Povežite se s nama

U fokusu

Piškornica: Dominka zanimalo je li Jozinović vratio milijunski bonus, Ružman: „I mi čekamo odgovor“

Objavljeno:

- dana

– Nastavno na Izvještaj o radu Piškornice, htio bih reći da je to ogledni primjer kako se treba transparentnije raditi na izvještajima. Svaka čast novome vodstvu. Jer je prošlo moralo otići, zbog prijave DORH-u i slično. Mi ćemo podržati ovakav izvještaj o radu – istaknuo je vijećnik Luka Zrinski na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine.

Nakon njegova izlaganja i prihvaćanja Izvješća o radu trgovačkog društva „Piškornica“ za 2019. godinu, započela je rasprava o novoj točki dnevnog reda, Izvješću o radu trgovačkog društva „Piškornica – sanacijsko odlagalište“ za 2019. godinu.

– Upozorio bih vijećnike da nije baš sve tako čisto kako se prikazuje. Moglo bi biti nečisto. U šestom mjesecu podnesene su kaznene prijave protiv vodstva „Piškornice – sanacijsko odlagalište“ gdje ih se tereti za manipuliranje količinom otpada, odnosno priče koliko ga je izbijeno i gdje se prema izvješćima koja su davali g. Ružman i g. Blažok tvrdilo da je zbijenost 0.7 tone po metru kubnom, pa ste rekli da ne znate, pa je bila 1.5 tona po kubnom metru i sl. Veliki su tu nesrazmjeri. Gospodine Blažok, otkud ti veliki nesrazmjeri u tvrdnjama? Također, je li je Mladen Jozinović vratio bonuse koje je dobio? U kojoj je to fazi? Riječ je o milijun, dva kuna – istaknuo je Dominko u raspravi te apelirao na vijećnike da ne podrže Izvješće „jer i dalje ima indicija da se tamo radi sve i svašta“.

Zatim je za govornicu stao vijećnik Hrvoje Kovač, koji je nastavio u smjeru Dominka.

– Da, govori se o 40.000 tona neprikazanog zbrinjavanja otpada, što je 14 milijuna kuna neprikazanog novca i tu je nezadovoljstvo građana Koprivničkog Ivanca. Nešto je tu nečisto, voda i dio zraka, to se vidi u lanjskom izvješću. Je li se što poduzelo po tom pitanju? Da građani mogu biti bezbrižniji. Izvješće u kontekstu financijskog jest transparentno, no taj dio priče je u kontekstu da papir može trpjeti sve. Zeleni aktivizam je onaj koji nas tjera da razmišljamo agresivnije o budućnosti i bilo bi važno znati što i kako Piškornica planira napraviti u smislu problema koji je javljaju zbog emisija u okoliš – zanimalo Kovača, nakon kojeg je Marijan Blažok, direktor „Piškornice – sanacijsko odlagalište“, ustvrdio da se posljednjih tri mjeseca radi jedna „medijska promidžba“ koja ima veze s nedavno održanim parlamentarnim izborima.

– Zašto? Najprije zbog količine koeficijenta zbijenosti. Ne postoje nikakvi koeficijenti, okolišne dozvole, u dozvoli za gospodarenjem otpada. Apsolutno ne postoje. Ukratko, količina temeljem okolišne dozvole u jednom je dijelu izrađena temeljem koeficijenata kojima su priložene nominalne količine ranije odloženog otpada. To je kompliciranje nego što se čini, stoga ne stoji ta teza o propisanim koeficijentima zbijenosti – objašnjava Blažok.

I dodaje:

– S druge strane, ostvariti jedan i pol koeficijent na novoj plohi, a šljunak je 1,7, zamislite. Ne komunalni otpad. Beton je 2. Takve koeficijente je nemoguće postići u tom trenutku. Jer, o spornih 40.000 tona govori se o novoj plohi na koju smo počeli odlagati u 2018. Sve ovisi o vremenu odlaganja, vrsti otpada i najvećem dijelu enertizaciji samog otpada. To struka kaže. Ovih 40.000 tona je usporedba izračunatog volumena odloženog otpada uz primjenu koeficijenta, nepostojećeg, od 1.25, i onog 0.89. Dakle, na žalost, nekog će to neznanje koštati – govori Blažok.

Kada je riječ o ukazivanju na nečistu vodu, Blažok ističe da je situacija upravo suprotna te da većina građana Koprivničkog Ivanca i naselja Pustakovec vidi unapređenje u monitoringu.

– Što se tiče podzemnih voda, također – ne! Sporne su površinske vode, u izvještajima se vidi da je upitna kvaliteta i uzvodno i nizvodno. Prema tome, odlagalište nije točka koja onečišćava – smatra direktor „Piškornice – sanacijsko odlagalište“.

Ustvrdio je da „s jedne strane imamo neprestane primjedbe na naš rad, a s druge strane opstrukcije načelnika u provođenju projekta i dodatnog monitoringa i nadzora”, te da im načelnik nije dopustio ni da izmjere kvalitetu zraka u Općini Koprivnički Ivanec.

Potom je za govornicu stao direktor „Piškornice“ Mladen Ružman, koji se osvrnuo na bonus koji je bivši direktor Mladen Jozinović trebao vratiti.

– To je pitanje na koje i mi čekamo odgovor, ne možemo utjecati na pravosuđe. U građanskim parnicama podigli smo dvije tužbe, za naknadu štete i za isplatu bonusa te za isplatu tzv. druge plaće. Državno odvjetništvo je potvrdilo kaznenu prijavu i optužnicu u istome postupku za istim suspektnim radnjama bivše uprave. Postupak nije u našim rukama, nadamo se da će završiti povoljno – rekao je Ružman.

I dodao: – Kad nemate što raditi i niste u stanju proizvesti projekte, onda tražite sukob kojeg objektivno, u zadnje tri godine više nema razloga biti. Kada je čelnik JLS-a nakon svih nevolja oko Piškornice vidio da on sam nema ništa dobroga za proizvesti za tu općinu, onda se on sam vratio na staru temu – poručio je i naveo još primjera o lošem upravljanju i političkoj povezanosti na štetu Društva.

Upitao se i sljedeće: – Koji bi to bio kriminalni um koji bi 14 milijuna kuna uspio odložiti na odlagalište, uza sve mjere koje poduzimaju, koja bi to hobotnica trebala biti da umreži 14 komunalnih poduzeća iz četiri županije? – pita se Ružman, koji je najavio mogućnost obraćanja NO i Skupštini da „nas zaštite od suvlasnika tvrtke koji radi sve što može da našteti toj tvrtki“.

Potom je župan Čačić ustvrdio da je trenutno na čelu Priškornice prvorazredna ekipa koja radi transparentno.

– Ne znam treba li neka genijalna inteligencija da shvati o čemu je riječ. Voda je ista iznad smetlišta i ispod. To sa time nema veze. A kada je riječ o zraku, lokalni čelnik ne dozvoljava da se izmjeri. Pazi čuda. Zašto? A konzistencija? Beton je 2 tone. Najvažnije je da smo doveli prvorazrednu ekipu na čelo. I tko se javlja? Tip koji se nikada nije javio za vrijeme Štromara, kad se pokralo što se stiglo. Kad se ponovo spominju paljenja i zagađenja, čovjek bi pomislio da to ima veze s onom upravom. Ne! S bivšom, ali se sada ponovo reciklira. A uz Brezje, to je ozbiljno i s Gradom Varaždinom. Kad sam zaustavio neke procese vezane uz naš otpad, počelo je vrištanje. Samo mi je čudno tko sve vrišti o tom otpadu. Pametnome dosta. Čistimo stvari, pokušavamo da budu maksimalno transparentne. A neki se i dalje koprcaju. Dio je optužen, bit će i kažnjen i nadajmo se da to neće predugo trajati – rekao je Čačić.

Potom je direktor Ružman dodao da „sa Piškornicom nema više problema kojih je bilo ranije.“

– Čim je počela priprema terena za ostvarenje boljeg rezultata na proteklim izborima, odmah smo zatražili inspekcijski nadzor, predložili sudu da se provede mjera sudskog osiguranja dokaza jer se stanje na otpadu mijenja. I tražili smo stručno mišljenje Geotehničkog fakulteta na temu zbijenosti. Sa Piškornicom nema više problema kojih je bilo ranije! – objasnio je Ružman, nakon kojeg je vijećnica Dubravka Biberdžić uputila apel osobama iz sanacijskog odlagališta da „obavještavaju javnost kad treba i ne treba“.

Marijan Dominko potom je replicirao županu:

– Siguran sam da nitko nije zlonamjeran i nitko vas ne napada, ne trebaju nikome politički poeni. No, javnost i vijećnici su zabrinuti. I prije je bilo sve u redu, i sad je. Dakle, mi samo postavljamo pitanja da se izjasnite i prokomentirate tu temu – zaključio je Dominko.

Vijećnici su na kraju većinom glasova prihvatili Izvješće o radu trgovačkog društva „Piškornica – sanacijsko odlagalište“ za 2019. godinu.

U fokusu

Radimir Čačić i službeno objavio da ide po još jedan mandat župana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Šef Reformista Radimir Čačić na današnjoj je konferenciji za medije objavio da ide po još jedan mandat župana Varaždinske županije. Robert Vugrin i ovaj će put biti njegov zamjenik.

Na početku govora Čačić se osvrnuo da loše stanje u Varaždinskoj županiji kada je došao na vlast 2017. godine.

– Službeno objavljujem svoju kandidaturu za župana Varaždinske županije, a moj zamjenik će kao i do sada biti Robert Vugrin. Kad smo preuzeli vlast zatekli smo minus od 9 milijuna kuna i ništa projekata. Svaki put se razveselim na poruku kampanje jednog od kandidata za župana na proteklim izborima kojim se poziva Štromara da se slika pred bilo čim što je napravio za osam godina mandata. Kad sam preuzeo vodstvo dao sam osnovne smjernice ljudima za rad. Prvo je bilo da niti jedan natječaj na kojem županija može dobiti sredstva ne smije biti propušten. Naplatili smo naša potraživanja od Vlade. Prioritet ćemo davati europskim investicijama. Županija mora postati ona koja dokazuje izvrsnost na djelu. Nakon četiri godine imamo izvrsne rezultate koji se pripisuju izvrsnosti vođenja, jasnim uputstvima i mnogim ljudima koji su sudjelovali u projektima – rekao je Čačić, i dodao da je od dolaska Reformista na vlast Varaždinska županija lider po privlačenju europskih sredstava i to za 215 puta više povučenog novca u projektima u odnosu na mandat ranije.

Među najvažnijim projektima koje je izdvojio u proteklom četverogodišnjem mandatu su kupnja dvorca Šaulovec, smanjenje broja zaposlenih u Varaždinskoj županiji, obnova Minerve, energetska obnova niza škola, poticanje gospodarstva i turizma, obnove u OB Varaždin, uređenje Vodotornja te još mnoga toga.

U novom mandatu Čačić je najavio provođenje već započetih projekata, ali i niz još ambicioznijih za koje očekuje da će biti uloženo 2,4 milijarde kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Dio Varteksovih zgrada bit će prodan, a planira se muzej, stanovi, park, vrtić…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Uprave Varteksa Tomislav Babić govorio je o planovima za gradnju na području tvorničkog kompleksa Varteksa u Varaždinu.

Ide velika modernizacija kompleksa Varteksa u Varaždinu, uložit će se 1,2 milijarde kuna

Babić je intervju dao Lideru.

– Od 2019. prodali smo nešto neaktivne imovine. Sada imamo jedan veliki teret – dugove iz prijašnjeg doba, a riječ je o najvećem klupskom kreditu Zabe i HBOR-a od 11 milijuna eura. Imamo sporazum s tim bankama o dinamici kredita. Nama prvo dospijeće dolazi krajem travnja i mi smo spremni. Osim toga, ugovoreno je da se proda neaktivna imovina i da se novac od prodaje usmjeri u vraćanje kredita. Kako u Varaždinu imamo 200 tisuća kvadrata zemljišta na kojem su zapušteni bivši pogoni, s tom imovinom želimo zatvoriti te kredite i nastaviti stabilno poslovati – rekao je Babić.

Novinari su ga pitali i hoće li biti prodaje nekretnina u Varaždinu.

– Pregovori traju, no sigurno će budućim investitorima puno značiti to što je izvjesno da će im procedure biti olakšane. Naime, Varteks je, prema Zakonu o strateškim investicijama, podnio zahtjev da se to proglasi strateškim projektom za RH, a neki dan je Povjerenstvo za strateške investicije to i predložilo Vladi. To se odnosi na projekte koji su važni za državu, a očuvanje jedne takve stoljetne kompanije s tisuću zaposlenih jeste interes, a interes je i oživljavanje tog dijela grada koji je sada u ruševnom stanju. Samim time, procedure razvoja kompleksa za buduće developere bit će daleko jednostavnije, ali na jedan kvalitetan urbanistički način. Nekretnine u Varaždinu su procijenjene na 19 milijuna eura, ali nemamo namjeru prodati sve nekretnine jer na tom kompleksu ostaje Varteks sa svojoj proizvodnjom i poslovanjem. Cilj je prodati ruševne zgrade koje se godinama ne koriste i na njima razviti puno javnog sadržaja s potpuno novom vizurom – od stanogradnje, poslovnih prostora, Muzeja Varteksa, parka, vrtića, trgovačkih i ugostiteljskih objekata. Nekada je u tom kompleksu radilo više od 11.000 radnika dok ih je danas svega 900 – objasnio je predsjednik Uprave Varteksa.

Ukupni konsolidirani prihod Varteksa u 2019. godini je iznosio 120 milijuna kuna, gubitak je bio 30 milijuna kuna, dok je EBITDA iznosila 15 milijuna kuna gubitka.

Nastavite čitati