Povežite se s nama

Kultura

Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” održao jubilarni koncert uz 45 godina djelovanja

Objavljeno:

- dana

Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” osnovan je u Čakovcu 1975. godine, a od 1982. godine nosi ime jednog od najistaknutijih hrvatskih skladatelja rodom iz Čakovca.

Otada do danas u zboru je pjevalo oko 550 pjevača – amatera koje povezuje ljubav prema glazbi. Povodom obilježavanja 45. godina djelovanja i Dana Grada Čakovca, u Centru za kulturu Čakovec 26. svibnja održali su veliki koncert kojim su oduševili publiku.

Redovito nastupaju na natjecanjima zborova u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, međunarodnim natjecanjima, Varaždinskim baroknim večerima, te bilježe mnoga gostovanja u zemlji i inozemstvu. Zbor je dobitnik dviju Zlatnih plaketa HSK, triju Srebrnih plaketa HSK, Zlatne plakete na 7. Natjecanju zborova u Zagrebu 2004. godine te Srebrnih plaketa na Natjecanju zborova u Zagrebu.

Na međunarodnom planu, zbor je osvojio Zlatnu diplomu na natjecanju zborova u Budimpešti 2003. godine, dvije Zlatne diplome na natjecanju zborova u Linzu 2007. godine u kategoriji sakralne glazbe i kategoriji mješovitih zborova, Srebrnu diplomu na natjecanju zborova u Italiji 2006. godine, te srebrnu olimpijsku medalju na Olimpijadi zborova u Bremenu 2004. godine u konkurenciji ponajboljih amaterskih zborova svijeta.

Za zapažene rezultate u zemlji i inozemstvu te njegovanje kulturne baštine Međimurja i Hrvatske, nagrađeni su najvišim priznanjima Grada Čakovca i Međimurske županije, a snimili su i dva CD-a. Unutar zbora uspješno djeluju ženski i muški vokalni sastav. Zborom je od samog osnutka, gotovo 30 godina, dirigirala i bila njegova umjetnička voditeljica Dragica Karolina Šimunković, prof. Od početka 2005. godine Zbor vodi Senka Bašek kao dirigentica i umjetnička voditeljica.

Uz članove Zbora „Josip Štolcer Slavenski“, nastupile su mezzosopranistica Blanka Tkalčić i sopranistica Tamara Korunek uz klavirsku pratnju Danijela Ota.

Obilježavanje jubileja bila je prilika da se zahvali dugogodišnjim članovima Zbora: za 35 godina aktivnog djelovanja i pjevanja u Zboru priznanja su primili Davor Franić i Petrana Sabolek, za 30 godina aktivnog djelovanja i pjevanja u zboru Blaženka Hunjadi-Bašek, za 25 godina Senka Bašek, Marija Žnidar, Alois Stipetich-Godenzi, Ivica Mikolaj i Nikola Mustač, za 20 godina Renata Lovrek, Tanja Mikolaj, Višnja Smilović i Slavica Crnčević, za 15 godina Klementina Vodušek, a za 10 godina aktivnog djelovanja i pjevanja u zboru Mario Jagec, dok su Maja Baksa i Ivan-Goran Herman priznanje dobili za 10 godina pjevanja u Zboru, a uz Ivicu Mikolaja i za djelovanje u Kazališnoj družini “Štolcer”.

Dejanu Buvaču uručeno je priznanje za 40 godina aktivnog djelovanja i pjevanja u Zboru te 30 godina obavljanja funkcije tajnika zbora. Jedan je od osnivača KD “Štolcer” te je njezinim članom od samog početka, odnosno 2009. godine.

Kultura

U Ludbregu 16. kolovoza uživajte u klasičnoj indijskoj glazbi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon produženog vikenda imat ćete jedinstvenu priliku uživati u klasičnoj indijskoj glazbi.

Naime, „Glazbeni kolovoz“ u organizaciji Centra za kulturu i informiranje Ludbreg ugostit će jednog od istaknutijih glazbenika današnje Indije Arnaba Bhattacharya koji redovito obilazi svijet, donoseći indijsku klasičnu glazbu i tradicionalni žičani instrument zvan sarod na međunarodne glazbene pozornice.

Tijekom hrvatske mini turneje u sklopu koje stiže i u Ludbreg, njega će na tabli pratiti Rohen Bose također jedan od istaknutih indijskih glazbenika.

Koncert će se održati 16. kolovoza u atriju dvorca Batthyany u Ludbregu s početkom u 20 sati.

Broj mjesta za ovaj koncert je ograničen. Besplatne ulaznice možete podići u tajništvu Centra za kulturu i informiranje D. Novak (Trg Svetog Trojstva 19) radnim danom od 7:30 do 15 sati.

Nastavite čitati

Kultura

Promocija zbornika KUU-a ‘Lipa’ u nedjelju, 14. kolovoza, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S jedne od prijašnjih promocija zbornika. FOTO: Ivan Grahovec

Promocija zbornika KUU-a “Lipa” Gornji Mihaljevec pod nazivom “Šaputanje lipe” održat će se u nedjelju, 14. kolovoza, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu.

Svečanu promociju otvorit će predsjednica KUU-a “Lipa” Jasenka Novak. Na promociji će pjesnici iz svih hrvatskih krajeva čitati svoje pjesme, među njima i Ivan Grahovec. U pauzama će pak glazbene brojeve izvoditi Evelin Novak i Marija Jambrošić.

– Vaše mjesto vas čeka – veselimo se vašem dolasku! – poručuju iz Udruge.

Program će voditi Jakob Trupković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje