Povežite se s nama

U fokusu

Petrović: Spektakularno dobro informirani

Objavljeno:

- dana

Zakonom o pravu na pristup informacijama u Varaždinskoj županiji

-Upoznatost građana sa Zakonom o pravu na pristup informacija u Varaždinskoj županiji je već spektakularno dobra jer gotovo 70 posto građana zna da Zakon o pravu na pristup informacijama postoji, međutim svega je njih petina svjesna kome se treba obratiti za informaciju, ali i to su dvostruko bolji rezultati u odnosu na razinu Republike Hrvatske, veli član upravnog odbora Transparency International Hrvatska Zorislav Antun Petrović.

Iako je riječ o osjetno boljim rezultatima u odnosu na državni prosjek, postojeći postoci žele se značajno podići.

– Radi toga organizirat ćemo razne aktivnosti u naredim mjesecima projekta kako bi građanima približili ovaj Zakon  – najavio je Petrović koji je u prisustvu župana Varaždinske županije Predraga Štromara, te direktora agencije Promocija plus Agana Begića, predstavio rezultate ispitivanja javnog mnijenja građana o pravu na pristup informacijama kojim se istraživao doživljaj transparentnosti rada javne uprave i informiranost građana o pravu na pristup informacijama, u okviru projekta „Otvorena vrata“ čiji je cilj educiranje i informiranje građana o načinima dobivanja informacija od tijela javne vlasti.

Prema njegovim riječima, najgora stvar u istraživanju je podatak da deset posto ispitanika dosad od tijela javne vlasti nikad nije ni zatražilo informaciju jer nisu niti očekivali da će dobiti odgovor što je nezamislivo u uređenom demokratskom društvu pa će se kroz ovaj projekt građani i educirati o tome koga, što i gdje mogu priupitati.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar također je zadovoljan postotkom građana koji su upoznati sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, ali ga zabrinjava postotak građana koji nikada nisu uputili pitanje javnoj upravi, niti znaju za tu mogućnost.

-Velik broj građana nikada nije postavilo pitanje javnoj upravi, djelomično jer nisu znali kome treba uputiti pitanje. Javna uprava je ovdje zbog građana, a siguran sam da ćemo aktivnostima u okviru ovog projekta povećati postotak upoznatih sa Zakonom. Zahvaljujući rezultatima ovog istraživanja znamo u kojem smjeru trebamo usmjeriti naše napore i što to građane najviše zanima zaključio je Štromar.

Istraživanje provedeno u ožujku 2013. na uzorku od 1000 ispitanika u Varaždinskoj županiji pokazalo je da građane najviše zanimaju informacije iz područja poticaja i potpora u gospodarstvu, zdravstva, financiranja iz proračuna te obrazovanja, a do tih se informacija najviše dolazilo putem medija te izravnom komunikacijom sa okolinom.

Najavljeno je i kako će Transparency International Hrvatska u suradnji s Varaždinskom županijom već 16. travnja organizirati okrugli stol sa načelnicima općina i gradonačelnicima gradova Varaždinske županije, a u svrhu iznošenja najdjelotvornijeg načina davanja informacija i općenito razgovora o pravnom okviru.

Osnovna ideja projekta „Otvorena vrata“ je otkrivanje koliko su građani upoznati sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, a cilj je odrediti područja aktivnosti tijela lokalne samouprave koja najviše zanimaju građane, unaprijediti komunikaciju između tijela javne vlasti i građana, pobliže upoznati građane Varaždinske županije sa Zakonom o pravu na pristup informacijama te pridonijeti većoj transparentnosti rada lokalnih vlasti.

Trajanje projekta predviđeno je do kraja ove godine do kad će se provesti istraživanje među građanima, izraditi promotivni materijali sukladno rezultatima istraživanja, organizirati konferencije za medije, postaviti posebna internetska stranica, organizirati razne radionice i predavanja za građane, distribuirati edukativni materijali te organizirati okrugli stol, da bi se krajem godine predstavili zaključni rezultati projekta.

 

 

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

U fokusu

Mjesečna neto plaća: Varaždinci i Međimurci zarađuju oko 500 kuna manje od državnog prosjeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio podatke o prosječnim bruto i neto plaćama u Hrvatskoj u trećem tromjesečju ove godine, a podaci su razvrstani po zaposlenima po županijama.

Podaci o prosječnim plaćama po županijama dobiveni su obradom podataka iz obrasca JOPPD i redovito se objavljuju u tromjesečnoj periodici.

Podaci pokazuju da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021. porasla u svim županijama.

Prosječna mjesečna isplaćena neto na razini Hrvatske za razdoblje od srpnja do rujna ove godine iznosila je 7626 kuna. U odnosu na isti period lani rasla je za 7,5 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 8968 kuna, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 6577 kuna.

U odnosu na lani najveći porast neto plaća bio je u Krapinsko-zagorskoj županiji, za 9,2 %, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 6,1 %.

U trećem tromjesečju ove godine radnici u Varaždinskoj županiji imali su prosječnu neto plaću 7129 kuna. Podaci DZS-a pokazuju da im je plaća u odnosu na lani rasla 8,5 %, što je više od državnog prosjeka. Ipak, valja primijetiti da radnici u Varaždinskoj županiji prema ovim podacima imaju 1839 kuna manju neto plaću od radnika u Gradu Zagrebu. Također, manja je 497 kuna od nacionalnog prosjeka.

Radnici u Međimurskoj županiji u istom periodu ove godine imali su prosječnu neto plaću od 7100 kuna. I njima je plaća u odnosu na lani rasla 7,2 %. I međimurski radnici zarađuju manje od nacionalnog prosjeka – 526 kuna manje.

Nastavite čitati

U fokusu

Iz Budimo grad poručili Nevenu Bosilju da raspiše referendum, poveća plaće, sluša njihov “glas razuma“…  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnici platforme Budimo grad, Dubravka Novak i Ivan Obadić u najnovijem priopćenju za medije tvrde, da su u srijedu, 30. studenoga, bili suzdržani kod glasanja o proračunu za 2023. godinu jer je gradonačelnik stavio proračun na glasanje „iako je jasno znao da nema podršku čak ni od svojih donedavnih suradnika iz HDZ-a“.

Dodaju da je njihov prijedlog o tome da se spusti lopta, da se pitanje bala u potpunosti u ovom trenu odvoji od proračuna (i konzekventno) rebalansa, da se pokuša postići politički konsenzus dovoljnog broja vijećnika te da se odluka o problematici bala, na najdemokratskiji i najlegitimniji mogući način, prepusti građanima, a da se o proračunu onda može, zaista neopterećeno pričati, bio pokušaj glasa razuma, a ne destrukcije za što ih se optužuje.

– Pitanje bala je začarani krug kojeg nikako da prekinemo. Tvrdnje da je „svatko tko je htio biti informiran mogao pitati“ te da se javna rasprava vodila tako da su se neki članovi povjerenstva u intervjuima bavili izjavama napisanima na društvenim mrežama je, prije svega smiješna, a potom podsjeća i na neke logičke bisere bivšeg zamjenika gradonačelnika, koji je na zabrinjavajuće sličan način o istoj temi komunicirao s tadašnjim vijednicima iz SDP-a – istiu Dubravka Novak i Ivan Obadić.


I dodaju:


– Gradonačelniče, ništa nije izgubljeno. Tamo gdje ima volje, naći će se i načina, a vremena ima dovoljno. Punih 31 dan prosinca. Odvojite „bale“ od proračuna, pokrenite razgovore sa svim vijećnicima o konsenzusu, postignite ga napismeno, raspišimo referendum, potpišite kolektivne ugovore koje ste ispregovarali (čak i u slučaju privremenog financiranja tako možete ispuniti sva obećanja o povećanju plaća) i onda predložite proračun o kojem ćemo mirno i neopterećeno moći razgovarati. Jučerašnje glasanje imalo je šest suzdržanih glasova. Odrasli, obrazovani ljudi ne glasaju „suzdržano“ zato što su, „destruktivno protiv“, nego zato jer imaju ozbiljne, i kako smo čuli, ozbiljno argumentirane zamjerke vašim odlukama i prijedlozima. Pokušajte. Za iskreni pokušaj dobit ćete potporu. Najgore je ne probati. Ako to ne želite, to je Vaša odluka, ali i Vaša i odgovornost – poručuju gradski vijećnici nezavisne platforme Budimo Grad koja je umeđuvremenu i rasformirala svoj klub vijećnika radi raskola s bracom i sekom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje