Povežite se s nama

U fokusu

Pirova pobjeda nad “velikim antifašistom”

Objavljeno:

- dana

KOLUMNA DENISA PERIČIĆA

Jedna je moja velika borba završena pobjedom: politička vjerodostojnost Stjepana Mesića konačno je uništena.

Nisam ga ja raskrinkao, pobijedio je on sam sebe, ali moja je savjest pritom čista. Na prijetvornu prirodu njegova antifašizma te netransparentnost i nedemokratičnost njegova djelovanja argumentirano sam ukazivao u ovoj kolumni mnogo puta u proteklih osam godina. I ne samo to: dobro znam da sam još i bitno prije toga, zbog svojih posve legitimnih stavova i postupaka, imao problema koje mi je, bez ikakvog opravdanja, prouzročio osobno Stjepan Mesić. I ne samo ja.

Dok mnogi moji vršnjaci jadikuju za godinama koje im je sputao Franjo Tuđman, žaleći se na tvrdoću njegove vladavine, ja u prvom redu žalim za godinama u kojima mi je Mesić, prvo 10 godina kao predsjednik države, a potom još 7 godina, sve do jučer, zajedno sa svojim sljedbenicima zagorčavao život i zagađivao cijeli javni prostor.

Još kao predsjednik, a posebice nakon toga, Mesić je sustavno provodio ono što je osamdesetih radila velikosrpska propaganda. U doba kad su tek rijetki čuli za Tuđmana, a vlast u Hrvatskoj čvrsto držao SKH, Miloševićeva klika, proglasivši se uzorom antifašizma, čak je i Šuvara i Račana proglasila fašistima, a cijeli hrvatski narod genocidnim. Iako je devedesetih razotkrio takvu četničku gebelsovštinu i borio se protiv nje, Mesić se uskoro proglasio prvim antifašistom svijeta te preuzeo isti recept i primjenjivao ga na sve one koji mu se nisu sviđali: vrlo malim dijelom na uistinu rijetke radikalne proustaške elemente, a najvećim dijelom na sve one koji su mu stajali na političkom putu.

Ironija sudbine htjela je da ga sunovrate vlastiti, nimalo antifašistički ispadi. Ipak, za mene je Mesićev pad tek Pirova pobjeda: naime, za razliku od mene, Mesiću i dalje ništa ne nedostaje u životu.

Izvor:
Foto: N1

U fokusu

Vlada prihvatila amandmane pa Sveučilištu Sjever za dogradnju odobreno dodatnih 2,5 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

sveučilište sjever

Saborski zastupnik Damir Habijan u Hrvatskom saboru je podnio amandman na Prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu kojim se redovna aktivnost Sveučilišta Sjever, u okviru razdjela Ministarstva znanosti i obrazovanja, povećava za 2,5 milijuna eura.

Vlada Republike Hrvatske u utorak, 28. studenoga, prihvatila je 11 amandmana od ukupno 468,

Ova sredstva Sveučilište Sjever će iskoristiti rekonstrukciju i dogradnju nekretnina koja su im darovana za nastavno istraživačke djelatnosti u sklopu bivše vojarne u Varaždinu.

Habijan je iskazao zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala Sveučilište Sjever kao instituciju koja obrazuje brzo zaposliv kadar koji je tražen na tržištu rada.

– Ova financijska podrška bit će zasigurno novi zamah i Sveučilištu Sjever u proširenju njihovih kapaciteta i razvoju Varaždina kao sveučilišnog grada. Ovo je još jedna važna investicija naše Vlade u Varaždin i Sjever Hrvatske – rekao je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

S 20 ruku “za” izglasan je proračun Varaždinske županije za 2024. godinu vrijedan 174 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ivan Agnezović

Na današnjoj Skupštini Varaždinske županije izglasan je Prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu.

Vijećnici su podržali proračun s 20 glasova za i 11 protiv. Protiv su bili vijećnici SDP-a, Reformisti i dio nezavisnih vijećnika koje predvodi Tomislav Paljak.

Konsolidirani proračun Varaždinske županije za 2024. iznosi 174 milijuna eura. To je prijedlog proračuna bez Opće bolnice Varaždin, čija osnivačka prva od 1. siječnja preuzima država, ali s još ukupno 56 korisnika.

– Proračun za 2024. pokazuje da je ovo mandat rezultata i uspjeha. O tome najbolje govori podatak je u ovom trenutku realiziranih, u provedbi ili pripremi više od 65 projekata vrijednih 355,4 milijuna eura. U 2022. godini bili smo iznimno uspješni u privlačenju EU sredstva, drugi u Hrvatskoj. Glavni županijski proračun je četvrtina proračuna i iznosi 46 milijuna eura. Bespovratna EU sredstva planirana su na 8 % i na razini su 2023. godine. Ova je godina bila povijesna za žuapanijsko zdravstvo. Najveći dio proračuna za 2024. godinu odnosi se na obrazovanje i zdravstvo – prilikom predstavljanja pojasnio je župan Anđelko Stričak, ali ulagat će se i u sva druga područja.

U proračunu je navedena i mogućnost kupnje dvorca Bela, rekao je župan, dodavši da dolina u kojoj je smješten nema nikakvu infrastrukturu. Ako će biti povoljna cijena planiramo kupiti dvorac Bela i pokrenuti razvoj cijele doline, jasan je bio Stričak.

– Svi projekti koje planiramo imaju za cilj podizanje kvalitete života građana – završio je varaždinski župan.

Prije glasanja o proračunu se vodila žustra višesatna rasprava. SDP je vladajućoj stranci predbacio što nisu njihove projekte uvrstili u proračun te povećanje rashoda za plaće županijskih zaposlenika. Reformisti smatraju da župan Stričak nema nikakve projekte, predbacuju mu pad županijskog proračuna u narednim godinama i to što za projekte ne privlači sredstva EU fondova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje