Povežite se s nama

Život i društvo

Po jagode mame Lilike iz Čukovca rado dolaze i igrači Dinama

Objavljeno:

- dana

Crvene, mirisne i ukusne, od milja nazvane kraljicama proljetnog voća, imaju i svoje selo kod Ludbrega. Čukovec je, naime, nadaleko poznat kao Selo jagoda, a ako prolazite na relaciji od Ludbrega prema Koprivnici, prodaju se gotovo ispred svake druge kuće.

Uzgojile su ih vrijedne ruke tamošnjih stanovnika. U Čukovcu živi svega tristotinjak ljudi, a imaju čak tridesetak OPG-ova kojima je primarna djelatnost uzgoj ovog slatkog proljetnog voća.

Ovogodišnja sezona je, kažu nam uzgajivači, dobra. Problem je jedino što će možda biti kraća nego što je uobičajeno. Naglo je zatoplilo pa su se i jagode naglo zacrvenile. Drugi potencijalni problem je nedostatak radne snage, ali i sve veći troškovi uzgoja.

Unatoč svim problemima u Čukovcu smo naišli na veselu obitelj Lazić i njihove goste. Uzgojem jagoda bave se već četiri desetljeća, a gotovo da i ne postoji netko u ludbreškom kraju tko nije čuo za jagode mame Lilike.

Imaju više od 15 tisuća sadnica jagoda, a Dušan Lazić kaže nam da su na tri reda ubrali čak 85 kilograma voća.

– Imamo jagode u plasteniku i vani, prodaja ide dobro, a evo stigli su nam i gosti iz Beograda koji nam rado pomažu u berbi – kaže nam Lazić. Otkrio nam je da su nedavno imali i gosta koji je dobro poznat svima koji prate nogomet. Kaže da je njihovog sina, poznatog podravskog skečera i youtubera Aleksandra Lazića, posjetio dinamovac Petar Bočkaj koji je također zasladio jagodama.

– Svratio nam je i igrač Dinama Petar Bočkaj, skompao se s našim sinom pa je svratio – rekao nam je Lazić i dodao kako su i njemu prijale čukovečke jagode.

Dušanova supruga Ljiljana pak kaže da nemaju problema s beračima.

– Velika smo obitelj i sve stignemo. Ove godine je stvarno veliki prinos i jako sam zadovoljna. Naglo je zatoplilo pa će ove godine sezona vjerojatno biti puno kraća, ali sve u svemu, jako dobra sezona – rekla nam je Ljiljana.

Život i društvo

FOTO Četvero ivanečkih speleologa na zahtjevnoj međunarodnoj ekspediciji na Sjevernom Velebitu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Grad Ivanec

Četvero članova SU „Kraševski zviri“ Ivanec Valentina Kraš, Jurica Jagetić, Damir Androić i Vinka Dubovečak sudjelovali su na međunarodnoj speleološkoj ekspediciji „Nedam 2022.“ na Sjevernom Velebitu (Hajdučki kukovi).

Sedmodnevna ekspedicija održana je u organizaciji SO PDS Velebit i Komisije za speleologiju HPS. Cilj ekspedicije bio je ronjenje kroz sifon u jami Nedam (na -1200 m dubine) te nastavak istraživanja u suhim dijelovima iza sifona.

Na ekspediciji je sudjelovalo 27 speleologa iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Austrije i Litve.

Zajedničkim snagama svih speleologa došlo se do novih spoznaja u jami Nedam.

Nova dubina jame iznosi -1335 metara, čime premašuje dubinu Slovačke jame i čini ju drugom najdubljom jamom u Hrvatskoj! Novoistražena duljina iznosi 354 metra, odnosno ukupna duljina jame 3399 metara.

Članovi Speleološke udruge „Kraševski zviri“ Ivanec sudjelovali su u postavljanju bivka na -300 m dubine, istraživanjem upitnika na -200 i -600 m dubine te transportu opreme od -600 m dubine u jami Nedam.

Definitivno je jama Nedam jedno novo iskustvo članovima ivanečke speleo udruge.

Nova iskustva su bila stjecanje novih osobnih rekorda Valentine, Jurice i Damira (-600 metara dubine) te spavanje u jami. Zbog svojih suženja i meandara je možda i jedna od težih jama u Hrvatskoj.

– Članovi naše udruge su samim tim pokazali da su svojim znanjem i fizičkom spremom dorasli zadatku koji je stavljen pred njih te i ovoga puta samo možemo konstatirati da SU „Kraševski zviri“ Ivanec stoji uz bok vodećim speleološkim udrugama u Hrvatskoj. Čestitamo! – poručili su iz Ivanca.

Dodajmo da su članovi ove udruge bili inicijatori i realizatori ideje o postavljanju ziplinea u gradskom parku, koji se za klince pokazao kao glavna atrakcija ovogodišnjih Dana grada Ivanca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski gradski buseki prelaze na ljetni vozni red

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 1. srpnja do 31. kolovoza 2022. godine, zbog manjeg broja putnika/učenika, primjenjivat će se novi vozni red gradskih buseka, javio je Grad Varaždin.

Isti je objavljen na internetskim stranicama Grada Varaždina na linku https://varazdin.hr/gradski-buseki/?search_q=buse.

Ovo je svakako dobro znati!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje