Povežite se s nama

Kultura

Po prvi put u Hrvatskoj se mogu vidjeti kapa i sablja Nikole Šubića Zrinskoga

Objavljeno:

- dana

Izložba u Čakovcu

Prije 450 godina 7. je rujna osvojena tvrđava Siget i poginuo je Nikola IV. Šubić Zrinski.

Muzej Međimurja Čakovec u spomen na taj dan u petak, 16. rujna otvara prigodnu izložbu o Zrinskom  jednoj on najistaknutijih osoba hrvatske povijesti. U izložbenom postavu su i dva – za Hrvatsku i Mađarsku – neprocjenjiva predmeta, kaciga i sablja Nikole Šubića Zrinskog.  Predmeti su pohranjeni u čuvaonici bečkog spomenuti će predmeti, koji su pohranjeni u čuvaonici bečkog KunsthistorischesMuseuma i po prvi će put biti izloženi u Hrvatskoj.  

Nikola IV. Zrinski bio je hrvatski ban, kapetan lake hrvatske konjice, kraljevski rizničar, general podunavskog okruga, glavni kapetan Sigeta i prvi gospodar Međimurja iz obitelji Zrinski. Ipak, najpoznatiji je zbog svoje junačke pogibije pod Sigetom 1566. godine. S posadom od oko 2500 branitelja branio je od 5. kolovoza do 7. rujna tvrđavu Siget od goleme i dobro opremljene vojske najpoznatijeg osmanlijskog sultana Sulejmana Veličanstvenog.
Iako su Osmanlije zauzele Siget, bila je to teško plaćena pobjeda. Poginulo je oko 30 000 Osmanlija, umro je sultan Sulejman Veličanstveni, a Mehmed-paša Sokolović je odustao od pohoda na Beč. Junačka smrt Nikole Zrinskog odjeknula je cijelom Europom. Vrlo brzo dobiva nadimak „Sigetski“, a historiografija ga naziva „hrvatskim Leonidom“.

Izložba će se moći razgledati u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec od 17. do 30. rujna od 8 do 18 sati.

Izvor:
Foto:

Kultura

Haiku pjesme Varaždinke Zlate Bogović objavljene u portugalskom časopisu „Eufeme“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U portugalskom časopisu za poeziju „Eufeme“ br. 22, siječanj-ožujak 2022. g., pod uredničkim perom Sérgia Ninguém, objavljeno je 12 haiku pjesama varaždinske pjesnikinje i književnice Zlate Bogović.

Haikui su prevedeni na engleski (Đ. V. Rožić) i portugalski jezik (Sérgio Ninguém) i objavljeni rame uz rame s poezijom sljedećih pjesnika: Ana Paula Inácio; António F. Rosário; Chad Norman (trad./versão de Sérgio Ninguém); Eduardo Bettencourt Pinto; Eduardo Quina; Guilherme Vilhena Martins; Luís A. Fernandes; Luís Aguiar; m. parissy; Maria Quintans; Rui S. Magalhães.

Zlata Bogović renomirana je hrvatska haiku pjesnikinja, uvrštena u antologije hrvatskoga haiku pjesništva Nepokošeno nebo/An Unmown Sky 1 (2011) i 2 (2018) te niz zbornika i časopisa u zemlji i inozemstvu.

Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada za haiku i tanku u Japanu kao i niza priznanja u Hrvatskoj.

Sudjeluje u radu recitala i susreta haiku-pjesnika diljem Lijepe naše.

Objavila je dvije zbirke haiku poezije „Pjesma slavuja / Nightingale’s song“ (2010) i „Sjaj i snovi  ̶  moj Varaždin“ (2018).

https://eufeme.weebly.com/

Nastavite čitati

Kultura

Muzej planinarstva i ove se godine uključuje u manifestaciju Noć muzeja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej planinarstva i ove se godine uključuje u nacionalnu manifestaciju Noć muzeja koja se odvija na temu „Muzeji – između stvarnog i digitalnog“.

Budući da će Muzej planinarstva u manifestaciji sudjelovati jubilarni peti put, prigoda je to za retrospektivu brojnih događaja, stvarnih i digitalnih, proteklih Noći muzeja u Ivancu.

Kroz „Vremeplov ivanečkih muzejskih noći“ uz videosnimke, fotografije i razgovore sa sudionicima prisjetit ćemo se planinarskih izložbi, učeničkih nastupa i druženja uz logorsku vatru, a novim sadržajima publici približiti ivanečku baštinu.

U programu sudjeluju arheologinja i povjesničarka umjetnosti Ivančica Peharda, koja će otkriti kako je tekla priprema prvih izložbi u Noći muzeja, potom Laura, Helena i Ares, učenici OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec, sa svojom mentoricom, učiteljicom povijesti Suzanom Jagić, koji su u manifestaciju uključeni u sklopu projekta „Moj grad u muzeju“ te Vesna Štruklec koja će u Noći muzeja oživjeti jedan zaboravljeni zimski običaj.

Za kraj programa čut ćemo stihove pjesnika Darka Fodera na izvornom ivanečkom govoru koje prate predivne slike Ivanca i Ivanščice.

Autorica programa je povjesničarka i kustosica Ana Škriljevečki, a video će pripremiti fotograf i snimatelj Zoran Stanko.

Program pratite na Facebook stranici i YouTube kanalu Muzeja planinarstva u petak, 28. siječnja od 18 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje