Povežite se s nama

Život i društvo

Plenković o popuštanju mjera u veljači: Želimo proći kroz još nekoliko tjedana zime…

Foto: Vlada

Objavljeno:

- dana

Premijer Andrej Plenković pozvao je danas, 4. veljače, na strpljenje i oprez oko normalizacije života i gospodarstva, poručivši da neće oklijevati u popuštanju mjera ako trendovi budu dobri.

“Želimo proći kroz ovih nekoliko tjedana zime i onda tijekom proljeća uz procjepljivanje, odgovornost građana i mjere koje poduzimamo omogućiti normalizaciju života i gospodarstva, pa i turističke sezone”, rekao je.

Otvarajući današnju, 42. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme.

Brojne zemlje EU-a pooštravaju mjere, u Hrvatskoj padaju brojevi novozaraženih

Što se tiče epidemije koronavirusa, premijer je istaknuo da svi podaci govore da brojevi novozaraženih padaju te da je Hrvatska trenutno na 5. mjestu EU-a po najmanjem tjednom prosjeku novozaraženih stanovnika.

Također, Hrvatska bilježi i 6. najveći dvotjedni pad potvrđenih slučajeva zaraze, dodao je.

Zahvaljujući tome, ističe premijer, smanjuje se i broj preminulih, koji je danas znatno manji nego prije mjesec i pol dana.

“U ovim je okolnostima posebno važno da nastavimo ovaj trend koji sada imamo”, poručio je predsjednik Vlade.

Naglasio je kako brojne zemlje Europske unije pooštravaju mjere.

“Mi smo, za razliku od njih, s obzirom na ove dobre brojeve i na visok stupanj odgovornosti ogromnog broja naših građana, s obzirom na protuepidemijske mjere koje su na snazi proteklih dva i pol mjeseca, došli u poziciju da možemo postupno ići u popuštanje nekih mjera”, kazao je premijer i naveo ublažavanje mjera koje se odnose na obrazovanje i sport.

Vlada nema luksuz biti isključivo u cipelama epidemiologa ili gospodarstvenika

Pritom je upozorio da je još uvijek potreban veliki oprez s obzirom da se nalazimo u zimskim mjesecima i da je došlo do usporavanja dinamike isporuke cjepiva pa time i plana cijepljenja.

“Vodimo računa da sve što činimo u borbi protiv ove globalne pošasti bude i postupno i balansirano i da zaštiti zdravlje hrvatskih građana. U tom kontekstu nebrojeno sam puta kazao da Vlada nema luksuz biti isključivo u cipelama epidemiologa ili u cipelama gospodarstvenika. Drugi akteri koji nemaju ovaj vid odgovornosti koji ima Vlada to mogu. Mi moramo voditi računa o cjelini aktivnosti – funkcioniranju gospodarstva, funkcioniranju društvenih aktivnosti, javnim financijama, obavezama koje imamo i želji da sve što radimo bude sa što manje negativnih posljedica za naše građane”, poručio je predsjednik Vlade.

U tom je pogledu u demokraciji sasvim normalno da postoje prosvjedi i protesti, dodao je premijer Plenković, te naglasio da je to u demokratskoj kulturi Hrvatske dobrodošlo.

“No, trebamo ipak staviti na stol činjenice i argumente”, istaknuo je i podsjetio da je u brojnim europskim zemljama zatvorena većina trgovina, ne radi javni prijevoz, zatvorene su škole, uveden je policijski sat.

Isti oni koji su zahtijevali potpuno zatvaranje, sada žele otvaranje apsolutno svega

“Mi smo vrlo jasno rekli da neće biti potpunoga lockdowna ni policijskoga sata. Toga se držimo”, naglasio je i podsjetio da je prije nekoliko tjedana, kada su brojevi zaraženih bili visoki, postojao ogroman pritisak javnosti i svih aktera, a najviše političkih suparnika, koji su zahtijevali zatvaranje.

Sada, dodao je, kada je situacija bolja mahom ti isti akteri žele apsolutno otvaranje svega.

“Ne možemo to tako. To tako ne ide. Ne zato što mi ne bismo htjeli sve otvoriti, nego jer to nije realno. I ne bi bilo dobro”, poručio je premijer Plenković.

Podsjetio je da je Vlada pokazala u proteklih 12 mjeseci da stoji uz svoje građane, uz radnike u privatnome sektoru i uz one gospodarske aktivnosti kojima je zbog specifičnosti njihovih aktivnosti bilo onemogućeno da rade u istom opsegu kako bi radili da nije bilo epidemije.

“Isplaćeno je 9 milijardi kuna potpore, u neto iznosu, ne uzimajući u obzir ono što smo oprostili. Vodimo računa da je to, kada bi se uračunalo i ono što je oslobođeno, 10 posto državnoga proračuna ili 3 posto BDP-a”, naglasio je predsjednik Vlade i podsjetio je da će Vlada za period os studenoga do veljače isplatiti 2,5 milijarde kuna za očuvanje radnih mjesta i nadoknadu fiksnih troškova.

Dodao je da su krenule isplate nadoknade za siječanj, a da su mjere za očuvanje radnih mjesta produljene sa siječnja za veljaču, pod istim uvjetima kao i za prosinac.

Izdržimo još malo

Pritom, ono što je najvažnije, te mjere pokazuju efekt i rezultat.

“Uspjeli smo spriječiti rast nezaposlenosti mjerama aktivne politike očuvanja radnih mjesta”, poručio je premijer.

“Želimo proći kroz ovih još nekoliko tjedana zime, kako bismo onda omogućili, uz procjepljivanje, odgovornost građana i mjere koje poduzimamo, normalizaciju života i gospodarstva, pa i turističke sezone. To je naš strateški cilj i mi ćemo do njega doći”, naglasio je i još jednom pozvao na strpljenje, razumijevanje i oprez poručivši da nitko nije oduševljen kada mora donositi restriktivne mjere.

Ali, dodaje, treba se prisjetiti situacije kada su zdravstveni kapaciteti bili na rubu izdržljivosti. Pritom je istaknuo da se Hrvatskoj nijednom u ovih godinu dana nije dogodio kolaps zdravstvenog sustava, što je veliki uspjeh.

“Da bismo tako nastavili apeliram na sve, uz puno razumijevanje određenih frustracija i nezadovoljstva, da još malo izdržimo i da onda zajednički krenemo u normalizaciju života”, kazao je.

Zato je Vlada stavila 15. veljače kao novo prolazno vrijeme kada će se vidjeti može li se još nešto učiniti.

“Ako trendovi budu dobri, mi ćemo još nešto učiniti. Nećemo oklijevati. Ali, apeliram na razum i strpljenje”, istaknuo je.

Život i društvo

NK „Udarnik 32“ dobio najsuvremeniji sustav navodnjavanja travnjaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Teren Nogometnog kluba „Udarnik 32“ iz Gornjeg Kućana opremljen je najsuvremenijim sustavom navodnjavanja, odnosno zalijevanja travnjaka.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković, posjetio je u petak, 24. lipnja, klub iz tog varaždinskog prigradskog naselja gdje se sastao s Blaženkom Beli, članicom Gradskog vijeća Grada Varaždina te predstavnicima mjesnog odbora i kluba.

Uvjerio se u kvalitetu nedavno izvedenih radova na kompjuterski upravljanom sustavu za zalijevanje travnjaka koji će još više potkrijepiti ambicije kluba da se natječe u višem rangu natjecanja. Klub se sada natječe u 3. ŽNL – skupina Varaždin.

Vrijednost izvedenih radova je 90.000 kuna, pola od tih sredstava osigurano je putem natječaja Županjskog nogometnog saveza, a polovinu je osigurao Grad Varaždin. Prilikom boravka u Gornjem Kućanu zamjenik gradonačelnika Marković razgovarao je s domaćinima o planovima uređenja i razvoja sportsko rekreacijskog centra, koji je omiljeno sastajalište žitelja tog dijela grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uređuju se vodotoci na području Grada Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Odlična suradnja Grada Lepoglave i Hrvatskih voda i u ovoj je godini rezultirala uređenjem novih dionica vodotoka na gradskom području.

Uz brojne vodotoke uređene prethodnih godina, ove su godine uređeni vodotoci na području Viletinca, Kameničkog Podgorja, Dunaja i Sestranca.

Zahvate na uređenju vodotoka na području Grada Lepoglave Hrvatske vode nastavit će izvoditi i u narednom razdoblju pa će tako u ovoj godini, prema planu, biti uređeni i vodotoci potoka u centru Kamenice, na području Poduzetničke zone te Šumeca odnosno na području Patačićeve i Zagorske ulice.

– Unatrag nekoliko godina, zahvaljujući angažmanu Hrvatskih voda s kojima imamo odličnu suradnju, kontinuirano se uređuju brojni vodotoci na području Grada Lepoglave. Rezultat toga itekako je vidljiv. Naime, na područjima na kojima su uređeni vodotoci više nema većih izljevanja vode iz korita za vrijeme obilnih kiša odnosno ne događaju nam se poplave kakve su nam prethodnih godina stvarale probleme ugrožavajući sigurnost i imovinu građana. poručio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje