Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Užurbano prijepodne na placu: Varaždinci u zadnji čas kupuju aranžmane i lampaše

Objavljeno:

- dana

TROŠIMO DO 800 KUNA

Na varaždinskom placu danas je bilo posebno užurbano. Mnogi Varaždinci i Varaždinke odlučili su dan prije blagdana Svih svetih kupiti aranžman i lampaše kojima će ukrasiti grob najmilijih.

Cvjetnih aranžmana moguće je pronaći od 50 pa do 700 kuna, i svi oni pronađu kupce. Cvijeće u teglama košta od 20 do 30 kuna, a komad krizanteme pet kuna. Gladiole su nešto skuplje – komad dođe 15 kuna, a grana žutih ili bijelih špina košta desetak kuna.

Razgovarali smo i s prolaznicima na varaždinskom placu koji su izjavili kako će ove godine potrošiti više novaca ili istu količinu na kupnju nego prošlih godina. Najviša prosječna cijena koju će izdvojiti ovog blagdana za cvijeće i lampaše iznosi 800 kuna, a nitko neće potrošiti manje od 200 kuna.

– Izdvojit ću otprilike 400 kuna, a to uključuje aranžman i cvijeće. Više je to novaca nego prošle godine, vjerojatno zato što mi je suprug umro – rekla je Đurđica Kaniški.

Željka Paska ove će godine izdvojiti 300 kuna više nego prošle.

– Za dva aranžmana izdvojila sam 560 kuna, a za suhi aranžman 120, tako da ću ukupno potrošiti oko 800 kuna. Skupo je cvijeće ove godine, prestrašne su cijene. Povisili su ih u odnosu na prošlu godine – nezadovoljna je Željka Paska.

Alida Okreša potrošila je oko 500 kuna za dva grobna mjesta.

– Manje sam potrošila u odnosu na prošlu godinu, čak sam našla jeftinije aranžmane nego prošle godine – rekla je Alida Okreša.

S njoj se ne slaže Varaždinka H.K. koja je na kupnju aranžmana potrošila oko 400 kuna.

– Primijetila sam da su aranžmani skuplji nego prošle godine i puno se njih prodalo. Zadnjih sam par dana na placu i danas nema baš neki izbor – komentirala je Varaždinka.

Izvor: Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje