Povežite se s nama

Međimurje

Plesom su se vratili u 50-te i 60-te godine prošlog stoljeća

Objavljeno:

- dana

“PLESNJAK KAO NEKAD”

Iako je ples za Valentinovo dugogodišnja i lijepa tradicija OŠ Jože Horvata Kotoriba, ove godine u toj su školi upriličili nešto malo drugačiji Dan zaljubljenih: školski hol pretvorili su u podij za ples iz davnih 50-ih i 60-ih godina u kojem su blistale djevojke u svojim najljepšim haljinama i vješto napravljenim frizurama, a dečki u košuljama s kravatama i leptir-mašnama.

“Plesnjak kao nekad” održan je na samo Valentinovo i oduševio je mnoge. No, da bi sve prošlo savršeno, učenici od četvrtog do osmog razreda odmah su se, s početkom drugog polugodišta, na satovima razredne zajednice upoznali s načinom zabave mladih iz tog vremena, a satovi glazbene kulture također su bili protkani pričama, pjesmama i plesovima tog vremena. Tjedan dana prije Valentinova svi zainteresirani učenici mogli su, ako su željeli, naučiti osnovne korake fokstrota, bečkog i engleskog valcera, tanga, polke, cha-cha-cha, twista i rock’ n’rolla na radionicama plesa koje su održavane svaki dan. Sljedeći korak, nimalo lak, bio je pronaći plesnog partnera i znati ga lijepo i ljubazno zamoliti za ples. 
Svi koji su u tome uspjeli mogli su se prijaviti učiteljici glazbene kulture da će sudjelovati na plesu.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Nedavno predstavljeni „Rječnik govora Kotoribe“ čuva jezično blago toga kraja Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Kotoriba

U subotu, 9. rujna 2023. godine, u Kotoribi je u večernjim satima održana promocija knjige „Rječnik govora Kotoribe“ autora Ane Jauk i prof. dr. sc. Đure Blažeke.

Ovaj Rječnik je svojevrstan povijesni dokument za Kotoribu koji sadrži jezično blago ovog kraja Međimurja.

Još 2017. godine Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, proglasilo je kotoripsku skupinu govora nematerijalnim kulturnim dobrom koje je potrebno očuvati za buduće naraštaje, a ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznalo je važnost projekta i dodijelilo sredstva za njegovu finalizaciju.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, zastupnica u EU parlamentu Sunčana Glavak, saborska zastupnica Andreja Marić, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik nakladnika – Ogranka Matice hrvatske Čakovec – Zoran Turk, doktorica znanosti iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Ivana Kurtović Budja i mnogi drugi. Naslovnicu „Rječnika govora Kotoribe“ oslikala je Josipa Dornik.

Među ostalim, na nedavno održanu promociju „Rječnika govora Kotoribe“ osvrnuo se župan Međimurske županije Matija Posavec na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Kotoriba, održanoj 15. rujna.

– Upućujem pohvale učiteljici hrvatskog jezika Ani Jauk koja je posljednjih 15 godina marljivo skupljala materijal za ovaj rječnik, želim joj zahvaliti na čuvanju naše tradicije, kulture i baštine. Ovim rječnikom ne ponosi se samo Kotoriba već i cijelo Međimurje – istaknuo je župan.

Nastavite čitati

Međimurje

U subotu ponovno dobrotvorna akcija “Radio gorice za Katružu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo izdanje dobrotvorne akcije “Radio gorice za Katružu” održat će se u subotu, 23. rujna, diljem gornjeg Međimurja gdje će organizatori iz Humanitarne zaklade solidarnosti Katruža Međimurske županije i Radija 1 s prijateljima, donatorima i gostima obilaziti gorice te prikupljati grožđe, mošt i ostale oblike donacije za nove cikluse pomoći međimurske Zaklade građanima.

Polazak je ispred Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu, odakle se u 8 sati kreće prema Svetom Urbanu, a na brojnim postajama diljem bregovitog dijela našega kraja povorku će pratiti glazba za koju će se pobrinuti provjereni međimurski glazbenici – članovi Skandal benda, Josip Sanjković Mitrica te DJ Radija 1.

U Humanitarnoj zakladi Katruža Međimurske županije ističu da je cjelokupni prihod akcije isključivo namijenjen pomaganju bolesnim osobama s ovog područja, te pozivaju građane da se uključe donacijom u grožđu, moštu, novčanim prilozima ili nekim drugim oblikom doprinosa postanu sudionici ove lijepe priče koja dugi niz godina širi svjetlost nade ljudima u potrebi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje