Povežite se s nama

Međimurje

Petog dana proljeća Pomurje raznježila pjesma “Međimurje kak si lepo zeleno“

Objavljeno:

- dana

HORVATI KRE MURE

Nakon što su u Donjem Kraljevcu i Štrigovi održane predsmotre za 33. Smotru hrvatske pučke popevke iz Međimurja – Nedelišće 2017., petog dana proljeća stigao je red i na Pomurje.

Naime, sedmo izdanje Predsmotre u pomurskoj regiji održano je u subotu, 25. ožujka, u mađarskom Fićehazu u organizaciji “Društva Horvata kre Mure”, KUD-a Sumarton, Udruženja hrvatskih pomurskih samouprava i KUU-e “Seljačka sloga” iz Nedelišća. Podsjećamo, ovogodišnje predsmotre u Hrvatskoj održavaju se u svrhu pokretanja postupka za upis nematerijalnoga kulturnog dobra – međimurske popevke na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine svijeta. Volje i snage ne nedostaje te bi se taj upis na popis kulturne baštine svijeta trebao dogoditi već iduće godine. Na samom početku programa pjevačka skupina iz Fićehaza otpjevala je pjesmu “Međimurje kak si lepo zeleno“, a potom je voditelj programa Joža Đurić pozdravio sve prisutne u dvorani te na pozornicu pozvao Ladislava Gujaša, predsjednika “Društva Horvata kre Mure”. On je u ime spomenutih organizatora Predsmotre pozdravio Istvána Tataia, načelnika Fićehaza, koji se s nekoliko prigodnih riječi obratio prisutnima, a zatim i sve izvođače, goste te posjetitelje manifestacije. Zahvalu je uputio i Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Budimpešti na financijskoj podršci tijekom organizacije i provedbe Predsmotre. Posljednji govornik bio je veleposlanik dr. sc. Gordan Grlić Radman, koji je na Predsmotru stigao u pratnji supruge, a pripala mu je i čast da je otvori. Inače, priredbu su i ove godine počastili svojom nazočnošću predstavnici raznih organizacija iz Međimurja i Pomurja. Publici su se potom predstavili Rozika Broz (“Ftica voga lepo speva“), ŽPS Fićehaz (“K tebi dojdem Međimorje“ i “Mesec sveti ober kleti“), Greta Lukač (“Dremle mi se dremle“), MPS Serdehel (“Stara gora nigdar nesi sama“ i “Nega sonca nit meseca“), Margita Andrašek (“Primem pero i papera“), ŽPS Petriba (“Zaigrajte meni“ i “Dremle mi se dremle“), MPS Mlinarci (“Vu nedelo popodne“ i “Zišel se jen“) te MPS Sumarton izvedbom popevki “Vu šumici“ i “Štiri snehe“. Suorganizator ovogodišnje Predsmotre u Fićehazu bila je Zajednica HKUU Međimurske županije, dok su pokrovitelji bili Udruženje hrvatskih narodnosnih samouprava županije Zala, Međimurska županija i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Koncerti na Porcijunkulovom uz COVID potvrdu, a možda će vam trebati i maska na otvorenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: ilustracija

Tradicionalno Porcijnkulovo ove će se godine održati u Čakovcu od 30. srpnja do 2. kolovoza.

Program je bogat, ali odvijat će se uz epidemiološke mjere.

Nina Badrić, Željko Bebek, Opća opasnost i Klapa Iskon nastupaju na Porcijunkulovu

Organizatori su najavili mjere kojih će se morati držati posjetitelji, a mi ih prenosimo:

Sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, na koncertima manifestacije mogu prisustvovati:

  • osobe s važećom EU digitalnom COVID potvrdom
  • osobe s važećom potvrdom o preboljenju bolesti COVID-19
  • osobe s pisanom potvrdom izdanom od strane ovlaštene zdravstvene ustanove o negativnom PCR-u ili brzom antigenskom testom
  • osobe s važećom potvrdom o provedenom cijepljenju

Prilikom ulaska tako ćemo tražiti da svatko od posjetitelja posjeduje jednu od gore navedenih potvrdi.

Također, bit će obaveza nošenja maski na otvorenom ukoliko se neće moći osigurati minimalni propisani fizički razmak.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Donji Vidovec: ekipa “Fljojsara II” najpreciznija na 11. Lovu na zlatarski prsten

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji članova Moto nautičkog kluba “Vidovski zlatari”, u Donjem Vidovcu održano je 11. izdanje Lova na zlatarski prsten pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Općine Donji Vidovec.

Manifestacijom se njeguje uspomena na poznate donjovidovske ispirače zlata koji su uvršteni na popis nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, ali i na vidovske ratnike – Vidovske voke, koji su se u doba Zrinskih hrabro borili protiv Turaka.

Članovi Moto nautičkog kluba “Vidovski zlatari” ponovno su se iskazali kao odlični domaćini, a brojnim posjetiteljima dobru zabavu i dobrodošlicu u donje Međimurje poželio je predsjednik Zlatara Nenad Lukša. Manifestaciju su otvorili načelnica Općine Donji Vidovec Bojana Petrić i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

Ovogodišnje izdanje ove tradicionalne sportsko-turističke manifestacije okupilo je 18 ekipa koje su imale zadatak pogoditi viseću alku i osvojiti što više bodova. Najpreciznija je bila ekipa “Fljojsar II” iz Donje Dubrave u sastavu Dražen Miser, Tomo Radmanić i Darko Punčikar, koji su odnijeli pobjedu.

Drugo mjesto osvojila je ekipa “Labud II” iz Preloga u sastavu Katarina Novak Božidar Novak i Leo Novak, dok je bronca pripala ekipi “Gorčki voki” koju su činili Mario Moharić, Dubravko Vadlja i Krunoslav Vuk.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!