Povežite se s nama

Međimurje

Plesači Vivone otplesali su svoj najdraži, ali i najteži nastup: na Zimskoj produkciji pred domaćom publikom

Objavljeno:

- dana

Plesni studio

Čakovečki Plesni studio Vivona i ove je godine rasprodan.

Nakon Zimske plesne produkcije u Centru za kulturu prije desetak dana slijede gostavanja, natjecanja, festivali… Tijekom 32 godine postojanja Vivona se čvrsto etablirala na hrvatskoj dječjoj plesnoj sceni.

Kad je 1985. godine Karmen Kovačević Jambor osnovala Plesni studio Vivona, njezina želja je bila približiti ples najmlađima. Počela je sa starijima, obrazovala se pa posvetila djeci. Iako je plesna grupa starijih bila tražena na svim važnijim hrvatskim događanjima, Karmen Jambor nije znala što očekivati od djece. Niti je znala hoći li im uspjeti prenijeti svoje znanje.

Sljedeći izazov je tradicionalna, velika 5. Revija plesa u Čakovcu.Domaćin na Reviji će ugostiti i plesne skupine iz drugih gradova.

O natjecanjima i događanjima nije imala hrabrosti razmišljati. Već je dovoljno smiono izgledalo upustiti se u zahtjevan i odgovoran rad s djecom. Ipak, kao osobi sklona izazovima, to joj se učinilo privlačno. Voljela je ples, voljela je djecu i nije vidjela što bi moglo krenuti krivo. Ako je i imala strahova, a jest, držala ih je u podsvijesti.

Njezin entuzijazam pokazao se presudnim. Znanje koje je stekla učeći od vrsnih hrvatskih plesnih pedagoga, kao i brojnih domaćih i stranih stručnjaka, odlučila je konkretno i pokazati. Na prvu audiciju za djecu u Plesni studio Vivona došlo je čak 150 malih potencijalnih plesača. Ta je brojka pokazala koliko veliki interes postoji za takvu vrstu hobija i rekreacije. Nije bilo važno pleše li netko bolje ili lošije, je li riječ o talentu ili o nekome s dvije lijeve noge. Svi su primljeni, dobili su šansu pokušati, a selekcija je išla prirodnim putem. – Djeca su vrlo samokritična. Teže je bilo nekoga uvjeriti da je dobar nego da sam odustane. Nikoga nikad nismo odbili. Svatko ima pravo ostvariti svoje afinitete. A ako ne ide, kažem, djeca to sama shvate i polako odustaju. Nerijetko ih moram uvjeravati da i nisu loši koliko misle. Imaju vrlo visoke kriterije – govori Karmen Jambor.

ako su djeca uvijek vrlo samokritična, suvremena tehnologija, umjesto da ih potakne, ona ih sputava. – Na internetu vide razne svjetske izvođače i misle da i oni moraju biti tako tako dobri ili da ne valjaju. Teško ih je uvjeriti da gledaju profesionalce i da je takvih najmanje, a ne da je to mjerilo kvalitete – objašnjava.
I sve to, prisjeća se, kao da je bilo jučer, a prošle su 32 godine.

Za to se vrijeme puno radilo, vježbalo, odlazilo na natjecanja, organizirali se festivali i dobivale se nagrade. – Vivona ima puno nagrada i pehara, nastupa na televiziji, državnim susretima, revijama, sportskim i kulturnim događanjima – govori Karmen Jambor.

Novi izazov

Ipak, plesači Studija Vivona, saznajemo, najviše vole svoje produkcije. Tu onima do kojih im je najviše stalo pokažu koliko su i što naučili tijekom godine. Jednako je tu i najviše treme, jer nije isto pogriješiti pred nepoznatom publikom ili pred onima do kojih ti je stalo. Djeca su tu posebno osjetljiva. Zadnja takva priredba je održana prije pola mjeseca u Domu kulture.

Na Zimskoj plesnoj produkciji je nastupilo 130 plesača Vivone, od četiri do 18 godina.
Pleše se suvremeni ples s bazom baleta. – Veliku pozornost posvećujemo izboru glazbe prema dobi djece, temi i kostimima – govori voditeljica Jambor. Vivona je poznata kao jedan od rijetkih studija s bogatom scenografijom.

Sljedeći izazov je tradicionalna, velika 5. Revija plesa u Čakovcu. Domaćin Vivona na ovoj će plesnoj priredbi ugostiti i plesne skupine iz drugih gradova. To je samo jedna od priredbi koje očekuju plesače Vivone u ovoj godini. A oni su se s izazovima naučili suočiti.

Izvor: RT
Foto:

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica bogatim programom koji počinje u nedjelju obilježava svoje dane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Selnica/Facebook

Objavljen je program obilježavanja Dana Općine Selnica.

Program je uistinu bogat, a traje od 21. travnja do 1. svibnja.

Sve počinje tradicionalnim pješačenjem u nedjelju, 21. travnja, u 13 sati.

Svečana sjednica općinskog vijeća na rasporedu je u četvrtak, 25. travnja, a istog dana je i svečana sveta misa povodom zaštitnika svetog Marka.

U OŠ Selnica 26. travnja gostuje Kerekesh Teatar, a dan kasnije, u subotu, u istu školu dolaze “Autići-Brzići”.

Nedjelja, 28. travnja, rezervirana je za kulturno umjetnički program.

Praznik rada obilježit će se od 11 sati na igralištu u Zebanec Selu, a organizator je ŠN sv. Marko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje