Povežite se s nama

U fokusu

Plaćanje PDV-a po naplaćenom računu

Objavljeno:

- dana

Poduzetnici

Od 1. siječnja iduće godine idu i izmjene Zakona o PDV-u, prema kojima će se malim poduzetnicima s ukupnim godišnjim primicima do tri milijuna kuna omogućiti plaćanje PDV-a po naplaćenom, umjesto po ispostavljenom računu.

 To će, kažu u Ministarstvu poduzetništva i obrta utjecati na oko 140.000 obrtnika i malih poduzetnika, obveznika PDV-a kojima će se olakšati poslovanje i omogućiti bolja likvidnost, a time i redovito plaćanje radnika, podmirivanje obveza prema dobavljačima i plaćanje PDV-a iz vlastitih sredstava, umjesto kreditima.
– Izmjena ovog zakona sigurno će omogućiti da desetak tisuća tvrtki nema problema s likvidnosti, da se ne zatvaraju, već da im bude olakšano poslovanje.

Olakšano poslovanje u Hrvatskoj trebalo bi imati 140 tisuća obrtnika i malih poduzetnika 

Budući da je ovakva praksa prisutna i u drugim zemljama EU, sigurno je da će utjecati na konkurentnost našeg poduzetništva – komentirao je ove promjene ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Iako se time očekuje odgođeni prihod od naplate PDV-a, Maras kaže da to ne bi trebalo značiti probleme za državni proračun.

– Mislim da je generalno puno veća korist u tome da će desetak tisuća tvrtki imati manje problema s likvidnosti, neće dolaziti pod ovrhe i neće morati strahovati za poslovanje, nego što će država pričekati neki svoj prihod tri mjeseca – rekao je Maras.

Predložene izmjene odredbi Zakona o PDV-u obuhvatit će ukupno 67.574 subjekta malog gospodarstva koji će imati mogućnost prelaska u gotovinski sustav plaćanja PDV-a. Uz to, 71.765 fizičkih osoba (obrtnika) nastavit će plaćati PDV u gotovinskom sustavu kao i do sada, odnosno neće s 1. siječnja 2015. prijeći u obračunski sustav).

Izvor:
Foto:

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!