove.

On će joj i dalje, za cijelo vrijeme trajanja projekta, pružati svu potrebnu stručnu i operativnu pomoć.

Nastavite čitati