Povežite se s nama

U fokusu

Plus u blagajni i planovi za razvoj turizma u Maruševcu

Objavljeno:

- dana

PLUS I MINUS

Za desetak dana će općinski vijećnici Maruševca izglasavati proračun. Značajno mjesto u dokumentu i ovog je puta dobio Sportsko-rekreacijski centar, koji tako postaje veteran zacrtanih a neodrađenih kapitalnih projekata Općine.

Čeka se raspisivanje natječaja za famoznu podmjeru 7.4 iz programa ruralnog razvoja. Načelnik Ivan Šagi veli da se vijećnici već hvataju za glavu kad čuju za taj projekt. Iako su neki, izgleda, već odustali, načelnik Šagi vjeruje da bi Općina iznimno profitirala s Centrom, vrijednim 2, 9 milijuna kuna, pa ne želi odustati. 

Natječaj je bi , prema obećanjima, trebao biti raspisan uskoro. Sportsko-rekreacijski centar, veličine nekoliko stotina četvornih metara, već duže vrijeme ima sve potrebne papire i građevinsku dozvolu. – U proračunu smo morali prikazati projekte s nadom da će se raspisati natječaj i evo, ovaj je konačno i raspisan – govori načelnik.

Turizam

Sportsko-rekreacijski centar dio je maruševečkog plana za razvoj turističke djelatnosti. Općina je turizam unijela i u Strategiju razvoja 2016. – 2020. godine. Ideja za Centar došla je s idejom bivše direktorice varaždinske Turističke zajednice Brankom Tropp o povezivanju dvoraca na sjeverozapadu Hrvatske. – Maruševec je na sredini tog puta, između Trakošćana i Varaždina, pa je bila ideja da ovdje bude odmorište. Istovremeno su mještani Maruševca izrazili želju za izgradnjom sportskih sadržaja. Tako smo osmislili projekt Sportsko-rekreativnog centra – govori načelnik. Za Centar je određeno i zemljište veličine 22.000 četvornih metara. Sportski dio će sadržavati malonogometno igralište, teniski teren, igrališta za odbojku i rukomet. Od turističkih sadržaja tu će biti odmorište za 150 ljudi veliko 16 x 45 metara, ugostiteljski sadržaj te veliko parkiralište za autobuse i osobne automobile. Iako nema razloga sumnjati u prolaz projekta na natječaju, načelnik Ivan Šagi je oprezan: – Više nikad neću reći da je gotovo dok nije gotovo. AZRA je zadužena za prijavu projekta na natječaj, pa ćemo vidjeti – govori. Zbog toga se o ovom projektu zapravo malo i zna. – Kako ne bih bio skeptičan? Već dvije godine projekt uvrštavamo u proračun – veli Ivan Šagi. 

Maruševec bi se volio uvrstiti na turističku kartu, za to ima odličan adut, ali kao da ga nema. Riječ je o dvorcu Maruševec, koji vlasnik Oskar Pongratz, ne želi otvoriti javnosti. Teško bi to bilo shvatljivo čak i kad bi Pongratz, kojem je dvorac vraćen denacionalizacijom, i živio ovdje, a osobito kad se zna da je on vrlo rijetko u Maruševcu. Načelnik o tome ne želi govoriti, ali po Maruševcu se naveliko priča da Pongratz imanje koristi samo za eksploatiranje šuma. U dvorac ne mogu ni oni koji desetljećima brinu o čuvanju njegove tradicije, Udruga prijatelja dvorca Maruševec.

Dvorac

I dok dio stručnjaka tvrdi da je dvorac Maruševec čak ljepši od Trakošćana, ta je ljepota skrivena od javnosti. U Maruševcu smatraju da bi se otvaranjem dvorca i turističkom orijentacijom znatno podigao standard Općine. Ako netko izvana pokaže interes za dvorac, u Općini ga upute na Oskara Pongratza i nemaju povratne informacije je li i što je odgovoreno. U Udruzi vele da je takvo pitanje uopće iluzorno postavljati.

Na otvaranju dvorca za javnost Općina je bazirala i Strategiju razvoja prije 15-ak godina. Ali rezolutno odbijanje vlasnika da otvori dvorac javnosti prilično je okrnjilo turističku viziju Maruševca. – Sigurno da bi bilo dosta gostiju, i domaćih i stranih. Bila bi to odlična vikend-destinacija, a time bi profitirao cijeli Maruševec – zaključuje priču o dvorcu načelnik Šagi.

Drugi turistički potencijal Maruševca je dolina rijeke Plitvice. – Tu bi mogla biti lijepa šetnica i rekreacijski sadržaji. Sad je to zaštićeni pojas Hrvatskih voda pa će, nadamo se, ideju biti lakše ostvariti – kaže načelnik. U Općini su turistički potencijal vidjeli i u OPG-ima, kojih je puno na malom prostoru, ali u zadnje vrijeme su posustali.

Plus

U godini koja prolazi bilo je kojekakvih previranja, očekivanja i bojazni za lokalnu samoupravu. Donosili su se zakoni koji idu na štetu lokalnoj samoupravi, pa je načelnik nakon svega očekivao manjak u blagajni na kraju godine. Međutim, i njega samog je ugodno iznenadilo da su u Maruševcu uspjeli dobrim gospodarenjem spriječiti takav scenarij. Općina je odradila sve planirano, a godina će ipak završiti u plusu.

S novim Poreznim zakonom, u Maruševcu se nadaju  da će ministar Marić održati riječ o pomoći lokalnoj upravi s 1,3 milijuna kuna 

I taman kad je sve izgledalo pozitivno, usvojen je novi Porezni zakon, pa se načelnik pita što se sad može očekivati. Zna se da će lokalna uprava najlošije proći. – Preostaje nam jedino držati za riječ ministra Marića, koji veli da država ima preko milijardu kuna kojima će nadoknaditi lokalnoj samoupravi manjak prihoda.Unatoč čekanjima, Općina je uspjela završiti nekoliko nerazvrstanih cesta, počela je i obnova crkve, komunalna infrastruktura se približava dobrom standardu, a usvojena je i Strategija razvoja od 2016. do 2020. godine. Ipak, sve to pada u drugi plan pred činjenicom da Maruševec ima problem s natalitetom. Jer, veli načelnik, sve što se radi, radi se za bolji život stanovnika, a njih je sve manje.

 

Dvorac

I dok dio stručnjaka tvrdi da je dvorac Maruševec čak ljepši od Trakošćana, ta je ljepota skrivena od javnosti. U Maruševcu smatraju da bi se otvaranjem dvorca i turističkom orijentacijom znatno podigao standard Općine.

Centar

Sportski dio SRC-a sadržavat će malonogometno igralište, teniski teren te igrališta za odbojku i rukomet. Od turističkih sadržaja tu će biti odmorište za 150 ljudi, ugostiteljski sadržaj te veliko parkiralište za autobuse i osobne automobile.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždinska županija planira pomoć za turističke agencije, event industriju i manje poduzetnike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

spavanje krevet san

Varaždinska županija odazvala se zahtjevima koje je Udruga Glas poduzetnika uputila županu vezano za amortiziranje štete nastale u gospodarstvu s ciljem očuvanja radnih mjesta.

Na inzistiranje Darka Molnara, koordinatora regionalnog ureda UGP Varaždin, u veljači bi, naime, trebala izaći tri nova poziva: Poziv za dodjelu potpora za turističke agencije i izvođačke umjetnosti, te pomoćne djelatnosti u izvođačkoj umjetnosti, izuzev bendova i pjevača, Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2021. godinu te Poziv za kreditiranje mikro, malih i srednjih poduzetnika.

Molnar je napomenuo kako primjerice turističke agencije i izvođačke djelatnosti imaju pad prihoda i do 90 % te je pomoć nužna kako bi ta branša uopće opstala.

Također, Varaždinska županija raspisat će i Poziv za kreditiranje mikro, malih i srednjih poduzetnika. Konkretno, pokrenut će se linija ukupnog kreditnog volumena od 2 milijuna kuna uz jamstvo Županije od 70 %. Svi poduzetnici moći će dobiti do 100.000 kuna zajma, uz rok otplate od dvije do pet godina. Na poziv, koji će biti raspisan u veljači, moći će se javiti obrtnici, OPG-ovi, društva s ograničenom odgovornošću, jednostavni d.o.o.-i i svi ostali mikro, mali i srednji poduzetnici s područja Varaždinske županije.

U veljači se očekuje i raspisivanje godišnjeg Poziva za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2021. godinu. Riječ je o Pozivu vrijednom milijun kuna koji predstavlja najveće izravno ulaganje u smještajne kapacitete na županijskoj razini u Hrvatskoj, a koji ima za cilj povećanje broja noćenja, registraciju novih objekata, produljenje sezone te razvoj prezentacijske i partnerske ponude obiteljskih i svih drugih gospodarstava.

– Svi smo u jednoj neizvjesnoj situaciji, a posebice oni koji sad imaju zabranu na rad. Prošlog tjedna uputili smo svim gradonačelnicima, načelnicima i županu zahtjeve. Drago nam je da se dio njih već odazvao, a očekujem da će do kraja sljedećeg tjedna to učiniti svi. Vjerujem da je svima, bez obzira koja su politička opcija, sad u interesu da se sačuvaju radna mjesta i da se gospodarstvo ponovo postavi na noge – rekao je Darko Molnar.

– Županije nemaju značajnije porezne prihode, pomagati možemo jedino od svojih izvornih prihoda koji iznose oko 80 milijuna kuna. Razumjeli smo problem i pomoć gospodarstvu u ovoj fazi ide na nekoliko razina: turističkim agencijama i event industriji kroz poseban Javni poziv, mikro, malim i srednjim poduzetnicima kroz kreditnu liniju uz jamstva kojima im držimo leđa, a u veljači ide i Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za privatne iznajmljivače, pravne i fizičke osobe, te OPG-ove koji imaju registriranu dopunsku djelatnost turizam. Mi smo i u prvom valu bili prvi na liniji pomoći; 576 obrtnika primilo je 3000 kuna, odnosno 5000 kuna bespovratne pomoći iz Fonda solidarnosti u koji su se uplaćivala odricanja od plaća zaposlenika Županije i dužnosnika. Siguran sam da će odaziv na mjere pomoći Varaždinske županije i ovaj puta biti velik, a sredstva iskorištena u kratkom roku – rekao je župan Radimir Čačić.

Nastavite čitati

U fokusu

Od idućeg tjedna postupno otvaranje škola? Odluka će se donositi na lokalnoj razini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nastava

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na jučerašnjem sastanku ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima dogovoreno jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

U Ministarstvu su kazali da je dogovor da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja.

Stoga će župani tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave.

Više župana za Jutarnji list potvrdilo je da smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Nastavite čitati