Povežite se s nama

U fokusu

Plenković: Većina građana nije svjesna da mjesečno plaća struju 10 puta jeftinije negoli je tržišna cijena

Objavljeno:

- dana

Nakon što su u ponedjeljak održali telefonsku sjednicu zbog cijena goriva, jučer tematsku zbog izmjena čak 65 zakona kako bi ih se uskladilo s uvođenjem eura kao službene valute od 1. siječnja iduće godine, Vlada danas ponovno zasjeda.

U uvodnom dijelu premijer Andrej Plenković osvrnuo se na prihvaćanje Partnerskog sporazuma od strane Europske komisije.

– Riječ je o devet milijardi eura, puno se radilo na tom dokumentu. Uz Nacionalni plan oporavka i otpornosti ukupno je za iduće desetljeće na raspolaganju 25 milijardi eura za razvoj RH – rekao je. 

Naglasio je kako Vlada prati situaciju s cijenama goriva te da će ponovno reagirati kako bi one ostale u prihvatljivim okvirima, ali i da rade na paketu mjera za ublažavanje posljedica energetske krize. 

– Cijene energenata, plina i struje su trenutno na tržištima toliko velike da većina građana nije ni svjesna da plaćaju mjesečno struju više od 10 puta jeftinije nego je trenutno tržišna cijena megavatsata. Vlada će, kao što je i do sada vodila računa o zaštiti standarda građana, omogućavanja normalnog funkcioniranja gospodarstva, iznaći različite dobro kalibrirane mjere, koje će na pravedan način omogućiti kućanstvima da namiruju troškove režija, voditi računa o cijelom javnom sektoru, koji nisu klasični gospodarstvenici, ali i različitim kategorijama gospodarstvenika – poručio je.

Izvor: 24 sata

U fokusu

Nevjerojatno: zaratili veterani 104. brigade HV-a, podižu tužbe jer ne znaju tko su im bili zapovjednici!?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin tužila je Grad Prelog i klub Varaždinskih branitelja 1991 1995 zbog neistinitog natpisa na spomen obilježju koje je 6. prosinca 2019. godine podignuto u čast poginulom pukovniku Ivanu Sokaču.

Podsjećamo, spomen-obilježje postavljeno je na tada novouređenom trgu u Oporovcu. Tužitelj tvrdi da je I. tuženik u suradnji, te na inicijativu II. Tuženika, postavio predmetno spomen obilježje, a na kojem je pok. pukovnik Sokač neistinito naslovljen titulom zapovjednika 104. brigade ZNG Varaždin.

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin u tužbi obrazlaže da je pok. pukovnik Sokač u predmetnom ratnom periodu obnašao funkciju – pomoćnika zapovjednika za logistiku, dok je zapovjednik 104. brigade svo to vrijeme bio pukovnik Ivan Rukljić.

– Potonje je razvidno iz izvadaka iz službene dokumentacije Oružanih snaga RH i 104. brigade iz odnosnog razdoblja koja je priložena tužbi – piše između ostaloga u tužbi.

Trgovački sud u Varaždinu pozvao je tuženike da se do prvih dana siječnja iduće godine o svemu očituju pisanim odgovorom na tužbu.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnicima DM-a božićnica od 11.000 kuna, a lijepu svotu dobit će i radnici jedne tvrtke za prodaju keramike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već smo dobro zakoračili u prosinac, mjesec kad se većina zaposlenika, ali i umirovljenici, raduje bonusima i božićnicama, piše Šibenski.

Usprkos krizi i neizvjesnosti što 2023. donosa, dojam je kao da se poslodavci natječu tko će više nagraditi radnike, naročito otkad je Vlada povećale limite na neoporezivi dio ovih naknada.

Ana Fostač-Krilčić, prokuristica i voditeljica resora Ljudskih resursa u dm-u nam je kazala kako će njihovih 1.857 djelatnica i djelatnika u povodu nadolazećih blagdana nagraditi za njihov trud i doprinos uspješnom poslovanju dm-a i to stimulacijom u visini prosječne mjesečne plaće svakog pojedinog djelatnika. A prosječna je plaća u dm-u veća od 11.000 kuna!

Pozamašnom božićnicom oduševila je i domaća tvrtka Fero-Term, koja se u proteklih 30 godina od male zagrebačke obiteljske tvrtke prometnula u tržišnog lidera u prodaji keramike, kupaonske i sanitarne opreme koja zapošljava 650 ljudi. Vlasnici tvrtke, obitelj Gudeljević, nagradit će sve svoje zaposlenike božićnicom od 5.000 kuna!

Trgovački lanac Lidl Hrvatska zaposlenicima je isplatio božićnicu u iznosu 2.500 kuna. Uz božićnicu, svi zaposlenici će primiti i Lidlov poklon paket te darove za djecu za Sv. Nikolu. Samo u ovoj godini Lidl je isplatio 7.500 kn dodatka na plaću kroz novčane nagrade, uskrsnicu i božićnicu, podsjetili su iz ovog trgovačkog lanca.

Isti iznos božićnice dobit će i u Kauflandu u Hrvatskoj, tvrtki koja ima preko 3.400 zaposlenika. Zanimljivo, kako su nam kazali, 2.500 kuna božićnice dobit će “svi zaposlenici na nerukovodećim pozicijama”.

Više pročitajte na Šibenskom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje