Povežite se s nama

Život i društvo

Piljenjem i šmirglanjem drva učenici postali komunikativniji i skloniji timskom radu

Objavljeno:

- dana

DRVNA RADIONICA U VI. OŠ

Zadruga “Šestica” VI. OŠ Varaždin poznata je već po brojnim aktivnostima unutar različitih svojih grupa, a najnovija grupa – drvna radionica – privukla je veliki broj učenika koji vole učenje i praktični rad.

Nabavljeni uređaji i materijali za rad

Radionicu vodi učitelj Dario Mijač te je nastavak tehničke kulture, ali učenici stječu znanja i vještine iz različitih područja.

Učenici izrađuju klupe koje će svoje mjesto pronaći na novouređenome školskom trgu

– Uočeno je da učenici vole praktičan rad, učenje na otvorenom te upotrebu različitih alata i tehnike – rekao je Mario Stančić, ravnatelj VI. OŠ Varaždin koji se pobrinuo da se nabave svi potrebni uređaji i materijali kako bi učenici mogli raditi na svom glavnom proizvodu, a to su klupe.   

Klupe bi trebale naći svoje mjesto na novouređenome školskome trgu na kojem učenici odmaraju i druže se između školskih satova. S obzirom na to da VI. osnovna škola Varaždin ima status Eko-škole, ravnatelj Stančić dodatno naglašava vrijednost radionice jer učenici recikliraju drvo korištenjem starih paleta te na taj način smanjuju opterećenje okoliša i razvijaju svijest o potrebi njegova očuvanja.  

Financijski plan i marketing

Radionica se održava jedanput ili dvaput tjedno, ovisno o potrebama i mogućnostima za rad. Učenici trenutno još uvijek rade u manjim grupama jer još uvijek uče. Važno je naglasiti da koriste prirodne materijale, stavljaju naglasak na ručni alat te koriste različite stolarske metode kako bi dobili što kvalitetniji i otporniji proizvod.

Radionicom učenici razvijaju i poduzetništvo. Na nastavi informatike učenici izrađuju financijski plan prema kojem se predviđa koliki će biti njihovi troškovi, uključuju trošak rada te računaju po kojoj bi cijeni proizvod trebalo prodati kako bi se ostvario profit. Za prodaju je važan i marketing, a o njemu vodi brigu Multimedijska grupa koju također vodi učitelj Mijač.

U školi ističu kako su učenici radom u radionici postali komunikativniji, samopouzdaniji i skloniji timskom radu.

Izvor:
Foto: Foto: VI. OŠ Varaždin

Život i društvo

Na policama dućana uskoro će se prodavati pileće i pureće meso s oznakom “Dokazana kvaliteta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon uspješno provedenog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 3. listopada, donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi.

Potvrda je to potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje. Četvrti Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća te se od rujna prošle godine mogu kupiti jabuke označene ovim znakom, a od nedavno i kruške. Zatim je uslijedio zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja te naposlijetku i zahtjev iz sektora proizvodnje povrća.

Kako je početkom prošlog tjedna priznata i četvrta oznaka „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi, potrošači će uskoro na tržištu moći birati pileće i pureće meso sa znakom „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski plac 15. listopada mirisat će po pečenim kestenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan kestena na varaždinskom placu održat će se u subotu, 15. listopada.

U vremenu od 9 do 11 sati prodavat će porcija pečenih kestena po 10 kuna. Ali to nije sve. Moći će se pogledati izložba radova varaždinskih vrtićara na temu “Plodovi jeseni”. Gostovat će ženske udruge koje će pripremati slatke zalogajčeke.

Za dobar štimug pobrinut će se tamburaški sastav Špancir.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje