Povežite se s nama

U fokusu

Peticija urodila plodom: u Ulici hrvatskih branitelja u POS naselju postavljen uspornik!

Objavljeno:

- dana

GRAĐANE SE SLUŠA

Nakon prometne nesreće, u lipnju prošle godine, pokrenuta je on line peticija za postavljanje uspornika prometa u Ulici hrvatskih branitelja u POS naselju. Ovih dana u toj je ulici postavljen uspornik!

Peticiju je, podsjećamo, još prošle godine pokrenuo Dejan Žmuk, predstavnik suvlasnika stanara zgrade u Ulici hrvatskih branitelja 11 i 15.

– To je glavna ulica kojom se od Sveučilišta Sjever izlazi na Jalkovečku ulicu. Bilo je tu nesreća, juri se s automobilima i zabrinuti smo, zbog naše djece i školaraca kojih u ovom kvartu ima jako puno. Srećom, zasad nije bilo težih nesreća, ali zar da čekamo da se dogode? – pitao se Žmuk. 

>>Mjesni odbor i policija rekli “da” postavljanju uspornika u Ulici hrvatskih branitelja, što čeka Grad?

Isti takav uspornik postavljen je u lipnju prošle godine i u Jalkovečku ulicu, također na traženje stanara. No, za razliku od tada, ovog puta brže se reagiralo.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Nekategorizirano

FOTO Osmero vijećnika i župan Radimir Čačić primili cjepivo: “Uopće nisam primijetio ubod”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U sklopu kampanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo „Misli na druge – cijepi se“, cjepivo protiv koronavirusa primili su danas, 19. siječnja, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i osmero županijskih vijećnika starijih od 65 godina: Vlasta Cindrić, Krešimir Čop, Božidar Hajsok, Vladimir Lacković, Mira Letić, Katica Levanić, Petar Ratković i Zvonko Vugrinec.

Naime, u Varaždinskoj županiji su do sada, prema službenim protokolima, cijepljeni zdravstveni djelatnici i korisnici domova umirovljenika, a ovih se dana ulazi u fazu cijepljenja stanovništva.

– Mogu iz osobnog iskustva reći da uopće nisam primijetio ubod, dakle, ni inače nisam očekivao nikakav problem. Tako je kako je. Zaista, bez ikakve potrebe i želje da bilo što uljepšavam, cijepite se, nuspojave su minimalno zabilježene dosad u Hrvatskoj i svijetu – poručio je Čačić.

Prema protokolu, u Varaždinskoj županiji dosad je cijepljeno okvirno 2400 ljudi, objasnio je župan, te sada ulazimo u fazu kada tijekom drugog mjeseca očekujemo cjepiva Pfizera i Moderne, a i AstraZenece, a riječ je o 24.000 doza.

– Nadamo se da će dinamika biti dobra, pripremljeni smo organizacijski, imamo osigurane punktove i zdravstveni kadar. Ono što nam pomaže u cijeloj toj priči, da iz maksimalne ugroze koja je bila i na europskoj razini u samoj špici, a u Hrvatskoj dakako, a trajala je dva tjedna, jest da smo propustili to mjesto drugima. Danas smo na 114 osoba na kisiku, a bilo ih je 278, sa incidencije 1216 sada smo na 140. Očekujemo da bi idućih dana i brojeve incidencije mogli spustiti, da nas više nitko ne bilježi ni u prvih stotinu, a kamoli na prvom mjestu – naveo je varaždinski župan.

– Da se ne lažemo, model varaždinskog Stožera, koji je prihvaćen od malog pomaka od sedam dana u cijeloj Hrvatskoj, dao je nedvojbene rezultate – smatra Čačić.

– Temelj tog modela je ugostiteljstvo i sve prateće djelatnosti koje su se na to nadogradile, pomoglo je i zatvaranje škola. A sve one klasične mjere neću ni spominjati – okupljanje, zatvoreni prostori i dr. Za sada, moramo reći da se čak u ovom ogromnom novom valu koji se bilježi u cijeloj Europi, mi se dobro držimo i očekujem jedno odgovorno ponašanje u Hrvatskoj, a siguran sam u to i ubuduće. Bitno nam padaju brojevi, osim teških bolesnika na kisiku, i brojevi umrlih i duboko vjerujem da ćemo se odgovorno ponašati i dalje. Možda ova današnja javna poruka tome pomogne, zato jer bez procijepljena nikakvog ozbiljnog i dugoročnog saniranja zdravstvene ugroze ne može biti i toga smo svi svjesni – zaključio je župan Čačić.

Katica Čusek Adamić, dr.med.spec.epidemiolog, pobliže je objasnila što će se događati u idućim danima u Varaždinskoj županiji, a vezano je u cijepljenje stanovništva.  

– U ovome tjednu ulazimo u revakcinaciju, dakle, cijepimo već sada s drugom dozom prethodno obuhvaćene osobe i cijepili smo do sada 2370 osoba. To su sve doze koje smo dobili, a koje su bile dodijeljene od Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo, do zadnje doze je utrošeno. Idućeg tjedna nastavljamo s revakcinacijskim dozama cijepljenja i širimo obuhvatu. U tom širenju obuhvata upravo dolaze u obzir i cijepljenja osoba starije životne dobi, 65 na više, i svi kronični bolesnici. Dolaskom Moderninog cjepiva i cjepiva AstraZenece u veljači, cjepivo dolazi u ambulante primarnih liječnika, dakle vaših liječnika primarne medicine, tako da apeliramo na građane da svakako svoj interes za cijepljenjem jave svome liječniku kako bi se stavili na listu za cijepljenje – poručila je epidemiologinja Katica Čusek Adamić iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić izvijestio je da OB Varaždin ima oko 1900 zaposlenika, od toga se od sada cijepilo njih 818. Infekciju koronavirusom do sada je prebolio 441 zaposlenik, s time da je dio djelatnika kod kojih je prošlo više od 30 dana od same infekcije, također cijepljen.

– U ovom tjednu ulazimo u fazu revakcinacije i cijepimo drugom dozom prve naše djelatnike koji su primili cjepivo i očekujemo kroz 7 do 10 dana postizanje punog imuniteta. Pozdravljam ovu javno-zdravstvenu akciju i cijepljenje gospodina župana i gospode iz Županijske skupštine koji svojim primjerom pokazuju vrlo odgovorno ponašanje – izjavio je ravnatelj Kudelić.

Ovim je putem pozvao sve da se odazovu cijepljenju jer se njime “možemo vratiti u normalu”. – Ne morate se bojati nuspojava, dokaz su naši cijepljeni djelatnici koji nisu imali nikakvih značajnijih nuspojava osim crvenila i prolazne bolne ruke. Svjesni smo činjenice da svako cjepivo sa sobom nosi određeni rizik, ali rizike nosi i zdravstveni zahvati i vožnja u automobilu. Vašim cijepljenjem možete spasiti brojne živote, posebno starijih i nemoćnih, koji su vaši roditelji, bake ili djedovi – apelirao je ravnatelj Kudelić.

Načelnik Stožera civilne zaštite, zamjenik župana Robert Vugrin, izvijestio je o 19 novih slučajeva oboljenja koronavirusom u proteklih 24 sata u Varaždinskoj županiji.

– Pozitivno je što se trend smanjivanja nastavlja, mi smo još u 11 mjesecu imali preko 2000 zaraženih u tjedan dana, ta brojka se spustila za 90 %, 235 novozaraženih u tjedan dana, znate i sami da smo na dnevnoj bazi imali preko 420 novih slučajeva, od 1. ožujka do 1. kolovoza imali smo 47 slučajeva, sada kad imamo 47 slučajeva već govorimo da je situacija dobra i govorimo o popuštanju mjera. No, treba još jednom naglasiti da upravo zbog tih mjera je došlo do takvog rezultata i brojka se spustila. To još uvijek nije situacija zadovoljavajuća, parametri za popuštanje mjera su puno niže postavljeni, znamo i sami da smo razgovarali o sedmodnevnoj incidenciji od 50 na 100.000 stanovnika što je pozitivno, i to je mjera gdje se regije označavaju zelenim. Ako pogledate kartu Svjetske zdravstvene organizacije, mi smo još uvijek žuto-narančasti, moramo jasno paziti – naglasio je načelnik Vugrin.

Kazao je da je Varaždinska županija spremna u procjepljivanju stanovništva, a jedini ograničavajući faktor su doze cjepiva koje će pristizati.

– Mi ćemo imati kadrovski i logistički sve spremno, već sada imamo. Kada će liječnici dobiti cjepiva oni će to raditi u svojim ambulantama, a ako nemaju uvjete, Varaždinska županija će dati na raspolaganje sve svoje škole da u tim prostorijama mogu cijepiti, a kada dođu veće doze, tu su i dvorane. Otvorit ćemo niz punktova širom varaždinske županije da se ljudi cijepe – zaključio je Vugrin.

Nastavite čitati

U fokusu

Milorad Batinić s oba zamjenika i svim ivanečkim vijećnicima istupio iz HNS-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traje rasap u HNS-u, a danas nova informacija na tom tragu.

– Hrvatska narodna stranka od danas više u Ivancu nema gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika, nema ni predsjednika niti članova Gradskog vijeća Grada Ivanca, a niti predsjednika u 25 od ukupno 30 mjesnih odbora na području grada Ivanca. Proizlazi to iz obavijesti koja je stigla Gradu Ivancu, a u kojoj stoji da od utorka, 19. siječnja 2021. godine, gradonačelnik Ivanca s oba svoja zamjenika, zatim, predsjednica Gradskog vijeća Ivanec i svih ostalih 6 vijećnika iz redova HNS-a te svih 25 predsjednika vijeća mjesnih odbora na području grada Ivanca sa svim članovima vijeća iz redova HNS-a, prestaju djelovati kao članovi Hrvatske narodne stranke – objavljeno je 19. siječnja na internetskoj stranici Grada Ivanca te dodano da svi navedeni članovi svoj rad u izabranim tijelima dalje nastavljaju kao nezavisni vijećnici i predstavnici.

Doznaje se da je HNS napustilo više od 200 članova sad već bivše Podružnice HNS-a Ivanec, duboko nezadovoljnih i razočaranih radom stranačke središnjice.

Ove godine su pred nama lokalni izbori pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se politička situacija razvijati u Ivancu te hoće li se Batinić prikloniti nekoj stranki.

Reakcija HNS-a

Reagirao je i HNS.

Počevši od posljednjih izbora za EU parlament u proljeće 2019. godine Hrvatska narodna stranka započela je s procesom pomlađivanja vodstva stranka na nacionalnoj i lokalnoj razini koji je dovršen nedavnim izborom državnog tajnika u ministarstvu financija, Stjepana Čuraja, za predsjednika stranke.

– Smjer je to koji su u HNS-u podržala sva tijela od Središnjeg odbora i Predsjedništva do lokalnih organizacija na terenu. Izborom mladih i sposobnih članova stranke na vodećim mjestima HNS je krenuo smjerom vraćanja dostojanstva svakog člana te vraćanja njegovog povjerenja u stranku kao i vraćanja povjerenje građana ove zemlje u politiku i institucije – naglasio je v.d. predsjednika Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije Marijan Škvarić.

Iako je ovo smjer koji ima plebiscitarnu podršku gotovo svih članova stranke pojedini njeni članovi ne mogu se izgleda pomiriti s onime što želi većina i što naši birači traže od njih. Jedna od njih je i gradonačelnik Ivanca te bivši potpredsjednik Sabora i saborski zastupnik u tri mandata koji je u svojoj političkoj karijeri, zahvaljujući upravo HNS-u, imao prilike obnašati važne uloge na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini.

– No, sada kada je stranka krenula novim smjerom pojedinci, pa tako i g. Batinić, ne mogu se pomiriti s činjenicom da je stranka i interes građana, a ne osobni interesi, iznad svih nas. Uz svo dužno poštovanje, prema svima onima koji su dali dio sebe i svoj rad HNS-u, odluke koje donosi stranka treba biti ispred svega pa čak i onda kada pojedincima one ne idu u prilog – ističe Škvarić.

– Stranka je preživjela i nadživjela napuštanja pojedinih članova a tako će biti i ovoga puta. G. Batiniću na njegovom daljnjem političkom putu želimo puno sreće uz rečenicu koju je često izgovarala prva predsjednica naše stranke Savka Dabčević Kučar: “Prvo država, onda sredina iz koje dolaziš, zatim stranka i tek onda osobni motivi” – kažu iz HNS-a.

Nastavite čitati