Povežite se s nama

U fokusu

Planira li gradska vlast smijeniti direktoricu Turističke zajednice Jelenu Toth?

Objavljeno:

- dana

Dok Jelena Toth ovih dana užurbano radi na detaljiziranju ovogodišnjeg Špancirfesta, gradskim se kuloarima proširila priča o njezinoj navodnoj skorašnjoj smjeni.

Direktorica Turističke zajednice je, naime, jedna od rijetkih koju je postavila stara gradska vlast a nova je još nije smijenila.
Govori se da će i Jelena Toth biti stereotip kojim su se vodile sve dosadašnje gradske vlasti.

– Radi se o važnoj poziciji u Zajednici, čiji je predsjednik gradonačelnik Varaždina, i teško je vjerovati da će u Gradu odoljeti da na toj poziciji nemaju „svog čovjeka“ – govori naš sugovornik blizak gradskoj vlasti.

Jelena Toth i ekipa danas paralelno rade na 19 projekata. Za nedostatkak smještaja treba se pobrinuti Grad.

Točnije, on se čudi da je vlast i dosad tolerirala politički „bezbojnu“ Jelenu Toth, s obzirom na to da su u ovoj, prvoj godini mandata revnosno posmicali sve politički oponentno ili neutralno. Zahvale za podršku u kampanji variraju od nelogičnih imenovanja (Zdravko Rogina, Vartop) preko smirivanja oporbe (Alen Kišić, Tehnološki park) do zamjene iskusnog stručnjaka također stručnjakom, ali novim u branši (Željko Bunić, Varkom).

Grad je pod vodstvom Jelene Toth proglašen za najbolju destinaciju kontinentalnog turizma

U kulturi se u godinu dana nije promijenilo ništa, osim ravnatelja Gradskog muzeja Varaždin: na mjesto Mirana Bojanića Morandinija došao je Ivan Mesek, dotadašnji ravnatelj Galerijskog centra.

Turizam nije ostao pošteđen. U županijskom turizmu je, prema županovim preferencijama, Elizabeta Dolenec postala bivša – zamijenio ju je smijenjeni Morandini, pa priča o želji gradske vlasti da smjeni Jelenu Toth ne zvuči nategnuto.

Štoviše, politički pragmatičari im to ne zamjeraju. Činjenica da Jelena Toth nikad nije bila članica ili zagovornica bilo koje političke opcije nije cijenjena osobina u Hrvata kad se bira rukovodeći kadar u gradskim ustanovama i tvrtkama. Ma koliko to bedasto bilo.
Politička neopredijeljenost ujedno je i jedini „grijeh“ Jelene Toth u gradskoj kadrovskoj križaljci. Nitko ne dvoji da svatko želi i ima pravo izabrati sebi lojalne kadrove, ali smjenjivanje zbog smjenjivanja, smatraju iskusniji političari, pokazalo se lošim potezom.

– Politička smjena i nije problem kad se radi o dobro uhodanim tvrtkama, gdje je direktor samo „funkcija“. Tu su zaposleni ljudi s dugim stažem i oni rade svoj posao neovisno o tome tko je formalno u direktorskoj fotelji. Međutim, kad su u pitanju „živi organizmi“ poput turizma, koji se u Varaždinu tek treba razviti, takva je praksa kontraproduktivna. Čovjek ima svoju viziju, počne raditi projekte, taman pohvata sve konce i mora otići. Sljedeći jedino može sve iznova. Još bi to i imalo nekakvo opravdanje kada bi osoba bila lojalni stranački kadar jedne opcije, ali kad je u pitanju stranački neobojen profesionalac, tad je u pitanju samo i isključivo loš potez – govori naš sugovornik, iskusan po pitanju funkcioniranja gradske vlasti.

Sama Jelena Toth razumije pragmatizam: – Priče o svojoj smjeni slušam od lipnja, otprije godinu dana. Logično je da onaj tko dođe na vlast bira svoju ekipu. Međutim, jednako mi je tako logično da ako je netko zadovoljan naslijeđenom ekipom, istu i zadrži – kaže i tu temu zaključuje: – Ako me smijene, O. K., ako ne, i dalje ćemo surađivati. Usred priprema za Špancirfest nemam se vremena baviti ovom temom – zaključila je.

Iako su mnogi bili skeptični zbog njezina imenovanja za nasljednicu Branke Trop, na čije mjesto nije bilo lako doći i nadvladati njezin golemi entuzijazam i znanje, Jelena Toth je konce brzo pohvatala. Ona i ekipa danas paralelno rade na čak 19 projekata, u ljeto ih između ostaloga čeka i dolazak turista s nekoliko američkih kruzera, spremaju iznenađenje za Špancirfest o kojem još ne žele govoriti, na zahtjev Hrvatske turističke zajednice osmišljavaju novu promotivnu kampanju… Posla je puno, ali sve to, kaže Jelena Toth, javnost ne vidi.

I sama je svjesna najvećeg nedostatka gradskog turizma – manjka smještajnih kapaciteta. Međutim, za takvo stanje nije kriva Turistička zajednica Grada, niti ga ona može popraviti. Za to se treba pobrinuti Grad Varaždin.

U fokusu

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Bosilj daje ostavku, Miroslav Marković postaje gradonačelnik!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako ekskluzivno doznajemo, varaždinski gradonačelnik daje ostavku, a njegovu poziciju preuzima zamjenik Miroslav Marković.

Rezultat je to previranja u SDP-u, ali i Bosiljevog nezadovoljstva političkom situacijom u Varaždinu. Ova odluka i ne čudi s obzirom da su nedavno u Nacionalu objavljeni transkripti Bosiljevih razgovora s direktorom Varkoma Brunom Isterom u kojima najavljuje svoju ostavku.

Također, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Tako je, među ostalim, vidljivo da je nositelj SDP-ove liste Neven Bosilj, a ako uzmemo u obzir da su funkcije gradonačelnika i člana Gradskog vijeća nemoguće i nespojive, sasvim je jasno da se u Gradskoj vijećnici upravo događa velika rošada. Konkretno, Bosilj ne može biti i gradonačelnik i gradski vijećnika jer mu to hrvatski zakoni ne dopuštaju.

Stoga je ovo očita prijevara birača u svakom slučaju. Prvo jer je kao gradonačelnik bio na izborima, a sad daje ostavku. Drugo jer je kao gradonačelnik nositelj liste što je zakonski nespojivo. I treće, tko može garantirati da će uopće biti aktivan u Gradskom vijeću ili će se i od toga maknuti, a varaždinsku politiku će voditi interesi stranačkih kadrova te odlučivati o budućnosti svih građana.

Kako doznajemo, Bosilj je čekao da se stvore zakonski okviri, odnosno da prođe zakonski rok kad njegov zamjenik može preuzeti funkciju gradonačelnika. Također, dosadašnji gradonačelnik, kako doznajemo, još razmišlja hoće li uopće aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću ili će potpuno odustati od politike nakon razočaranja cijelom političkom situacijom i činjenicom da nije uspio riješiti problem baliranog otpada.

Stoga će Grad Varaždin uskoro umjesto Bosilja voditi njegov zamjenik Miroslav Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje