Povežite se s nama

Život i društvo

Petrijanec: Udruga umirovljenika uspješno provodi projekt „Uključimo isključene u zajednicu“

udruga umirovljenika petrijanec

Objavljeno:

- dana

Udruga umirovljenika Općine Petrijanec, u partnerstvu s Općinom Petrijanec, provodi projekt „Uključimo isključene u zajednicu.“

Projekt je prijavljen na Poziv za prijavu dvogodišnjih programa usmjerenih unaprjeđenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba za 2021. i 2022. godinu koji je objavilo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Iz ministarstva odobreno je ukupno 170.000 kuna – 85.000 kuna za aktivnosti u 2021. godini te 85.000 kuna za aktivnosti u 2022. godini.

Cilj projekta je promicanje aktivnog starenja, povećanje i obogaćivanje kvalitete života te povećanje socijalne uključenosti osoba od 60 godina i više, poticanje na stjecanje novih znanja i vještina, ali i educiranje starijih osoba o temama važnim za zaštitu njihovih prava kroz organizaciju i provođenje različitih aktivnosti i radionica za osobe treće životne dobi.

Glavne aktivnosti koje su se projektom provodile su održavanje kreativnih aktivnosti, održavanje edukacijskih aktivnosti te održavanje kulturnih aktivnosti.

Za potrebe projekta i izvođenja kreativnih aktivnosti nabavljene su likovna mapa, crtaći ugljen, vodene boje, tempere, kistovi, ljepilo i škarice za papir, igla za kukičanje, igla za pletenje, vuna, konac za kukičanje, a sve u svrhu održavanja kognitivnih sposobnosti te povećanja znanja i vještina i socijalne uključenosti starijih osoba.

Kroz edukacijske aktivnosti dobili su informacije o važnosti korištenja pravne pomoći prije nego odluče raspolagati svojom imovinom, a posebno sklopiti ugovor o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. U sklopu ove aktivnosti istaknula se i važnost educiranja o tim ugovorima, prednosti i nedostaci prilikom sklapanja takvih ugovora te razlike između ugovora kako osobe starije životne dobi ne bi postale žrtve prijevara i nasilja.

Također, upoznali su se o oblicima nasilja nad starijim osobama, nužnosti borbe protiv nasilja i sa svojim pravima ako se nađu u ulozi žrtve. U kulturne aktivnosti uključeno je bilo vježbanje i održavanje proba s ciljem nastupa na svečanostima u općini i šire s bogatim i raznolikim programom. Također, projektom je ostvaren i izlet na Trakošćan te je održana i predstava Kerekesh teatra u svrhu povećanja socijalne interakcije te kvalitetnog provođenja vremena starijih osoba s područja Općine Petrijanec.

Projekt će se provoditi i u 2022. godini te će se nastaviti provoditi aktivnosti kreativnih, edukacijskih i kulturnih radionica, u koje su uključeni i izleti, a osigurano je i odobreno 85.000 kuna.

Spomenimo da Općina Petrijanec zaista brine za stanovništvo treće životne dobi pa je tako proveden projekt „Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe“ čiji nositelj je bila Općina Petrijanec, sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda, posredničkog tijela Ministarstva rada i mirovinskog sustava u iznosu od 2.179.443,20 kn (100 % sufinanciranje EU).

Također, Udruga umirovljenika i Općina Petrijanec zajedno su provele projekt „Socijalna podrška i uključivanje starijih osoba u zajednicu“ tijekom 2020. godine, sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku  u iznosu od 77.000 kuna. Trenutno se provodi i projekt „Zaželi za Petrijanec 2020.“ čiji nositelj je također Udruga umirovljenika Općine Petrijanec, dok je Općine Petrijanec partner na projektu. Radi se o II. fazi projekta „Zaželi – Program zapošljavanja žena“, sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda, upravljačkog tijela Ministarstva rada i mirovinskoga sustava u 100 % iznosu od 925.800 kuna.

Život i društvo

Tijekom vikenda prometni policajci pojačano rade na području Varaždina i Novog Marofa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i dolazećeg će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Tijekom vikenda policijski službenici će na području Postaje prometne policije Varaždin i Policijske postaje Novi Marof ciljano pojačano nadzirati promet i kontrolirati vozače na prisutnost alkohola ili droga.

Nastavite čitati

Život i društvo

HZJZ: Postoji mogućnost unosa majmunskih boginja u Hrvatsku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: www.cdc.gov

Majmunske boginje su virusna bolest uzrokovana virusom koji je sličan virusu velikih boginja, ali se ne širi među ljudima tako efikasno i manja je smrtnost nego kod velikih boginja

Prirodni rezervoar virusa najvjerojatnije su neke vrste vjeverica i drugih glodavaca u divljini u zemljama centralne i zapadne Afrike. Iako se bolest zove majmunske boginje, izgleda da majmuni nisu rezervoar virusa, već se slučajno zaraze, kao i čovjek, u kontaktu s drugim životinjama i njihovim izlučevinama. Bolest prelazi na ljude u kontaktu s izlučevinama bolesnih životinja putem sluznica ili oštećene kože čovjeka. Također, može se prenijeti ugrizom ili ogrebotinom bolesne životinje.

S čovjeka na čovjeka bolest se može prenijeti kapljičnim putem (bliskim kontaktom) i kontaktom s kožnim promjenama koje nastaju kod oboljeloga. Bolest se kod ljudi najčešće javlja u ruralnim sredinama u nekim državama centralne i zapadne Afrike (DR Kongo, Nigerija).

Zabilježene su manje epidemije u afričkim državama

Povremeno su se javljale majmunske boginje izvan Afrike, najčešće kod putnika koji su se zarazili u Africi i kod osoba koje su s njima došle u bliski kontakt (dijelile kućanstvo, njegovale ih…). U SAD-u je 2003. godine zabilježena jedna epidemija majmunskih boginja među djecom i mladima koji su se zarazili u kontaktu s prerijskim psima (glodavac), koji su se bili zarazili od glodavaca uvezenih iz Gane.

U svibnju ove godine otkrivena su četiri slučaja majmunskih boginja u UK, od kojih je jedan importiran iz Afrike, a preostala tri nisu; u Portugalu, Španjolskoj i Italiji potvrđeno je nekoliko slučajeva majmunskih boginja i nekoliko je sumnji pod istragom u ovom trenutku, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Za sada su svi oboljeli muškarci, a u većine se smatra da su se zarazili pri spolnom odnosu s muškarcima.

Simptomi i liječenje

Bolest se očituje povišenom tjelesnom temperaturom, glavoboljom, zimicom, isrpljenošću, umorom, bolovima u mišićima i leđima, oticanjem limfnih čvorova i osipom koji liči na osip koji se javlja kod vodenih kozica.

Smatra se da cijepljenje protiv velikih boginja pruža solidnu zaštitu od majmunskih boginja, ali ne zna se koliko dugo traje zaštita nakon cijepljenja. Tako da ne znamo koristi li danas nama koji smo se cijepili protiv velikih boginja. Cijepljenje protiv velikih boginja je krajem sedamdesetih, početkom osamdesetih godina ukinuto svuda u svijetu, nakon proglašenja eradikacije velikih boginja.

Postoji mogućnost unosa bolesti u Hrvatsku. Oduvijek postoji rizik od unosa iz Afrike, međutim, nismo do sada zabilježili importaciju bolesti iz Afrike. S obzirom da se sada bolest u Europi, po svemu sudeći, počela širiti među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima, postoji mogućnost unosa i iz tih zemalja. Međutim, valja imati na umu da bolest nije jako zarazna, tj. u većini slučajeva potreban je vrlo bliski kontakt s bolesnikom.

Liječenje je simptomatsko i u većini slučajeva bolest prođe kroz dva do četiri tjedna.

Velika je razlika između velikih boginja i majmunskih boginja u tome što su velike boginje bile antroponoza, tj. čovjek je bio jedini domaćin i rezervoar virusa. Zahvaljujući toj činjenici, bolest se mogla cijepljenjem iskorijeniti. S druge strane, majmunske boginje su zoonoza, tj. prirodni domaćin i rezervoar virusa su divlje životinje i zbog toga ne bi bilo moguće iskorijeniti bolest čak i da postoji efikasno cjepivo.

I najvažnije, prijenos majmunskih boginja s čovjeka na čovjeka je puno manje efikasan nego prijenos velikih boginja, tj. majmunske boginje su puno manje zarazne od velikih boginja. To je razlog zbog kojega se pri epidemijama majmunskih boginja, koje se povremeno javljaju, ne pribjegava masovnom cijepljenju cjepivom protiv velikih boginja.

Više informacija o bolesti i situaciji u Europi možete pronaći na stranicama Europskog centra za sprječavanje i suzbijanje bolesti (ECDC).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje