Povežite se s nama

Život i društvo

Petri Horvat posthumno nagrada za životno djelo

Objavljeno:

- dana

Petra je tijekom svog života ostavila trag darujući svoje vrijeme za volontiranje i humanost, a prije svoje 24. godine postala je udomiteljica četvero maloljetne djece. U njezinu čast Odjel za sestrinstvo Sveučilišta Sjever uveo je priznanje koje nosi Petrino ime.

Na idućoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije, koja će se održati 12. lipnja, vijećnici će odlučivati i o javnim priznanjima Varaždinske županije. Prema prijedlogu Odluke, posthumno će se Nagrada za životno djelo dodijeliti Petri Horvat koja je stradala u prometnoj nesreći 2021. godine.

Petra je tijekom svog života ostavila trag darujući svoje vrijeme za volontiranje i humanost, a prije svoje 24. godine postala je udomiteljica četvero maloljetne djece. U njezinu čast Odjel za sestrinstvo Sveučilišta Sjever uveo je priznanje koje nosi Petrino ime, a koje se dodjeljuje studentima volonterima koji su se posebno istaknuli svojim volonterskim angažmanom.

Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijelit će se Udruženju hrvatskih obrtnika Varaždin koje ove godine slavi 120 godina organiziranog obrtništva u Varaždinu, a priznanje će se dodijeliti i Borisu Kosu, poznatom varaždinskom poduzetniku.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu dodijelit će se jednom od najljepših dvoraca u Republici Hrvatskoj i Europi, Dvoru Trakošćan, koji ove godine obilježava 70-tu obljetnicu postojanja muzeja. Nagrada će se dodijeliti i redovitom profesoru odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivoru Karavaniću koji preko 30 godina znanstveno proučava špilju Vindija, odnosno voćanskog neandertalca.

Dobitnik nagrade u istoj kategoriji je i direktor VTV-Varaždinske televizije Marijan Varović, koji je uz nekoliko bližih suradnika 1992. godine osnovao VTV televiziju na čijem čelu je i danas kao direktor.

Na svečanoj sjednici Varaždinske županije koja će biti održana u rujnu dodijelit će se i nagrade župana zaslužnim pojedincima i pravnim osobama. Jedan od dobitnika nagrade župana je Kerekesh teatar koji obilježava 10 godina umjetničke samostalnosti te je danas uspješno i samoodrživo dramsko kazalište koje velik trud ulaže i u izgradnju Kulturnog centra u Varaždinu. Stručnjak za ekologiju, biologiju i agronomiju mr. sc. Roman Ozimec također će bit nagrađen za svoj izniman znanstveni rad, a posebno se istaknuo kao izniman poznavatelj i istraživač budućeg Parka prirode Zagorske gore.

Predsjednik DVD-a “Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu” Radovan Martinec nominiran je za Nagradu župana radi svog istaknutog humanog rada.

Jedan od dobitnika županove Nagrade je i načelnik Vinice dr. sc. Branimir Štimec, koji kao profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Osnovnoj školi Vinica te Srednjoj školi “Arboretum Opeka” Marčan razvija i promiče sport.

Nagrada župana otići će u ruke i Branku Crnčecu, vlasniku uspješne poslovne priče koja je započela prije 50 godina, osnivanjem ugostiteljskog obrta CBS iz Svibovca Podravskog, te Lukri Gradiček za 30 godina neprekidnog volontiranja u Caritasu Varaždinske biskupije.

Život i društvo

Pacijenti u Hrvatskoj nekoliko će dana dobivati papirnate uputnice i recepte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Pacijentima će od petka biti nešto teže doći do uputnica i recepata.

HZZO je najavio radove na sustavu CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske) zbog migracije, od petka, 26.7.2024. godine od 12 sati do ponedjeljka, 29.7.2024. godine do 12 sati.

– Obavještavamo vas kako će CEZIH zbog radova na migraciji sustava biti nedostupan od petka, 26. srpnja, od 12 sati, do ponedjeljka, 29. srpnja, do 12 sati. Radovi će se maksimalno optimizirati kako bi što ranije završili, tako je moguće da završe u ponedjeljak i prije 12 sati. Korisnici sustava CEZIH za vrijeme navedenih radova prijeći će na način rada u izvanrednim okolnostima (odnosno rad u papirnatom obliku, odnosno izdavanje uputnica i recepata na papiru), kako bi se osiguralo nesmetano i kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite našim osiguranicima – objavio je HZZO.

Nastavite čitati

Život i društvo

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dopustila preuzimanje Čakovečkih mlinova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Čakovečki mlinovi/Facebook

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je na prvoj razini namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole na trajnoj osnovi poduzetnika Mlin i pekare d.o.o., Sisak, Plodinec d.o.o., Velika Gorica, ALLIANZ ZB d.o.o. Zagreb i PBZ CO d.d., Zagreb (u svoje ime, a za račun fondova) i Čakovečki mlinovi d.d., Čakovec.

Zahtjev za ocjenom koncentracije u Čakovečkim mlinovima podnijeli su sisačka tvrtka Mlin i pekare, tvrtka Plodinec te mirovinski fondovi AZ i PBZ-CO

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) dopustila je preuzimanje Čakovečkih mlinova, ocijenivši da tom transakcijom ne dolazi do nedopuštene koncentracije niti ugrožavanja tržišnog nadmetanja, izvijestili su iz te agencije u ponedjeljak, 22. srpnja.

Zahtjev za ocjenom koncentracije u Čakovečkim mlinovima podnijeli su sisačka tvrtka Mlin i pekare, tvrtka Plodinec te mirovinski fondovi AZ i PBZ-CO, koji zajedno u toj čakovečkoj tvrtki drže blizu 65 % vlasničkog udjela. Tvrtka Mlin i pekare postala je lani najveći dioničar preuzimanjem 24,78 % dionica od bračnog para Varga. AZ fondovi posjeduju oko 21 %, PBZ-Croatia osiguranje 16 %, a Plodinec oko 4 %.

– Detaljnom analizom svih dostupnih podataka, za sva utvrđena mjerodavna tržišta, može se zaključiti da na niti jednom utvrđenom mjerodavnom tržištu ne dolazi do znatnog jačanja položaja stjecatelja. Na tržištu proizvodnje brašna, ukoliko se i promatra uže definirano tržište, odnosno teritorij Republike Hrvatske, nakon provedbe koncentracije kao i na području cijele EU, položaj sudionika koncentracije nije značajan. Kada je riječ o tržištima iz pekarske djelatnosti, provedbom predmetne koncentracije, također ne može doći do narušavanja tržišnog natjecanja kako na tržištu proizvodnje, tako niti na trgovini na veliko i na malo pekarskim proizvodima. Postoji niz poduzetnika koji su prisutni na tim tržištima, koji i proizvode pekarske proizvode, ali i sudjeluju u trgovini na veliko i na malo, a osim toga, za krajnje kupce, osim velikih poduzetnika koji su navedeni u tom dijelu, postoji i veliki broj poduzetnika prisutnih na trgovini na malo, a koji nisu dijelovi velikih poduzetnika. Također, na tržištu trgovine na malo, kako na teritoriju Republike Hrvatske, tako i na području promatranih županija, razvidno je da na niti jednom području ne dolazi do znatnog jačanja položaja stjecatelja. Uz to prisutan je veliki broj poduzetnika, posebice velikih trgovačkih lanaca, a koji spadaju među vodeće i na nacionalnoj razini te niz poduzetnika koji nisu dijelovi trgovačkih lanaca. Slijedom svega navedenog, AZTN je ocijenio da proizlazi kako nije riječ o zabranjenoj koncentraciji koja može značajno narušiti tržišno natjecanje na mjerodavnom tržištu osobito jer se tom koncentracijom ne stvara novi niti jača postojeći vladajući položaj sudionika koncentracije, odnosno da nije riječ o koncentraciji koja ima značajan učinak na tržišno natjecanje – objavio je AZTN.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje