Povežite se s nama

Život i društvo

Petrićeva sljedba izbacila Matiju Mikca iz Varaždinskog smeća zbog “kršenja pravila“?

Objavljeno:

- dana

Ovih dana novi skandal potresa Facebook grupu Varaždinsko smeće i dio s njom povezanih aktera iz neprofitne Udruge Varaždin bez smeća. Naime, iz spomenute Facebook grupe je naprasno izbačen Matija Mikac, predavač na Sveučilištu Sjever, koji je, podsjećamo, javno kritizirao Čistoćin model naplate usluge prikupljanja i odvoza komunalnog otpada.

>>Skandal u Udruzi “Varaždin bez smeća”: nezakonite aktivnosti nisu im strane!

Iako ni varaždinski novinari dosad od administratora FB grupe nisu uspjeli doznati prave razloge za izbacivanje Mikca , izgleda da su svemu kumovali prijepori između njega i ostatka grupe koja se priklonila političkoj platformi “Budimo grad“.

Ovu novu političku opciju u predizborni „žrvanj“ poveli su Dubravka Novak, Ivan Obadić, Tena Rak, Darko Mikić i Nikola Kumek. No, Mikac je postao kritičan prema ovoj agendi iza koje, barem tako bruje kuloari, stoji bivši gradski odvjetnik Hrvoje Petrić.

Mikac je iznošenjem svojih komentara između ostalog kritizirao platformu “Budimo grad“ i to je bio jedan od okidača da ga administratori – Damir Šilec i Hrvoje Hočurščak izbace iz skupine.

– Ono kad imaš “ekipu”, Damir Šilec, Hrvoje Hocurscak, Hrvoje Petrić, Ivan Obadic i tak nekak (nemreš na prvu kruške i jabuke, al moraš)… pa ne smiješ javno postavit pitanje ili kritizirat politikanatsvo, populizam ili čak primitivne ispade nekih… nego te izbace iz grupe “Varaždinsko smeće” u kojoj si “iskovao zanat” i srećom skužio kakvi su to likovi… – napisao je Mikac o ljudima koji su umislili da su kadri voditi Grad Varaždin u njihovo „bolje sutra“.

Previranja u Facebook grupi trenutno su rezultirala „otkazom“ Damira Šileca na mjestu administratora.

Tek će se vidjeti kolike će razmjere poprimiti širenje nezadovoljstva tisuća članova razočaranih činjenicom da je jedna građanska inicijativa postala „slugom“ ljudima s političkim ambcijama.

Život i društvo

Novi Marof: gradi se autobusno stajalište u Strmcu Remetinečkom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof

Na području Grada Novog Marofa nastavljaju se ulaganja u podizanje komunalnog standarda.

Sporazumom Grada Novog Marofa i Županijske uprave za ceste Varaždinske županije zajedničkim financiranjem u Strmcu Remetinečkom bit će izgrađeno autobusno stajalište s nadstrešnicom.

Vrijednost zajedničkog financiranja radova izvanrednog održavanja odnosno izgradnje autobusnog stajališta u Strmcu Remetinečkom na županijskoj cesti ŽC 2050 je 232.957 kuna s PDV-om. Udio ŽUC-a je 75 posto, odnosno 174.717,75 kuna, a Grada Novog Marofa preostalih 58.239,25 kuna.

Izabran je najpovoljniji ponuditelj za izvođenje radova, Galdi Čurilovec d.o.o., a radovi bi trebali biti gotovi do 30. lipnja 2021. Radovi obuhvaćaju izgradnju autobusnog stajališta s nogostupom i oborinskom odvodnjom.

– Izgradnja autobusnog stajališta izvest će se uz zapadnu stranu postojećeg kolnika županijske ceste ŽC 2050, na postojećem platou. Bit će uređeno autobusno stajalište za oba smjera vožnje autobusa te će se postići sigurnost putnika koji će čekati autobus na pješačkim otocima i tako će biti odvojeni od čekanja autobusa uz rub ceste – pojašnjava gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Predviđena širina kolnika autobusnog stajališta je 5 metara, a peroni za putnike predviđeni su s obje strane autobusnog stajališta, kako bi se putnici mogli ukrcati u autobus ovisno o smjeru vožnje.

Uz istočnu stranu perona, uz ŽC 2050, predviđena je izvedba zaštitne ograde visine 1 metar.

– Ovo je samo nastavak ulaganja u podizanje komunalnog standarda svih naših naselja. Izgradnjom autobusnog stajališta, mještanima ćemo, uz bolju sigurnost na županijskoj cesti, omogućiti i bolju prometnu povezanost – dodaje gradonačelnik Jenkač.

Osim toga, u tijeku su i radovi na osvjetljenju pristupne ceste tzv. Janušice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mali sudionici Biciklističkog kampa i četvrti dan uspješno savladali zadanu rutu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici osnovnih škola, sudionici Biciklističkog kampa u sklopu projekta „Želim voziti bicikl“, koji se organizira tijekom proljetnih praznika, u petak su dio aktivnosti imali i u Varaždinu.

Kao i prošle godine, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina financijski podupire projekt, kojeg provodi BASK VINICA, a čiji je cilj uvrštavanje aktivnosti usmjerenih na stjecanje znanja iz prometne kulture i prometnih propisa u školski kurikulum te animacija učenika za stjecanjem znanja o pravilnom sudjelovanju u prometu.

U kampu ove godine sudjeluje 20 učenika varaždinske 7. osnovne škole i osnovnih škola iz Vinice, Cestice i Petrijanca te profesori Dubravko Banek, Nikola Sedlar, Predrag Dobrotić te autor i voditelj projekta, dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Male je bicikliste u Varaždinu dočekao predsjednik ZSUGV-a, Alen Runac.

– Zajednica sportskih udruga s razlogom se uključila u projekt „Želim voziti bicikl” i podupire ga već drugu godinu zaredom. Riječ je o doista hvalevrijednom projektu, a Zajednica se uključila jer je naš cilj edukacija djece i mladih. Vrlo smo zadovoljni smjerom u kojem to sve ide i razvija se, a bitno je naglasiti da su uključeni i kineziolozi, što znači da se sve odvija pod stručnim nadzorom – rekao je Runac.

Biciklistički kamp „Želim voziti bicikl“, organizira u sklopu priprema za županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“, prometno-edukativne akcije koju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Postajom prometne policije Varaždin.

Mali su biciklisti prvog dana projekta bili u Vinici i odvozili pravu „smrznutu” dionicu, a put, odnosno kotači potom su ih odveli u Cesticu, gdje su vježbali vožnju kružnim tokom i raskrižjem sa semaforima.

Trećeg dana kroz općinu Petrijanec okušali su se u offroad biciklizmu kroz poljske puteve. Najzahtjevniji i najopasniji dio puta bio je četvrti dan, onaj od Vinice do Varaždina, odnosno vožnja prometnicama do grada i u gradu, ali su mali biciklisti i tu rutu uspješno svladali.

– Projekt „Želim voziti bicikl“ razvija se punih 15 godina, a nakon svih tih godina došli smo do razine da su sve škole partneri, da učitelji i nastavnici, ali i roditelji prepoznaju vrijednosti projekta i daju nam podršku – rekao je Branimir Štimec, podsjetivši da je Varaždin „grad bicikala” te da na bicikliste, posebice one najmlađe, moramo svi paziti.

Nastavite čitati