Povežite se s nama

Novosti

Plaća za ožujak nije stigla, pola radnika ide na burzu

Objavljeno:

- dana

Hoće li nekadašnji div Ivanečka industrija mesa IMI stati na noge ili posrnuti?

Procjena je da će bez posla ostati 70-ak radnika, a novi direktor Nedo Stoić ističe da će svi dobiti otpremnine. No vjeruje da će ubrzo uspjeti vratiti radna mjesta.

Nekadašnji mesni div, Ivanečka industrija mesa IMI, danas je na prekretnici: hoće li stati na noge ili posrnuti? Novi direktor Nedo Stoić ističe da je recesija uzela danak i u IMI-ju, a da bi tvrtka opet počela normalno poslovati trebat će napraviti bolne rezove. To znači da će uskoro bez posla ostati gotovo polovica radnika. Problem je i to da radnici, njih 148, još nisu dobili plaću za ožujak. Stoić kaže da su doprinosi uplaćeni i ističe kako je IMI jedna od rijetkih tvrtki koja je uvijek rješavala svoje obaveze prema državi. – Istina je da plaće kasne, ali će radnicima primanja i za ožujak i za travanj stići tijekom svibnja – najavio je Stoić. 

Razlog za optimizam

Takve priče o tvrtkama u kojima radnici rade bez plaće ili plaća sve više kasni postale su, nažalost, hrvatska svakodnevica. No priča o IMI-ju ipak je drugačija, jer novo rukovodstvo planira restrukturirati tvrtku, reprogramirati dugove i ponovno pokrenuti proizvodnju. Međutim, da bi uopće mogli nastaviti normalno poslovati, u ivanečkoj tvrtki moraju provesti nepopularne mjere. Trenutno izrađuju program zbrinjavanja viška radnika i, iako se još ne zna točan broj, procjena je da će bez posla ostati 70-ak radnika.
 
– Bez bolnih rezova ne može se ništa napraviti. Sada radimo sistematizaciju i bodujemo radnike po statusu i stažu. Na temelju tih kriterija napravit ćemo listu radnika koji će biti proglašeni tehnološkim viškom. Među njima i mnogo onih koji su godinu ili dvije do mirovine, što donekle olakšava situaciju, no naravno da je svaki gubitak posla težak – priča Stoić. Ističe kako će svi radnici dobiti otpremnine, a vjeruje da će se uskoro pojaviti potreba da se radnici opet vrate na posao.

Hrvatska stvarnost

– Situacija u IMI-ju je hrvatska stvarnost. Recesija, smanjenje obujma tržišta i sve veća konkurencija proizvođača koji dolaze iz Europske unije i imaju drugačije postavljenu proizvodnju, iz godine u godinu rezultirali su sa sve većim gubicima, dok su troškovi rasli – objašnjava Stoić te najavljuje kako je ova kriza ipak prilika za IMI da okrene novu stranicu u svojem poslovanju.
 
– Želim uvesti novi program proizvodnje koji smo izrađivali više od godinu dana i koji je svojevrstan know-how. Svoj program mogao sam ponuditi i nekim drugim mesnim industrijama, ali ja poznajem ovaj kraj, poznajem ove ljude i IMI mi se čini da nije niti prevelik, niti premali. Ima dobar imidž nacionalno i lokalno koji, nažalost, ipak pomalo gubi – navodi Stoć i najavljuje kako će se posvetiti ponovnom plasiranju ivanečkog jegera kao najboljeg na tržištu. 
 
– Pogotovo ćemo ga promovirati u Dalmaciji, jer Dalmatinci ne znaju što je to jeger, a mi svi znamo što je pašticada, primjerice – kaže Stoić koji jeger planira promovirati prvo na splitskoj rivi gdje će Splićanima podijeliti kilometar jegera. Osim vraćanja ugleda ivanečkom jegeru, Stoić ima i druge planove. 
 
– Sada nam banke još nisu odobrile kredite pa ne možemo previše o planovima, ali vjerujem da je to nešto što će u vrlo skoro vrijeme vratiti radna mjesta koja ćemo sada zbog restrukturiranja izgubiti – objašnjava Stoić. Kaže kako će proizvodnja koju planiraju zahtijevati mnogo pakiranja i ručnog rada, tako da ne sumnja da će već dogodine IMI opet zaposliti minimalno 20 radnika. – Oni koji ostanu, zajedno sa mnom morat će dobro upregnuti kako bi do toga zaista i došlo – poručio je.

Vremena za oporavak je – malo!

Hoće li IMI uspjeti stati na noge, pokazat će vrijeme kojeg nažalost imaju jako malo. Naime, s 1. srpnjem 2013. godine, Hrvatska ulazi u Europsku uniju, što otvara vrata nemilosrdnoj konkurenciji iz europskih zemalja. – U Hrvatskoj su veliki trgovački lanci koji imaju svoje domicilne proizvođače koji s ukidanjem granice dolaze na velika vrata na naše tržište. Više niti jedan strani trgovački lanac neće morati pitati za carinu kad naručuje 20 tona hrenovki od svojeg proizvođača iz Njemačke koji radi samo hrenovke i kome je nemoguće biti konkurencija – objašnjava Stoić dodavši kako asortiman koji imaju trebaju reducirati i orijentirati se na standardnu kvalitetu. – Uz novi program koji imamo, to je garancija da ćemo opstati na tržištu – zaključio je Stoić.

Podrška i od bivšeg direktora

Nedo Stoić je krajem travnja došao u IMI, gdje na na mjestu direktora zamijenio Dragutina Mostečaka. Bivši direktor je ostao u IMI-ju i kaže da pruža punu podršku novom direktoru i njegovim planovima. Stoić iza sebe ima više od 20 godina iskustva u radu u jednoj od najvećih mesnih industrija u Hrvatskoj, a kaže da ga mnogi pitaju što mu je to trebalo. Ipak s puno optimizma ide dalje prema realizaciji svojeg novog poslovnog plana za IMI. – Razvili smo osmogodišnji poslovni plan i s tim planom namjeravamo dokazati bankama da možemo opet pokrenuti proizvodnju i vraćati kredit – optimističan je Stoić.

Prava i obveze? 

Teška situacija u gospodarstvu posebno je, nažalost, pogodila sjever Hrvatske. U Varaždinskoj i Međimurskoj županiji mnogo se tvrtki našlo u problemima, a jedna od posljedica toga je (ne)redovita isplata plaća radnicima. Iako prema zakonu poslodavac nije dužan radnicima objasniti zbog čega im nije isplatio plaću na vrijeme, dužan im je dostaviti obračun plaće. – To je važno jer navedeni obračun ima ključnu ulogu u postupku prisilnog ostvarivanja prava na plaću, jer se smatra ovršnom ispravom te se na temelju njega može pokrenuti ovršni postupak – izvijestili su iz jednog varaždinskog odvjetničkog ureda. Ako poslodavac to ne učini, radnici imaju pravo to od njega zatražiti pismeno, a ako ni nakon toga ne postupi sukladno zahtjevima, potrebno je obratiti se Državnom inspektoratu, savjetuju pravnici. Poslodavca se zbog neispunjenja ove obveze može novčano kazniti. U slučaju neisplate plaća, radnici, doznajemo, imaju mogućnost pokrenuti i stečaj nad poslodavcem. U tom slučaju su u povoljnijem položaju od ostalih vjerovnika poslodavca jer njihove tražbine spadaju u tražbine prvog višeg isplatnog reda. (ihr)

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje