Povežite se s nama

U fokusu

Plenković županima uručio ugovore vrijedne 54 milijuna kuna, evo koliko ide u Varaždinsku i Međimursku županiju

Objavljeno:

- dana

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je u Čakovcu na sastanku župana uključenih u Razvojni sporazum za Sjever, a čiji domaćini su bili međimurski župan Matija Posavec i čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

Uz predsjednika Vlade i spomenutog župana Posavca na sastanku su sudjelovali i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, župani Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, zatim ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministra zdravstva izv.prof.dr.sc. Vili Beroš i Davor Filipović ministar gospodarstva i održivog razvoja, zatim saborski zastupnici s područja Varaždinske županije Nadica Dreven Budinski, Barbara Antolić Vupora, Siniša Jenkač, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec i ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Mladen Jakopović. Na sastanku je bilo govora o projektima Razvojnog sporazuma za Sjever vrijednim 15,2 milijarde kuna koji je inače krajem prošle godine potpisan u Varaždinskoj županiji.

Nakon sastanka podijeljeni su i ugovori o dodjeli EU sredstava za pojedine projekte iz pet spomenutih županija. Uručeno je ukupno 56 ugovora vrijednosti oko 54 milijuna kuna.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je sastanak bio prilika i da se čuju interesi i prioriteti župana, sugestije saborskih zastupnika, ali i politike Vlade koje provode nadležna ministarstva.

– Ono što mi je posebno drago jest da smo u Čakovcu imali prigodu uručiti 56 ugovora vrijednih 54 milijuna kuna, od kojih se mnogi odnose na pripremu projektne dokumentacije za provedbu projekata u okviru projekta Sjever vrijednog 15 milijardi kuna koje je pripremilo Ministarstvo regionalnog razvoja u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Zatim su tu projekti, njih 17, iz resora ministra Piletića, od kojih su mnogi u projektu Zaželi kroz koji naše sugrađanke starije životne dobi u ruralnim sredinama, a uz uključivanje općina i nevladinih udruga vraćamo na tržište rada i putem kojeg skrbimo o našim sugrađanima zrelije dobi – rekao je između ostalog premijer Plenković nadovezavši se i na projekte vezane uz OPG-ove koje je uručila ministrica Vučković, a koji će dati doprinos razvoju hrvatske poljoprivrede ovdje na sjeveru Hrvatske.

– Nadam se da ćemo kroz ovakav dijalog koji je inspiriran uspješnim projektom za Slavoniju, Baranju i Srijem i koji traje već nekoliko godina razviti dodatni sustavni dijalog sa županima sjevera Hrvatske i nastaviti ono što radimo od prosinca 2016., a to je da višerazinsko upravljanje ima 4 dimenzije, a koje se odnose na stalan politički dijalog, politiku funkcionalne decentralizacije, fiskalnu decentralizacija i konkretnu projektnu suradnju. Tek kada se na ovakvim sastancima detaljno vidi koliko je projekata u realizaciji tada se vidi ukupnost, širina i aktivnost kojom Vlada sa županijama, regionalnim razvojnim agencijama i drugim subjektima realizira zbog politike ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske – zaključio je Plenković.

Varaždinskoj županiji 12 milijuna kuna

Na područje Varaždinske županije kada govorimo o dodjeli EU sredstava, dolaze 12 milijuna kuna vrijedni ugovori i to za projektnu dokumentaciju šest infrastrukturnih projekata: dvije sportske dvorane, u Varaždinskim Toplicama i Bisagu, zatim za obnovu Dvorca Šaulovec, rekonstrukciju i sanaciju dijela bivše vojarne u Optujskoj, za Glazbenu školu u Varaždinu te za budući Regionalni centar civilne zaštite.

Župan Stričak izrazio je zadovoljstvo samim sastankom te uručenim ugovorima.

– Ovaj sastanak sam iskoristio kako bih naglasio kolika je važnost nastavka izgradnje brzih cesta. Naime, na području Varaždinske županije gradi se prvi dio brze ceste od Varaždina preko Ivanca do Lepoglave. Govorimo o prvom dijelu za koji bi izvođače radova trebali znati do ožujka, a odnosi se na dio od Varaždina do Cerja Tužnog odnosno ciglane. Potom sam također naglasio i važnost iznalaženja sredsatva za izgradnju kampusa Fakulteta organizacije i informatike. Na područje Varaždinske županije, kada govorimo o Županiji i ustanovama kojima je županija osnivač, stiglo je šest ugovora, a odnose se na izradu projektne dokumentacije za izgradnju dviju školsko-sportskih dvorana u Bisagu i Varaždinskim Toplicama, potom za izradu projektne dokumentacije za obnovu dviju zgrada, dvorca Šaulovec i zgrade jahaone u Optujskoj ulici te za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu i dogradnju Glazbene škole u Varaždinu te za zgradu Regionalnog centra civilne zaštite. Vrijednost ugovora iznosi oko 9,5 milijuna kuna. Ako uzmemo u obzir da sva ta projektna dokumentacija vrijedi oko 12 milijuna kuna, vidimo koliko su nam zapravo bitna ta sredstva. Osim svih ovih ugovora bitno je naglasiti da je uručeno i niz ugovora našim općinama i gradovima, OPG-ovima, a isto tako i Društvu crvenog križa – izjavio je župan Stričak napomenuvši i kako je u ovom mjesecu stiglo i oko 62 milijuna kuna za obnovu zgrada Opće bolnice Varaždin te dodatnih 35 milijuna kuna županijskoj ustanovi ŽUC za sanaciju klizišta, odnosno u prosincu je u Varaždinsku županiju stiglo oko 110 milijuna kuna.

Međimurskoj županiji oko 8 milijuna kuna

Međimurskoj županiji i njenim ustanovama uručene su Odluke o financiranju 90% troškova projektne dokumentacije za pet kapitalnih projekata, a vrijednost financiranja je 8.043.290 kn. Preostalih 10% sufinancirat će Međimurska županija, a nakon izrade projektne dokumentacije krenut će se u izgradnju novog bolničkog paviljona medicinsko-biokemijskog, patološko-citološkog te transfuziološkog laboratorija, te obnovu dotrajale zgrade u krugu Županijske bolnice Čakovec koja će se pretvoriti u Centar za palijativnu skrb. Pripremit će se projektna dokumentacija za izgradnju nove Osnovne škole u Nedelišću, obnoviti preostali bivši vojni objekti u Centru znanja za potrebe gospodarstva i znanstvene izvrsnosti, a taj dio grada Čakovca dobit će i novi suvremeni gradski park naziva „Zelena oaza Čakovca“.

Ugovori iz projekta “Zaželi” uručeni su Udruzi slijepih Međimurske županije te Centru za pomoć u kući Međimurske županije, te će njima poticati zapošljavanja teško zapošljivih osoba,  dok su Ugovori za ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju uručeni Voćnjaku Čehovec, OPG-u Marko Šarčević i OPG-u Tomica Janković.

Župan Posavec istaknuo je kako očekuje da se tijekom siječnja potpiše i Ugovor o početku provedbe javnog natječaja za izgradnju Centra za odgoj i obrazovanja obzirom na to da su sredstva za prvu fazu osigurana u državnom proračunu, a dio i u proračunima grada Čakovca i Međimurske županije, te je apelirao na ubrzanje ulaganja u cestovnu infrastrukturu jer ulaganje u infrastrukturu cesta, u nadležnosti Hrvatskih cesta, ne prati dinamična gospodarska aktivnost, osobito intenzitet prometa na cesti koja spaja Čakovec i Varaždin kao središta dviju županija, uz potrebu i za ostalim investicijama u cestovnu i željezničku infrastrukturu.  

U fokusu

FOI okupio 18 eminentnih autora, rezultat je kapitalno djelo iz područja javnog menadžmenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Fakultetu organizacije i informatike održana je promocija knjige „OSNOVE JAVNOG MENADŽMENTA“ skupine autora i urednice prof. dr. sc. Ruže Brčić. Promocija je osim koautora i recenzenata, okupila predstavnike iz akademskog i gospodarskog sektora.

Uvodnim govorom pozdravila ih je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, nakon koje su knjigu predstavili autorica i urednica prof. dr. sc. Ruža Brčić, koautori knjige te recenzentica izv. prof. dr. sc. Ivana Marić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Knjiga ima impozantnih 18 autora koji se bave različitim znanstvenim disciplinama, a uz profesoricu Brčić to su i: prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dr. sc. Predrag Bejaković, prof. dr. sc. Želimir Dulčić, izv. prof. dr. sc. Vedran Đulabić, izv. prof. dr. sc. Jasmina Džinić, prof. dr. sc. Tihomir Hunjak, profesor emeritus, doc. dr. sc. Emina Jerković, izv. prof. dr. sc. Ivan Malbašić, izv. prof. dr. sc. Romea Manojlović Toman, prof. dr. sc. Gordana Marčetić, izv. prof. dr. sc. Anamarija Musa, prof. dr. sc. Renata Perić, izv. prof. dr. sc. Igor Pihir, prof. dr. sc. Stanka Setnikar Cankar, dr. sc. Marijana Sumpor, doc. dr. sc. Martina Tomičić Furjan i izv. prof. dr. sc. Katarina Tomičić-Pupek.

Radi se o kapitalnom djelu iz područja javnog menadžmenta, koje daje različite perspektive ekonomske, pravne, organizacijske, matematičke i sociološke grane u obradi jedne vrlo važne i zahtjevne teme, koja do sada u Hrvatskoj nije proučavana na ovako sistematičan i pregledan način, što znači da ova knjiga donosi jedan velik doprinos razvoju ovog znanstvenog područja.

U prvom dijelu knjige govori se općenito o menadžmentu, drugi dio pojašnjava temu planiranja u javnoj upravi, dok treći pojašnjava problematiku organiziranja u javnoj upravi, a upravljanje u javnoj upravi (javnim financijama, javnom nabavom i učinkovitošću) neke su od tema četvrtog dijela ovog udžbenika. Peti dio obrađuje temu ljudskih potencijala, službeničko zakonodavstvo i službenički sustav. Šesti dio detaljno razrađuje problematike e-Uprave i društvene mreže, dok se sedmi dio bavi organizacijskim vrijednostima. Sve to sumirano je na 378 stranica, uz 366 referenci, 54 slike, 25 tablica i pojmovnik – rekla je recenzentica profesorica Marić i dodala da je urednica imala zahtjevnu ulogu u pronalaženju zajedničke niti vodilje i usklađivanju različitih pristupa brojnih autora, a u tome je i uspjela.

– Knjiga obiluje primjerima iz prakse, stoga će studentima i svim stručnjacima iz prakse ovo djelo biti iznimno korisno i zanimljivo. Doprinos znanstvenog djela leži u svježem pristupu s ciljem da se unaprijede znanja iz ovog životno važnog područja koje određuje poslovanje brojnih organizacija, ali isto tako pomaže građanima u snalaženju u složenom labirintu poslovanja javnog sektora – ustvrdila je Marić.

Autorica i urednica prof. dr. sc. Ruža Brčić je istaknula da je glavna karakteristika ove knjige što na interdisciplinaran način pokazuje poslove i procese javne i državne uprave te regionalne i lokalne samouprave.

– Autori ove knjige uspjeli su otvoriti područje javnog menadžmenta i promotriti poslove koji su javni i imaju istu karakteristiku, i to iz aspekta menadžmenta, organizacije, planiranja, kontrole kvalitete, a osobito učinkovitosti. Knjiga je zapravo udžbenik i „naslonjena“ je na program studija na FOI-ju, a poslužit će svima koji se obrazuju u području menadžmenta i srodnih područja – kazala je prof. Brčić prilikom promocije.

Izdavač ove knjige je Fakultet organizacije i informatike, a dekanica prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep je naglasila da su ovakvi udžbenici od izuzetne važnosti za akademski sektor jer oni postaju akademska literatura koju koriste i studenti i nastavnici.

– Vrlo je važno okupiti ovakav eminentni skup stručnjaka, u čemu je profesorica Brčić i uspjela. Posebnost ove knjige je i to što se temom javnog menadžmenta ne bavi baš puno ljudi niti je dovoljno istražena tema, stoga te činjenice daju dodatnu vrijednost ovom kapitalnom djelu– istaknula je dekanica Begičević Ređep.

Knjiga je dostupna u Knjižnici FOI-ja, a naručiti se može i online putem FOI Shopa.

Nastavite čitati

U fokusu

Otklanjaju se posljedice katastrofalnog požara koji je devastirao tradicijsku kuću u Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovih dana započeli su radovi na raščišćavanju zgarišta krovišta i zaštiti drvene očuvane prizemne strukture tradicijske kuće u gradskom Perivoju Marije Ružičke Strozzi u Varaždinskim Toplicama koju je sredinom ovog mjeseca zahvatio katastrofalni požar u kojem je izgorjelo cijelo krovište tradicijske kuće.

>>Netko je namjerno zapalio slamnati krov na etno kući u Varaždinskim Toplicama

Cilj je na tradicijskoj kući koja predstavlja zaštićeni spomenik tradicijske kulture Republike Hrvatske postaviti privremeno krovište do izrade i stručne odluke o početku njene konzervatorsko-restauratorske obnove.

Zahvaljujući brzoj vatrogasnoj intervenciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Varaždinske Toplice uspješno je ugašen požar i spašen veći dio tradicijske kuće, kao i dokazi za službe koje su kasnije obavljale očevid.

Na mjesto događaja tog dana, uz gradonačelnicu Varaždinskih Toplica Dragicu Ratković, stigli su i djelatnici Policijske uprave Varaždin, Policijske postaje Novi Marof, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascuttini Juraga, predstavnici firme Singra d.o.o. koji su prije nekoliko godina izvodili radove na opsežnoj konzervatorsko-restauratorskoj obnovi tradicijskog krovišta kuće te predsjednica Gradskog vijeća Ljubica Nofta.

Gradonačelnica Ratković i ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenka Vlahović zahvaljuju topličkim vatrogascima na brzoj reakciji, svima koji su istog dana pristigli na mjesto događaja i pružili potporu Gradu i Muzeju, kao i Ministarstvu kulture i medija na čelu s ministricom Ninom Obuljen Koržinek na brzoj reakciji i financijskoj pomoći.

Također, zahvale su uputile svima koji sudjeluju u sadašnjem projektu spašavanja i zaštite tradicijske kuće koja je nacionalno kulturno dobro od velikog značaja za kontinentalnu arhitekturu i kulturu kontinentalnog dijela Hrvatske.

Valja naglasiti kako iz Grada i Zavičajnog muzeja zahvaljuju i svim građanima na podršci, kao i brojnim muzejskim i stručnim djelatnicima koji su ponudili svoju stručnu pomoć u obnovi tradicijske kuće.

– Nadamo se da će ona uskoro zasjati punim sjajem i biti jedan od poznatih simbola Varaždinskih Toplica – poručuju iz Grada i Zavičajnog muzeja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje