Povežite se s nama

Život i društvo

Pisma preporuke donijela milijune

Objavljeno:

- dana

LAG Sjeverozapad

Zahvaljujući  i pismima preporuke koje im je izdao LAG Sjeverozapad, odobreno je sufinanciranje Agencije za plaćanja obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja su prijavila projekte na natječaj IPARD-a, mjeru 101.

– Zaprimili smo četiri zahtjeva za izdavanje pisma preporuke koje odobrava Upravni odbor LAG-a. Naime, kada OPG podnosi prijavu na natječaj, javlja se LAG-u i traži izdavanje pisma preporuke koje mu omogućuje dobivanje dodatnih natječajnih bodova. To se pismo donosi sukladno Strategiji LAG-a koju smo donijeli početkom godine – pojasnio je voditelj LAG-a Sjeverozapad Mario Željezić, govoreći o aktivnostima LAG-a  na sjednici Upravnog odbora, održanoj u Zelendvoru.

OPG Miljenka Levanića ostvario je sufinanciranje od 50 posto za nabavku potrebne mehanizacije za farmu mliječnih krava u iznosu od 741.760 kuna. Projekt OPG-a Slavka Maltarskog, vrijedan četiri milijuna, ostvario je sufinanciranje od 50 posto za izgradnju i opremanje farme muznih krava

Temeljem dostavljenih pisma preporuke, Agencija za plaćanje pozitivno je ocijenila projekte dva OPG-a s područja LAG-a Sjeverozapad – OPG Miljenka Levanića, koji je ostvario sufinanciranje od 50 posto za nabavku potrebne mehanizacije za farmu mliječnih krava u iznosu od 741.760 kuna. „Prošao“ je i više od četiri milijuna vrijedan projekt OPG-a Slavka Maltarskog, koji je ostvario sufinanciranje od 50 posto za izgradnju i opremanje farme muznih krava.

OPG Miljenka Levanića ostvario je sufinanciranje od 50 posto za nabavku potrebne mehanizacije za farmu mliječnih krava u iznosu od 741.760 kuna. Projekt OPG-a Slavka Maltarskog, vrijedan četiri milijuna, ostvario je sufinanciranje od 50 posto za izgradnju i opremanje farme muznih krava.

Aktivan Lag Sjeverozapad

Izdavanje pisma preporuka samo je jedna od aktivnosti koje je lani provodio LAG Sjeverozapad.
– Iz lanjskih aktivnosti LAG-a, izdvojio bih radionice koje je LAG provodio na području jedinica lokalnih samouprava – članica LAG-a, a na kojima je predstavljena IPARD mjera 202, te program ruralnog razvoja i LEADER program. Također, imali smo aktivnosti vezane uz projekt energetske učinkovitosti javne rasvjete i energetske učinkovitosti obiteljskih kuća. Aktivnosti vezane za promociju LAG-a na Špancirfestu, gdje smo zakupili izložbenu kućicu u kojoj su OPG-i predstavljali i prodavali svoje proizvode. Osim toga, naš LAG je organizirao studijsko putovanje u Sloveniju, gdje smo posjetili LAG Haloze, koji nam je predstavio svoja iskustva iz provedbe LEADER programa – istaknuo je Mario Železić, govoreći o aktivnostima LAG-a Sjeverozapad

Članovima Upravnog odbora još je jednom skrenuta pozornost i na Strategiju poboljšanja energetske učinkovitosti javne rasvjete na području LAG-a, zahvaljujući kojoj se planira ušteda električne energiju u iznosu od 2,5 milijuna kuna.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Prošloga tjedna s koronavirusom umrle tri osobe Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U Varaždinskoj županiji je prošli tjedan PCR-om potvrđeno 18 Covid-19 pozitivnih osoba, što je 28 % manje u odnosu na prethodni tjedan. Brzim antigenskim testom u istom razdoblju potvrđene su 24 pozitivne osobe, što je manje u odnosu na prethodni tjedan kada je pozitivna bila 41 osoba, javio je 30. siječnja županijski Stožer.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin na današnji dan je 15 pacijenata. S Covidom-19 su prošloga tjedna umrle tri osobe.

Broj aktivnih slučajeva na današnji dan je osam.

Na današnji dan 14-dnevna incidencija za Varaždinsku županiju iznosi 27 novooboljelih osoba na 100.000 stanovnika.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije napominju da je od izuzetne važnosti da se osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti cijepe trećom ili četvrtom dozom protiv Covida-19 da se bolest ne bi komplicirala te da ne završe na bolničkom liječenju.

Cijepljenje protiv Covida-19, gripe i pneumokoka u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije može se obaviti utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Cijepljenje se može obaviti i u ambulantama izabranih liječnika uz prethodni dogovor i najavu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ludbreg: Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi uzbudljiva sportska natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Welcome spring festival, najveći outdoor festival u Varaždinskoj županiji, održat će se treći puta zaredom kroz niz uzbudljivih vikend događanja u Ludbregu i tako okupiti ljubitelje sporta, rekreacije, zdravog i aktivnog života.

Punih pet vikenda, uz to što je poznat kao „centar svijeta“, Ludbreg će biti i centar raznolikih rekreativnih i sportskih događanja kojima se otvara sezona sportsko-rekreativnih manifestacija i dočekuje proljeće.

Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi posjetiteljima uzbudljiva sportska natjecanja popraćena zanimljivim programom. Organizatori pripremaju utrke za trkače, bicikliste, kajakaše, ali i sadržaje za izletnike željne iskušavanja novih stvari i boravka u prirodi.

Događaj započinje 4. ožujka dobro poznatom Crazy Hill Trail utrkom. Dan kasnije Ludbreg će biti domaćin Mini Crazy Hill run utrke namijenjene učenicima osnovnih škola. Nastavlja se 11. ožujka dječjim planinarskim pohodom, dok se dan kasnije, 12. ožujka, održava Planinarski pohod Kalnik – Ludbreg.

Istoga dana, u nedjelju, 12. ožujka, Ludbreg će se održati Watermark Kayak race, odnosno otvoreno prvenstvo grada Ludbrega na rijeci Bednji.

Trećeg vikenda, 18. ožujka, održat će se tradicionalna cestovna trkačka utrka Centrum Mundi, dok je nedjelja 19. ožujka rezervirana za nordijsko hodanje.

Predzadnjeg vikenda održavanja festivala, u subotu, 25. ožujka, održat će se Centrum mundi 2023., orijentacijsko trčanje, urbani sprint i štafeta za djecu osnovnih škola. U nedjelju, 26. ožujka, u Ludbregu se vozi uvijek zanimljiva gravel biciklistička utrka koja spaja brzinu cestovnih i uzbudljivost off-road vožnji. Za vrijeme trajanja utrke na Otoku mladosti održava se Give me 5!, program osmišljen kao sportsko-obiteljsko druženje.

Posljednjeg vikenda, 1. travnja, organizatori priređuju natjecanje za osobe s invaliditetom, a istog dana održava se i tWine&Walk, eno-gastro rekreacijska manifestacija.

Organizatori festivala su Grad Ludbreg, Turistička zajednica područja Centar svijeta, Trail Full Cycling Experience i BSV.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje