Povežite se s nama

U fokusu

Plus u blagajni i planovi za razvoj turizma u Maruševcu

Objavljeno:

- dana

PLUS I MINUS

Za desetak dana će općinski vijećnici Maruševca izglasavati proračun. Značajno mjesto u dokumentu i ovog je puta dobio Sportsko-rekreacijski centar, koji tako postaje veteran zacrtanih a neodrađenih kapitalnih projekata Općine.

Čeka se raspisivanje natječaja za famoznu podmjeru 7.4 iz programa ruralnog razvoja. Načelnik Ivan Šagi veli da se vijećnici već hvataju za glavu kad čuju za taj projekt. Iako su neki, izgleda, već odustali, načelnik Šagi vjeruje da bi Općina iznimno profitirala s Centrom, vrijednim 2, 9 milijuna kuna, pa ne želi odustati. 

Natječaj je bi , prema obećanjima, trebao biti raspisan uskoro. Sportsko-rekreacijski centar, veličine nekoliko stotina četvornih metara, već duže vrijeme ima sve potrebne papire i građevinsku dozvolu. – U proračunu smo morali prikazati projekte s nadom da će se raspisati natječaj i evo, ovaj je konačno i raspisan – govori načelnik.

Turizam

Sportsko-rekreacijski centar dio je maruševečkog plana za razvoj turističke djelatnosti. Općina je turizam unijela i u Strategiju razvoja 2016. – 2020. godine. Ideja za Centar došla je s idejom bivše direktorice varaždinske Turističke zajednice Brankom Tropp o povezivanju dvoraca na sjeverozapadu Hrvatske. – Maruševec je na sredini tog puta, između Trakošćana i Varaždina, pa je bila ideja da ovdje bude odmorište. Istovremeno su mještani Maruševca izrazili želju za izgradnjom sportskih sadržaja. Tako smo osmislili projekt Sportsko-rekreativnog centra – govori načelnik. Za Centar je određeno i zemljište veličine 22.000 četvornih metara. Sportski dio će sadržavati malonogometno igralište, teniski teren, igrališta za odbojku i rukomet. Od turističkih sadržaja tu će biti odmorište za 150 ljudi veliko 16 x 45 metara, ugostiteljski sadržaj te veliko parkiralište za autobuse i osobne automobile. Iako nema razloga sumnjati u prolaz projekta na natječaju, načelnik Ivan Šagi je oprezan: – Više nikad neću reći da je gotovo dok nije gotovo. AZRA je zadužena za prijavu projekta na natječaj, pa ćemo vidjeti – govori. Zbog toga se o ovom projektu zapravo malo i zna. – Kako ne bih bio skeptičan? Već dvije godine projekt uvrštavamo u proračun – veli Ivan Šagi. 

Maruševec bi se volio uvrstiti na turističku kartu, za to ima odličan adut, ali kao da ga nema. Riječ je o dvorcu Maruševec, koji vlasnik Oskar Pongratz, ne želi otvoriti javnosti. Teško bi to bilo shvatljivo čak i kad bi Pongratz, kojem je dvorac vraćen denacionalizacijom, i živio ovdje, a osobito kad se zna da je on vrlo rijetko u Maruševcu. Načelnik o tome ne želi govoriti, ali po Maruševcu se naveliko priča da Pongratz imanje koristi samo za eksploatiranje šuma. U dvorac ne mogu ni oni koji desetljećima brinu o čuvanju njegove tradicije, Udruga prijatelja dvorca Maruševec.

Dvorac

I dok dio stručnjaka tvrdi da je dvorac Maruševec čak ljepši od Trakošćana, ta je ljepota skrivena od javnosti. U Maruševcu smatraju da bi se otvaranjem dvorca i turističkom orijentacijom znatno podigao standard Općine. Ako netko izvana pokaže interes za dvorac, u Općini ga upute na Oskara Pongratza i nemaju povratne informacije je li i što je odgovoreno. U Udruzi vele da je takvo pitanje uopće iluzorno postavljati.

Na otvaranju dvorca za javnost Općina je bazirala i Strategiju razvoja prije 15-ak godina. Ali rezolutno odbijanje vlasnika da otvori dvorac javnosti prilično je okrnjilo turističku viziju Maruševca. – Sigurno da bi bilo dosta gostiju, i domaćih i stranih. Bila bi to odlična vikend-destinacija, a time bi profitirao cijeli Maruševec – zaključuje priču o dvorcu načelnik Šagi.

Drugi turistički potencijal Maruševca je dolina rijeke Plitvice. – Tu bi mogla biti lijepa šetnica i rekreacijski sadržaji. Sad je to zaštićeni pojas Hrvatskih voda pa će, nadamo se, ideju biti lakše ostvariti – kaže načelnik. U Općini su turistički potencijal vidjeli i u OPG-ima, kojih je puno na malom prostoru, ali u zadnje vrijeme su posustali.

Plus

U godini koja prolazi bilo je kojekakvih previranja, očekivanja i bojazni za lokalnu samoupravu. Donosili su se zakoni koji idu na štetu lokalnoj samoupravi, pa je načelnik nakon svega očekivao manjak u blagajni na kraju godine. Međutim, i njega samog je ugodno iznenadilo da su u Maruševcu uspjeli dobrim gospodarenjem spriječiti takav scenarij. Općina je odradila sve planirano, a godina će ipak završiti u plusu.

S novim Poreznim zakonom, u Maruševcu se nadaju  da će ministar Marić održati riječ o pomoći lokalnoj upravi s 1,3 milijuna kuna 

I taman kad je sve izgledalo pozitivno, usvojen je novi Porezni zakon, pa se načelnik pita što se sad može očekivati. Zna se da će lokalna uprava najlošije proći. – Preostaje nam jedino držati za riječ ministra Marića, koji veli da država ima preko milijardu kuna kojima će nadoknaditi lokalnoj samoupravi manjak prihoda.Unatoč čekanjima, Općina je uspjela završiti nekoliko nerazvrstanih cesta, počela je i obnova crkve, komunalna infrastruktura se približava dobrom standardu, a usvojena je i Strategija razvoja od 2016. do 2020. godine. Ipak, sve to pada u drugi plan pred činjenicom da Maruševec ima problem s natalitetom. Jer, veli načelnik, sve što se radi, radi se za bolji život stanovnika, a njih je sve manje.

 

Dvorac

I dok dio stručnjaka tvrdi da je dvorac Maruševec čak ljepši od Trakošćana, ta je ljepota skrivena od javnosti. U Maruševcu smatraju da bi se otvaranjem dvorca i turističkom orijentacijom znatno podigao standard Općine.

Centar

Sportski dio SRC-a sadržavat će malonogometno igralište, teniski teren te igrališta za odbojku i rukomet. Od turističkih sadržaja tu će biti odmorište za 150 ljudi, ugostiteljski sadržaj te veliko parkiralište za autobuse i osobne automobile.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

Variosystems d.o.o. zapošljava zaposlenika u odjelu nabave (m/ž) u Ludbregu (m/ž). Rok prijave je 9.8. Posao obuhvaća praćenje rokova i količine isporuka materijala prema specifikacijama sustava, pregovaranje oko cijena materijala te izrade narudžbi za određene grupe materijala, izradu i ažuriranje potrvdi narudžbi i slično. Od kandidata se očekuju završeno komercijalno, ekonomsko ili tehničko obrazovanje, dodatno školovanje ili tečajevi povezani s nabavom ili gospodarskim poslovanjem, tečno znanje njemačkog jezika u govoru i pismu, a prednost je dodatno znanje engleskog jezika. Prijavite se.

Autoprijevoznik Tomislav Balažinec traži vozača u međunarodnom prometu (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijave su otvorene do 5.8. Uvjeti su posjedovanje B+E ili C+E kategorije vozila te minimalno poznavanje jednog stranog jezika. Aplicirajte.

KTC d.d. zapošljava na pozicijama konobar (m/ž) u Jalžabetu i Čakovcu te pomoćni kuhar (m/ž) u Čakovcu. Potrebna je srednja stručna sprema ugostiteljskog smjera i vozačka dozvola B kategorije. Prijavite se.

Cloud d.o.o. zapošljava menadžera prodaje (m/ž) u Varaždinu. Rok prijave je 27.8. Uvjeti su osnovno znanje engleskog jezika, iskustvo u prodaji namještaja od dvije godine, komunikativnost i snalažljivost. Poslodavac osigurava smještaj i prijevoz prilikom rada u udaljenijim županijama. Provjerite više ovdje.

Massive Flooring d.o.o. zapošljava administratora na odjelu računovodstva (m/ž). Mjesto rada je Veliki Bukovec, a prijave su otvorene do 20.8. Potrebna je srednja stručna sprema ekonomskog smjera, poznavanje engleskog jezika i posjedovanje vozačke dozvole B kategorije. Traže se dvije godine radnog iskustva i računalna pismenost. Očekuje se fleksibilna i komunikativna osoba. Detalje provjerite putem linka.

Gradax d.o.o. zapošljava rukovatelja samohodnim građevinskim strojevima (m/ž) za područje Varaždinske županije. Rok prijave je 19.8. Potrebna je srednja stručna sprema i radno iskustvo od godinu dana. Posao obuhvaća rad na bagerima, valjcima i finišeru. Provjerite detalje ovdje.

MDV Plus d.o.o. traži skladišnog manipulanta (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijave su otvorene do 6.8. Očekuje se minimalno završena osnovna škola, a radno iskustvo nije važno. Poslodavac nudi mogućnost rada na neodređeno. Više na linku.

ACG Europe d.o.o. zapošljava operatera stroja (m/ž) u Ludbregu. Rok prijave je 11.8. Potrebna je srednja stručna sprema tehničara za mehatroniku, strojarskog tehničara, elektrotehničara, osnovno znanje engleskog jezika u govoru i pismu, poznavanje MS Office paketa, poznavanje rada u SAP-u. Posao obuhvaća kontinuirani rad stroja za proizvodnju kapsula, smjenske aktivnosti na stroju za proizvodnju kapsula, praćenje i održavanje parametara procesa u skladu sa zadanim vrijednostima. Provjerite više ovdje.

Limarske usluge Sakač zapošljavaju građevinskog limara (m/ž) u Ljubešćici. Prijave su otvorene do 18.8. Posao podrazumijeva izradu i montažu elemenata od lima, montažu raznih limenih pokrova te izradu limenih fasada. Poželjno je radno iskustvo na navedenim poslovima, minimalno završena osnovna škola te zdravstvena sposobnost za rad na visini. Više na linku.

Podrum Štrigova d.o.o. zapošljava voditelja vinograda (m/ž). Mjesto rada je Štrigova, a prijave se zaprimaju do 15.8. Potrebno je obrazovanje za poljoprivrednog tehničara/ku, a poželjno je radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima. Posao obuhvaća obavljanje poslova planiranja organizacije svih radova u vinogradu, organizaciju rada sa ljudima na parcelama, vođenje evidencije radnika i sezonaca. Provjerite detalje ovdje.

Sretno kandidatima!

Za dodatne poslove iz Međimurske i Varaždinske županije kliknite nalink i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Sretno u pronalaženju posla. 

Vaš posao.hr. 

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Kajtazi i Ćorić u Pribislavcu: “Ne radimo podjele na Rome i nerome!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na ulazu u romsko naselje u Pribislavcu danas, 28. srpnja, održana je izvanredna konferencija za medije.

Pribislavec su, naime, posjetili ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te saborski zastupnik Veljko Kajtazi. Održali su i radni sastanak s općinarima na kojem je bilo riječi o problematici ilegalnih odlagališta i svakodnevnog spaljivanja otpada, objasnio je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

S navedenim problemom (pre)često se moraju boriti pripadnici DVD-a Pribislavec i Javne vatrogasne postrojbe Čakovec. Samo tijekom srpnja tako su vatrogasci iz JVP-a čak osam puta izlazili na intervenciju. Članovi lokalnog DVD-a povremeno pak požar gase na dvjema lokacijama istovremeno!

Na početku konferencije pozdravio je okupljene i zahvalio ministru Ćoriću što se odazvao pozivu u pomoć. Dodao je da je zastupnik Kajtazi bio inicijatorom sastanka.

– Prije dva tjedna Vlada je donijela novi Nacionalni plan za Rome. To nije prvi takav dokument, oni se redovito donose od 2003., no kako ih sprovesti u djelo ako nijedna jedinica lokalne samouprave nema akcijski plan? Treba razraditi i na koji način zapošljavati mlade, sposobne ljude, a ne ih “pretvarati u invalide” naknadama i sličnim. Ima puno pozitivnih primjera među pripadnicima romske manjine, no svjetla su uvijek fokusirana samo na negativne!

Zahvaljujem ministru Ćoriću i smatram da će ovakvi obilasci romskih naselja pridonijeti rasvjetljavanju problematike i voditi uspješnim rješenjima, osobito sa smećem, koje nije samo romsko – rekao je Kajtazi. Na njega se nadovezao ministar Ćorić.

– Ovo pitanje otpada koji okružuje Pribislavec mora biti riješeno jednom za svagda, za što će se provesti odgovarajuće mjere. Divlje deponije sanirat će se u narednim mjesecima. To je, među ostalim, i pitanje ekonomske, ali i svake druge integracije romske manjine, čiji pripadnici moraju imati sva prava, ali i poštovati sve obveze i odgovornosti koje sa sobom donosi status hrvatskoga građanina. Mislim da se u tome gospodin Kajtazi i ja slažemo – rekao je Ćorić, nadodavši da u svemu veliku ulogu igraju i veća ekonomska sigurnost te važnost obrazovanja Roma.

Kajtazi i Ćorić osvrnuli su se i na problematiku cijepljenja, odgovarajući na pitanje o navodno ispodprosječnoj procijepljenosti Roma. Kajtazi je rekao da ne raspolaže konkretnim podacima, ali da su potencijalno maloj procijepljenosti svakako pridonijele i svakakve lažne informacije koje se šire društvenim mrežama.

Dodao je da se Rome posjećivalo te su im se dostavljali paketi s maskama, dezinficijensima i drugim potrepštinama. Po uzoru na Virovitičko-podravsku županiju, istaknuo je, minibusom bi se posjetilo svih 60-ak romskih naselja te bi se cijepljenje ubuduće provelo uz pomoć mobilnog centra.

Ministar Ćorić odlučno je pak ustvrdio da “nema procijepljenosti u romskim naseljima i u neromskim naseljima”:

– Imate samo procijepljenost na razini Hrvatske… Romi su građani ove zemlje, kao i svi ostali. Nitko tu nikoga ne treba ni na koji način izdvajati. Možemo eventualno govoriti o informiranim i neinformiranim građanima, s tim da je najveća odgovornost na onim informiranima koji se unatoč znanju ne cijepe. Apeliramo svaki dan pa apeliram i danas – cijepite se!

Na primjedbu o neizdvajanju ministar je zaradio pljesak i ovacije prisutnih.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje