Povežite se s nama

Život i društvo

Plenković o popuštanju mjera u veljači: Želimo proći kroz još nekoliko tjedana zime…

Foto: Vlada

Objavljeno:

- dana

Premijer Andrej Plenković pozvao je danas, 4. veljače, na strpljenje i oprez oko normalizacije života i gospodarstva, poručivši da neće oklijevati u popuštanju mjera ako trendovi budu dobri.

“Želimo proći kroz ovih nekoliko tjedana zime i onda tijekom proljeća uz procjepljivanje, odgovornost građana i mjere koje poduzimamo omogućiti normalizaciju života i gospodarstva, pa i turističke sezone”, rekao je.

Otvarajući današnju, 42. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme.

Brojne zemlje EU-a pooštravaju mjere, u Hrvatskoj padaju brojevi novozaraženih

Što se tiče epidemije koronavirusa, premijer je istaknuo da svi podaci govore da brojevi novozaraženih padaju te da je Hrvatska trenutno na 5. mjestu EU-a po najmanjem tjednom prosjeku novozaraženih stanovnika.

Također, Hrvatska bilježi i 6. najveći dvotjedni pad potvrđenih slučajeva zaraze, dodao je.

Zahvaljujući tome, ističe premijer, smanjuje se i broj preminulih, koji je danas znatno manji nego prije mjesec i pol dana.

“U ovim je okolnostima posebno važno da nastavimo ovaj trend koji sada imamo”, poručio je predsjednik Vlade.

Naglasio je kako brojne zemlje Europske unije pooštravaju mjere.

“Mi smo, za razliku od njih, s obzirom na ove dobre brojeve i na visok stupanj odgovornosti ogromnog broja naših građana, s obzirom na protuepidemijske mjere koje su na snazi proteklih dva i pol mjeseca, došli u poziciju da možemo postupno ići u popuštanje nekih mjera”, kazao je premijer i naveo ublažavanje mjera koje se odnose na obrazovanje i sport.

Vlada nema luksuz biti isključivo u cipelama epidemiologa ili gospodarstvenika

Pritom je upozorio da je još uvijek potreban veliki oprez s obzirom da se nalazimo u zimskim mjesecima i da je došlo do usporavanja dinamike isporuke cjepiva pa time i plana cijepljenja.

“Vodimo računa da sve što činimo u borbi protiv ove globalne pošasti bude i postupno i balansirano i da zaštiti zdravlje hrvatskih građana. U tom kontekstu nebrojeno sam puta kazao da Vlada nema luksuz biti isključivo u cipelama epidemiologa ili u cipelama gospodarstvenika. Drugi akteri koji nemaju ovaj vid odgovornosti koji ima Vlada to mogu. Mi moramo voditi računa o cjelini aktivnosti – funkcioniranju gospodarstva, funkcioniranju društvenih aktivnosti, javnim financijama, obavezama koje imamo i želji da sve što radimo bude sa što manje negativnih posljedica za naše građane”, poručio je predsjednik Vlade.

U tom je pogledu u demokraciji sasvim normalno da postoje prosvjedi i protesti, dodao je premijer Plenković, te naglasio da je to u demokratskoj kulturi Hrvatske dobrodošlo.

“No, trebamo ipak staviti na stol činjenice i argumente”, istaknuo je i podsjetio da je u brojnim europskim zemljama zatvorena većina trgovina, ne radi javni prijevoz, zatvorene su škole, uveden je policijski sat.

Isti oni koji su zahtijevali potpuno zatvaranje, sada žele otvaranje apsolutno svega

“Mi smo vrlo jasno rekli da neće biti potpunoga lockdowna ni policijskoga sata. Toga se držimo”, naglasio je i podsjetio da je prije nekoliko tjedana, kada su brojevi zaraženih bili visoki, postojao ogroman pritisak javnosti i svih aktera, a najviše političkih suparnika, koji su zahtijevali zatvaranje.

Sada, dodao je, kada je situacija bolja mahom ti isti akteri žele apsolutno otvaranje svega.

“Ne možemo to tako. To tako ne ide. Ne zato što mi ne bismo htjeli sve otvoriti, nego jer to nije realno. I ne bi bilo dobro”, poručio je premijer Plenković.

Podsjetio je da je Vlada pokazala u proteklih 12 mjeseci da stoji uz svoje građane, uz radnike u privatnome sektoru i uz one gospodarske aktivnosti kojima je zbog specifičnosti njihovih aktivnosti bilo onemogućeno da rade u istom opsegu kako bi radili da nije bilo epidemije.

“Isplaćeno je 9 milijardi kuna potpore, u neto iznosu, ne uzimajući u obzir ono što smo oprostili. Vodimo računa da je to, kada bi se uračunalo i ono što je oslobođeno, 10 posto državnoga proračuna ili 3 posto BDP-a”, naglasio je predsjednik Vlade i podsjetio je da će Vlada za period os studenoga do veljače isplatiti 2,5 milijarde kuna za očuvanje radnih mjesta i nadoknadu fiksnih troškova.

Dodao je da su krenule isplate nadoknade za siječanj, a da su mjere za očuvanje radnih mjesta produljene sa siječnja za veljaču, pod istim uvjetima kao i za prosinac.

Izdržimo još malo

Pritom, ono što je najvažnije, te mjere pokazuju efekt i rezultat.

“Uspjeli smo spriječiti rast nezaposlenosti mjerama aktivne politike očuvanja radnih mjesta”, poručio je premijer.

“Želimo proći kroz ovih još nekoliko tjedana zime, kako bismo onda omogućili, uz procjepljivanje, odgovornost građana i mjere koje poduzimamo, normalizaciju života i gospodarstva, pa i turističke sezone. To je naš strateški cilj i mi ćemo do njega doći”, naglasio je i još jednom pozvao na strpljenje, razumijevanje i oprez poručivši da nitko nije oduševljen kada mora donositi restriktivne mjere.

Ali, dodaje, treba se prisjetiti situacije kada su zdravstveni kapaciteti bili na rubu izdržljivosti. Pritom je istaknuo da se Hrvatskoj nijednom u ovih godinu dana nije dogodio kolaps zdravstvenog sustava, što je veliki uspjeh.

“Da bismo tako nastavili apeliram na sve, uz puno razumijevanje određenih frustracija i nezadovoljstva, da još malo izdržimo i da onda zajednički krenemo u normalizaciju života”, kazao je.

Zato je Vlada stavila 15. veljače kao novo prolazno vrijeme kada će se vidjeti može li se još nešto učiniti.

“Ako trendovi budu dobri, mi ćemo još nešto učiniti. Nećemo oklijevati. Ali, apeliram na razum i strpljenje”, istaknuo je.

Život i društvo

Inovacija koja smanjuje prisutnost virusa – Varteks napravio odijelo s anti viralnim premazom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponudi modne i tekstilne kompanije Varteks, svoje mjesto pronašlo je i muško odijelo koje odlikuje posebna tehnološka inovacija. Iako se na prvi pogled ne razlikuje od drugih odijela u ponudi, novo odijelo vrlo je posebno, inovativno i drugačije – izrađeno je od Marzotto tkanine koju čini stopostotna runska vuna s anti viralnim premazom koji eliminira prisutnost virusa na površini tkanine.

O posebnosti ovog VIRAL OFF odijela dovoljno govori i to što je jedino takve vrste trenutno dostupno na hrvatskom tržištu i što ga možete pronaći samo u Varteksovoj ponudi.

Anti viralni premaz tehnološka je inovacija talijanskog proizvođača tekstila Marzotto koju je razvio i proizveo u suradnji s vodećom tvrtkom u biomedicinskom sektoru Polygiene. Prednosti anti viralnog premaza na tkanini su višestruke. Osim što dokazano smanjuje moguću prisutnost više od 99 % virusa unutar 2 sata (što potvrđuje ISO standard i certifikat Oeko-tex), VIRAL OFF premaz štiti odjeću, smanjuje potrebu za čišćenjem, dezinficira odjeću i produžava njen životni vijek. Premaz se aplicira na gotovu tkaninu proizvedenu od prirodnih vlakana kao što su vuna, pamuk ili lan, a aktivni sastojak premaza čini reakcijska masa titan dioksida i srebro klorida. Anti viralni premaz siguran je u dodiru s kožom, ne izaziva alergijske reakcije i nije opasan za zdravlje odraslih i djece, niti kućnih ljubimaca.

Kako bi zadržalo svoju učinkovitost odijelo s VIRAL OFF premazom održava se suhim kemijskim čišćenjem odijela koje neće narušiti njegova svojstva. VIRAL OFF premaz eliminira viruse čim dođu u dodir s tkaninom i osigurava da u roku od 2 sata s odjeće nestane prisutnost virusa koji mogu počivati na površini tkanine, no važno je napomenuti kako ne predstavlja potpunu zaštitu od zaraze. Anti viralna zaštita djeluje samo na viruse koji padnu na tkaninu odijela, a kako bi se umanjila mogućnost zaraze, i dalje je nužno pridržavati se svih propisanih epidemioloških mjera. Tome unatoč, VIRAL OFF tehnologija označava značajnu prekretnicu u tretiranju novih materijala i pomak ka zaštiti zdravlja koji moda može pružiti potrošačima, naznačujući tako da njezina funkcija nije da bude samo estetski lijepa, već i korisna i sigurna.
Hlače i sako VIRAL OFF Varteks odijela klasičnog su kroja u sivoj boji i izrađeni su od najfinije runske vune s dodatkom anti viralnog premaza, a možete ih pronaći na prodajnim mjestima Varteksa i u webshopu..

Nastavite čitati

Život i društvo

Na varaždinskom placu u subotu probajte hladno prešane zelene sokove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na varaždinskome placu se sutra, u subotu, 17. travnja održava Obiteljski dan pod motom „Zajedno za zdrav život“. Tim povodom svi će posjetitelji od 9 sati ujutro moći kušati zdravi zeleni hladno prešani sok, koji će im u trenu osnažiti imunitet i pomoći u borbi protiv bakterija i virusa.

U podjeli soka na varaždinskome placu sudjelovat će, među ostalima, i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, iz Gradske tržnice stoga pozivaju sve da degustiraju sok te ga uvrste u svoju dnevnu rutinu jer koristi njegove svakodnevne konzumacije su nebrojene. Na placu će se degustirati sok dobiven hladnim prešanjem jabuka, grejpa, blitve, špinata, salate, kelja i rotkvice.

Čak i mala količina soka dobivenog hladnim prešanjem, sadrži sve nutritivno korisne sastojke iz velike količine povrća i voća, koju bi bilo teško unijeti u organizam redovitim putem. Zeleni sokovi su alkalni po sastavu i superbogati klorofilom, koji oksigenizira krv. Pomažu izlučivanju otrova iz organizma te pročišćavaju probavni sustav. Bogati su fitonutrijentima – tvarima koje pomažu u izgradnji željeza u krvi.

I na kraju – zeleni sokovi sadrže obilje vitamina i minerala, koji se vrlo lako apsorbiraju u probavnom sustavu.

Nastavite čitati