Povežite se s nama

Život i društvo

Piton Mali Princ se u vrtiću družio s djecom i roditeljima

Objavljeno:

- dana

PROJEKT

– Zmije nemaju noge ni ruke. Po tome se razlikuju od nas – ustvrdili su mališani iz varaždinskog dječjeg vrtića Dječji svijet, koje je u četvrtak posjetio kraljevski piton imena Mali Princ. Riječ je o ljubimcu Spomenke Lazar, koja je djeci, ali i njihovim roditeljima, koji su također stigli u vrtić, otkrila mnoge tajne iz života zmija.

Bio je to svojevrstan uvod u Svjetski dan zmija, koji će Varaždin jedini u Hrvatskoj obilježiti 15. i 16. srpnja, ali i aktivnost u sklopu EU projekta Sharing Education and Learning with Families (S.E.L.F.), koji se provodi u Dječjem svijetu, a koji financira EU.

– Projekt S.E.L.F., koji provodimo s partnerima iz dječjeg vrtića „Eei Zaleo“ iz Madrida, uključuje društvenu angažiranost roditelja u odgojno-obrazovnom procesu. Osnovna ideja je uključiti roditelje u odgoj i obrazovanje u instituciji, da bi se ustvari deinstitucionalizirale same institucije. S obzirom na to da Europa ima vrlo različite obrazovne sustave, neki sustavi vrlo rano djeluju kao škole i primijećeno je da se ne postižu očekivani i željeni rezultati. Ovaj projekt je jedan od pokušaja da vidimo može li se na drugi način raditi s djecom, da vidimo hoćemo li dobiti rezultate za djecu 21. stoljeća: da se razvija njihovo samopouzdanje i samopoštovanje, ali da se istovremeno razvijaju njihove kompetencije koje će im biti potrebne u svakodnevnom životu – objašnjava Ljubimka Hajdin, ravnateljica Dječjeg svijeta.
Kako to izgleda u praksi? U svakodnevni rad vrtića uključeni su roditelji koji se dobrovoljno javljaju i igraju se s djecom, primjerice pokazuju im kako se radi origami ili se igraju vježbanja joge.

 

Djeca, roditelji i tete zajedno idu na planinarenje, što se pokazalo iznimno korisnim

– Provedba projekta je počela u studenome prošle godine. Prvo se javila potreba da se zbližimo s roditeljima, odnosno da profesionalnu komunikaciju zapravo svedemo na ljudsku razinu komuniciranja. Jer, kada smo mi kao profesionalni odgajatelji to postigli s roditeljima, onda je bilo i puno lakše raditi s djecom – pojašnjava ravnateljica.
Prva aktivnost koju pokrenuli bila je zajednička subota djece i roditelja: dogovorili su da jednom mjesečno svi zajedno krenu na planinarenje u okolici, pri čemu surađuju s Planinarskim društvom MIV. – Moram napomenuti da smo prvo ponudili da djeca mogu ići i bez pratnje roditelja, jer će odgajatelji brinuti o djeci. Na prvom izletu je došlo četvero djece bez roditelja, a na drugom izletu su djecu pratili ne samo očevi i majke, nego i bake i djedovi, tako da se projekt pokazao dvosmjerno koristan. Djeca su povezala odrasle međusobno, a odrasli opet ulaze u jedan novi oblik suradnje s djecom – istaknula je Ljubimka Hajdin.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod igrališta u Salinovcu počeli pripremni radovi za postavljanje pet montažnih objekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Za potrebe Škole nogometa Nogometnog kluba Ivančica, Grad Ivanec je na pomoćnom nogometnom igralištu u Salinovcu počeo s pripremnim radovima za postavljanje pet montažnih (modularnih) objekata koji će igračima, upravi kluba i sucima omogućiti funkcionalne uvjete boravka i rada.

Dva objekta namijenjena su igračima, domaćima i gostima. U jednom će biti tuševi te sanitarni čvorovi za igrače i posjetitelje, jedan je namijenjen sucima, a jedan je predviđen kao radna soba.

Svi objekti raspolažu s nešto više od 60 m2 korisnog prostora, a bit će spojeni u cjelinu.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, ovaj posao izvode Iskopi MS iz Vuglovca. Radovi su vrijedni 117.000 kuna.

Nakon izvedbe temelja slijedi postavljanje montažnih objekata.

Dosad je za uređenje igrališta, ogradu, mreže i golove, hidrant, priključke vode i struje te za razne projekte iz proračuna Grada Ivanca izdvojeno oko 650.000 kuna, čemu treba pribrojiti još i troškove nabave i postavljanja montažnih objekata, čiji će iznos biti poznat nakon provedbe postupka javne nabave, koji je u završnoj fazi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje