Povežite se s nama

Međimurje

Petog dana proljeća Pomurje raznježila pjesma “Međimurje kak si lepo zeleno“

Objavljeno:

- dana

HORVATI KRE MURE

Nakon što su u Donjem Kraljevcu i Štrigovi održane predsmotre za 33. Smotru hrvatske pučke popevke iz Međimurja – Nedelišće 2017., petog dana proljeća stigao je red i na Pomurje.

Naime, sedmo izdanje Predsmotre u pomurskoj regiji održano je u subotu, 25. ožujka, u mađarskom Fićehazu u organizaciji “Društva Horvata kre Mure”, KUD-a Sumarton, Udruženja hrvatskih pomurskih samouprava i KUU-e “Seljačka sloga” iz Nedelišća. Podsjećamo, ovogodišnje predsmotre u Hrvatskoj održavaju se u svrhu pokretanja postupka za upis nematerijalnoga kulturnog dobra – međimurske popevke na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine svijeta. Volje i snage ne nedostaje te bi se taj upis na popis kulturne baštine svijeta trebao dogoditi već iduće godine. Na samom početku programa pjevačka skupina iz Fićehaza otpjevala je pjesmu “Međimurje kak si lepo zeleno“, a potom je voditelj programa Joža Đurić pozdravio sve prisutne u dvorani te na pozornicu pozvao Ladislava Gujaša, predsjednika “Društva Horvata kre Mure”. On je u ime spomenutih organizatora Predsmotre pozdravio Istvána Tataia, načelnika Fićehaza, koji se s nekoliko prigodnih riječi obratio prisutnima, a zatim i sve izvođače, goste te posjetitelje manifestacije. Zahvalu je uputio i Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Budimpešti na financijskoj podršci tijekom organizacije i provedbe Predsmotre. Posljednji govornik bio je veleposlanik dr. sc. Gordan Grlić Radman, koji je na Predsmotru stigao u pratnji supruge, a pripala mu je i čast da je otvori. Inače, priredbu su i ove godine počastili svojom nazočnošću predstavnici raznih organizacija iz Međimurja i Pomurja. Publici su se potom predstavili Rozika Broz (“Ftica voga lepo speva“), ŽPS Fićehaz (“K tebi dojdem Međimorje“ i “Mesec sveti ober kleti“), Greta Lukač (“Dremle mi se dremle“), MPS Serdehel (“Stara gora nigdar nesi sama“ i “Nega sonca nit meseca“), Margita Andrašek (“Primem pero i papera“), ŽPS Petriba (“Zaigrajte meni“ i “Dremle mi se dremle“), MPS Mlinarci (“Vu nedelo popodne“ i “Zišel se jen“) te MPS Sumarton izvedbom popevki “Vu šumici“ i “Štiri snehe“. Suorganizator ovogodišnje Predsmotre u Fićehazu bila je Zajednica HKUU Međimurske županije, dok su pokrovitelji bili Udruženje hrvatskih narodnosnih samouprava županije Zala, Međimurska županija i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Posjetitelje u Čakovcu oduševila atraktivna izložba gljiva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gljivarsko društvo „Smrčak“ Čakovec i ove je godine organiziralo dvodnevnu edukativnu izložbu gljiva, pod pokroviteljstvom Grada Čakovca, Međimurske županije, Turističke zajednice Grada Čakovca i pivnice Angry Moose.

Na novoj lokaciji u centru grada, u Ulici kralja Tomislava 2, članovi „Smrčka“ su 24. i 25. rujna na najbolji mogući način upotpunili manifestaciju „Jesen u gradu Zrinskih“ izložbom, edukacijama i predstavljanjem jela od gljiva.

Eksponatima bogatu izložbu već je prvog dana razgledao velik broj posjetitelja, a posjetila ju je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. 

Zajedno s brojnim zaljubljenicima u gljive, gradonačelnica se upoznala s raznim vrstama – jestivima, nejestivima, otrovnima i smrtno otrovnima, koje su članovi Društva izložili na iznimno atraktivan način.

Osim toga, zainteresirani posjetitelji mogli su i kušati razne delicije, poput kolača i namaza od gljiva.

Odaziv je bio odličan i u nedjelju, što dokazuje da se sve više ljudi okreće prirodi i pokazuje interes za gljive.

Nastavite čitati

Međimurje

Mažoretkinje Kotoribe četvrte na Europskom prvenstvu u Zadru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su na Državnom prvenstvu u Klinča Selu izborile prolaz na Europsko prvenstvo, juniorke Mažoretkinja Kotoribe ljeto su provele trenirajući za Europsko prvenstvo mažoretkinja u Zadru.

U Zadru su provele nekoliko dana, a kući su se vratile s vrlo dobrim uspjehom – osvojile su četvrto mjesto. Juniorke je vodila trenerica Marta Vojvoda.

Na Europskom prvenstvu sudjelovalo je više od 2000 mažoretkinja i više od 70 sastava. U njihovoj kategoriji sudjelovalo je ukupno 10 ekipa.

– U takvoj konkurenciji osvojile su četvrto mjesto, što je sjajan uspjeh za nas. Vrlo sam ponosna na naše cure – rekla je predsjednica Kristina Čižmešija, a čestitku na sjajnom rezultatu uputio im je i načelnik Dario Friščić.

– Čestitam Mažoretkinjama Kotoribe na još jednom lijepom uspjehu i promociji naše Kotoribe diljem Hrvatske i šire – rekao je Friščić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje