Povežite se s nama

U fokusu

Pjesnički aktualni sat: Habušu, jedno je željeti, drugo je moći. Ni afrička šljiva ne može pomoći!

Objavljeno:

- dana

GRADSKO VIJEĆE VARAŽDINA

Zašto gradonačelnik Goran Habuš zabavlja javnost s kreiranjem proračuna, a ne radi ništa na uštedama, do kada će HNS i SDP provoditi politiku uhljebljavanja, zašto nema EU projekata, te zašto su ukinuti prijenosi sjednica Gradskog vijeća na VTV Televiziji?

Niz pitanja postavili su gradski vijećnici na sjednici koja se nakon nekoliko godina ne može uživo pratiti na VTV Televiziji, a niti putem live streaminga.

– Gradonačelnik je ukinuo prijenose na VTV Televiziji. Nikada nije dobro skrivati stvari, jer se tada samo povećava interes javnosti – rekla je Natalija Martinčević, koja je danas položila svečanu prisegu za gradsku vijećnicu.

Za prijenose sjednice novca nema

Međutim, ljut je bio nezavisni vijećnik Stjepan Cepanec koji je Habušu rekao da bi bilo pristojno da se ukidanje prijenosa najavi barem deset dana ranije, jer je on građanima iz Biškupca rekao da prate prijenos kako bi vidjeli kratki video o Ulici Ljube Babića u tom naselju, koja nakon 30-ak godina postojanja izgleda kao poljski put.

– Nisam ukinuo prijenose, nego je istekao ugovor s VTV-om, potrošili smo sav novac. Ako vijećnici to žele, možemo prijenose ponovno uvrstiti u proračun – rekao je Habuš.

“Trećerazredni pjesnik”

Pitanja o proračunu za ovu, ali i sljedeću godinu posebno su „digla tlak“ prvom čovjeku Grada Varaždina.

Željko Bunić iz HSLS-a ga je podsjetio da je još prije 14 mjeseci dobio prijedlog da se započnu pregovori za smanjenje zakupnine za dvoranu na Dravi, na što Grad mjesečno troši tri milijuna kuna.

– Svaki mjesec vašeg oklijevanja znači da ostajemo oko 200 do 400 tisuća kuna, kolike su moguće uštede. Hoće li povjerenstvo uskrsnuti? Hoće li gradonačelnik i gradska uprava poduzeti išta? Bolje je gradonačelniku da se bavi time, nego da javnost zabavlja pitanjima kakav proračun žele. Da se izrazim kao trećerazedni pjesnik: jedno je željeti, a drugo je moći. Tu nam niti afrička šljiva neće pomoći! – pjesnički je bio raspoložen Bunić.

Što gradonačelnika baca u nesvijest?

O proračunu, ali za ovu godinu pitala je vijećnica HDZ-a Otilija Cvetko.

– Na kraju listopada ove godine proračun je realiziran u iznosu od svega 51,25 posto. Ako se proračun nastavi tim tempom, prihodi će biti do 205 milijuna kuna, što je oko 60 posto proračuna. Što ćete poduzeti? Kako opravdavate činjenicu da 40 posto proračuna za 2015. neće biti ostvareno? Hoćete li opet opravdanje naći u nerješavanju bala? – upitala je.

Kad je u pitanju smanjenje troškova za dvoranu, Habuš je u 14 mjeseci uspio zatražiti podatke. Međutim, vijećnicima je otkrio „važnu stvar“.

– U nesvijest me baca kada vidim trošak za dvoranu, koji iznosi 18 milijuna kuna. Problem je što je dvorana neiskorištena, a problem modela gradnje po JPP-u je u tome što se privatni partner zadužio, pa su troškovi onda veći – rekao je Habuš.  

Habuš: Habijan iznosi nebuloze

Na pitanje o lošem planiranju proračunskih prihoda i rashoda za ovu godinu, oštro je odgovorio HDZ-ovoj vijećnici.

– Probat ću biti nježan. I konferenciju za novinare sam planirao sazvati. Kandidat za gradonačelnika iznosi nebuloze. Točno je da je proračun planiran u iznosu od 332 milijuna kuna, no od toga se 90 i nešto milijuna kuna odnosi na bale. Dakle, ako nema prihoda, nema ni rashoda, a vi zaboravite na 95 milijuna kuna. Ne vjerujem da Damir Habijan ne zna matematiku i da mu nije jasno. Da je i 15 rebalansa proračuna, što onda? To je moj način rada, jer tako imamo proračun pod kontrolom i preraspoređujemo sredstva. Zagovornik rebalansa na svakoj sjednici. Budite realni kada komentirate, brojke ne lažu – poručio je Habuš šefu varaždinskog HDZ-a.

Gradonačelnik nije objasnio na temelju kojeg zakona on radi. Naime, Habijan je još prošli tjedan iznio da je zakonom propisano da se izmjenama proračuna može pristupiti u slučaju izvanrednih prihoda.

Gdje je nestalo tri milijuna kuna?

HSLS-ov Bunić pitao je Habuša i za Javnu ustanovu Gradski stanovi, čije izvješće nije stiglo pred gradske vijećnike.

– Koliko ima istine u tome da postoji disbalans imovine JUGS-a, odnosno da u poslovnim knjigama JUGS ima fakturiranu vrijednost zgrada A2 i B2 u Ulici Vilka Novaka u iznosu od 4,75 milijuna kuna, a da je stvarna vrijednost izvedenih radova 1,7 milijuna kuna. Gdje je nestalo tri milijuna kuna? – pitao je Bunić.

– Revizijom će biti utvrđeno je li došlo do pretplate pojedinim izvođačima – odgovorio je Habuš.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje