Povežite se s nama

U fokusu

Petrićev kvaziaktivizam posljedica izgubljenih milijuna

Objavljeno:

- dana

Na varaždinskom Korzu u subotu, 7. ožujka održan je četvrti prosvjed građanske inicijative “Varaždinsko smeće” pod nazivom “Istinom protiv laži”. Povod za okupljanje je ovog puta bilo predloženo integralno rješenje niza dugogodišnjih sudskih sporova u kojima je Grad Varaždin te zbrinjavanja baliranog otpada.

Zazivanje nasilja

Na prosvjed, koji je organizirao varaždinski odvjetnik Hrvoje Petrić uz podršku Gradske organizacije SDP-a, žustro su reagirali vladajući u Gradu Varaždinu. Naime, u priopćenju poslanome medijima navodi se da se neće osvrtati na prosvjed „jer način prenošenja poruka urlanjem i vikanjem, kao i ukupni dekor prosvjeda s korištenjem predškolske djece za nošenje poruka, ne zaslužuje da se time bave“.

Otkako je Petriću “presušila pipa”, okrenuo se organiziranju napada na instituciju Grada Varaždina

– Unatoč tome što se već dvije godine „hruste“ i pretenciozno hvale svojom ogromnom snagom u gradu, unatoč tome što po kućama dijele laži i besmislice, činjenica je da je na prosvjedu bilo jedva 150 građana, od čega barem 20-ak novinara. Bio je tu i gotovo cijeli varaždinski SDP, njih 50-ak koji i dalje podržavaju politiku nečinjenja i nesposobnosti Miroslava Markovića. Time su Varaždinci sve rekli o tome koliko vjeruju organizatorima prosvjeda – ističe se u priopćenju.

Štoviše, ono što je aktualnoj gradskoj vlasti potpuno neprihvatljivo jest „primitivan ispad organizatora prosvjeda Hrvoja Petrića koji prijeti i grozi se gradskim vijećnicima da će ih gađati trulim jajima i gnjilim paradajzom, ako će glasovati onako kako se njemu ne sviđa“!

U Gradu smatraju da je to otvoreni poziv na nasilje i javno sramoćenje gradskih vijećnika. Dodaju da je tu nesumnjivo riječ o napadu na instituciju Grada, i to „od čovjeka koji je upravo dobro zarađivao od te iste institucije“.

– Sada kad više ne može „mlatiti pare“ na račun Grada, sad bi vijećnike gađao jajima i paradajzom. I to, uz činjenicu da su iskoristili predškolsku djecu, govori najbolje o primitivizmu na prosvjedu – piše u reagiranju u kojem se, između ostaloga, naglašava da će Grad o načinu zbrinjavanja bala sve predočiti gradskim vijećnicima, odnosno ozbiljnim ljudima, a nikako, kako navode, samoproglašenim pravnim i ekološkim „stručnjacima“.

– Niti se Grad zadužuje za 250 milijuna kuna, niti se bale mogu odložiti, niti je bilo sukoba interesa, niti je istina da svoje mišljenje o svemu nisu dali kompetentni odvjetnici. Stoga je sve rečeno na skupu bezočna laž – stoji u priopćenju Grada Varaždina.

Unosni poslovi

Iz svega navedenog lako je između redova iščitati da se u pozadini cijele ove hajke na varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka i ugovore s tvrtkama Ekos i T&H Invest zapravo krije perfidna osveta odvjetnika Petrića aktualnoj vlasti. Naime, s otkazivanjem zastupanja Grada u nebrojenim skupim sudskim sporovima, kojima je štoviše i sukreator, ta mu je „pipa“ presušila.

S gubitkom unosnih poslova nije se lako pomiriti, s obzirom na to da ih je bilo puno. Podsjećamo, bivša vlast Gorana Habuša rado je tužila sve, svakoga i za svašta, a gradski su odvjetnici rijetko završavali sporove mirnim putem, višestruko jeftinijim nagodbama.

Stoga su i brojke vezane uz prihode odvjetnika obitelji Petrić iznosi od kojih se prosječnom Varaždincu zavrti u glavi. Na razini države Petrići su u za njih zlatna vremena po prihodu zauzeli 137. mjesto među 1008 registriranih odvjetničkih društava u Hrvatskoj, dok su po dobiti pri samom vrhu – na 60. mjestu.

Treba znati da je u pet godina zastupanja Grada Odvjetničko društvo Petrić i dr., prema javno dostupnim podacima Poslovne Hrvatske, naplatilo svoje usluge tri milijuna kuna, računavši satnicu po 500 kuna.

Zanimljivo je, međutim, da tom istom Gradu Petrić ne plaća porez na dohodak i prirez za taj isti rad, nego sebi i svojim odvjetnicima u uredu isplaćuje neto plaću od 3772 kune, što preračunato znači da je neto satnica 23 kune po satu.

Dakle, djelatniku 23 kune da se izbjegne porez, a od Grada „bankomata“ iskamči se 500 kuna! Istini za volju, zakonski se vjerojatno i može tako postupati. No, je li to moralno, prosudite sami, jer svima je jasno da nema tog odvjetnika koji radi za mjesečnu plaću od 3772 kune. Ako pak ima, postavlja se pitanje zašto ih Grad nije zaposlio po toj cijeni.

U fokusu

Otklanjaju se posljedice katastrofalnog požara koji je devastirao tradicijsku kuću u Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovih dana započeli su radovi na raščišćavanju zgarišta krovišta i zaštiti drvene očuvane prizemne strukture tradicijske kuće u gradskom Perivoju Marije Ružičke Strozzi u Varaždinskim Toplicama koju je sredinom ovog mjeseca zahvatio katastrofalni požar u kojem je izgorjelo cijelo krovište tradicijske kuće.

>>Netko je namjerno zapalio slamnati krov na etno kući u Varaždinskim Toplicama

Cilj je na tradicijskoj kući koja predstavlja zaštićeni spomenik tradicijske kulture Republike Hrvatske postaviti privremeno krovište do izrade i stručne odluke o početku njene konzervatorsko-restauratorske obnove.

Zahvaljujući brzoj vatrogasnoj intervenciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Varaždinske Toplice uspješno je ugašen požar i spašen veći dio tradicijske kuće, kao i dokazi za službe koje su kasnije obavljale očevid.

Na mjesto događaja tog dana, uz gradonačelnicu Varaždinskih Toplica Dragicu Ratković, stigli su i djelatnici Policijske uprave Varaždin, Policijske postaje Novi Marof, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascuttini Juraga, predstavnici firme Singra d.o.o. koji su prije nekoliko godina izvodili radove na opsežnoj konzervatorsko-restauratorskoj obnovi tradicijskog krovišta kuće te predsjednica Gradskog vijeća Ljubica Nofta.

Gradonačelnica Ratković i ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenka Vlahović zahvaljuju topličkim vatrogascima na brzoj reakciji, svima koji su istog dana pristigli na mjesto događaja i pružili potporu Gradu i Muzeju, kao i Ministarstvu kulture i medija na čelu s ministricom Ninom Obuljen Koržinek na brzoj reakciji i financijskoj pomoći.

Također, zahvale su uputile svima koji sudjeluju u sadašnjem projektu spašavanja i zaštite tradicijske kuće koja je nacionalno kulturno dobro od velikog značaja za kontinentalnu arhitekturu i kulturu kontinentalnog dijela Hrvatske.

Valja naglasiti kako iz Grada i Zavičajnog muzeja zahvaljuju i svim građanima na podršci, kao i brojnim muzejskim i stručnim djelatnicima koji su ponudili svoju stručnu pomoć u obnovi tradicijske kuće.

– Nadamo se da će ona uskoro zasjati punim sjajem i biti jedan od poznatih simbola Varaždinskih Toplica – poručuju iz Grada i Zavičajnog muzeja.

Nastavite čitati

U fokusu

MORH objavio: Počinje upis 18-godišnjaka u vojnu evidenciju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo obrane provest će tijekom travnja i svibnja 2023. godine redovno obvezno godišnje uvođenje u vojnu evidenciju vojnih obveznika na području Republike Hrvatske, objavili su danas iz MORH-a.

– Upis u vojnu evidenciju obvezan je sukladno Zakonu o obrani za sve hrvatske državljane – muške osobe koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području Republike Hrvatske – objasnili su u MORH-u.

U vojnu evidenciju upisivat će se vojni obveznici, muške osobe, hrvatski državljani rođeni 2005. godine i starijih godišta koji nisu uvedeni u tu evidenciju. Za upis u vojnu evidenciju na adrese vojnih obveznika tijekom ožujka i travnja 2023. godine stići će pozivi upućeni iz odjela/odsjeka za poslove obrane. Pozvane osobe po dolasku na upis u vojnu evidenciju obvezne su predočiti osobnu iskaznicu ili domovnicu i OIB.

Osobe starijih godišta koji do sada nisu upisani u vojnu evidenciju mogu se i bez poziva javiti u područni odsjek za poslove obrane prema mjestu prebivališta.

Hrvatski državljani koji borave u inozemstvu uvođenje u vojnu evidenciju mogu provesti putem diplomatske misije ili konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u kojoj borave.

– Napominjemo da je uvođenje u vojnu evidenciju zakonska obveza koja se provodi svake godine, a iznimno zbog pandemije Covid-19 2020., 2021. i 2022. godine nije provođeno osobnim dolaskom vojnih obveznika. Za sve dodatne informacije i pojašnjenja zainteresirani građani mogu kontaktirati područne odjele/odsjeke za poslove obrane prema mjestu prebivališta – kažu u MORH-u.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje