Povežite se s nama

U fokusu

Pobjednik naše ankete Čehok: Ne razmišljam o kandidaturi za gradonačelnika Varaždina

Objavljeno:

- dana

(NE) IDE U UTRKU?

Hoće li se kandidirati za gradonačelnika Varaždina? Pitali smo to bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka, nakon što je anketa Regionalnog tjednika pokazala da bi upravo on pobijedio sve protukandidate da se sad održavaju lokalni izbori.

Njemu bi, prema anketi, pripalo 30,5 posto, a Alenu Kišiću iz SDP-a 29,8 posto. Međutim, u drugom krugu bi, izjasnili su se ispitanici, pobjedu odnio Čehok.

– Zahvaljujem građanima na velikoj potpori. To, naravno, ne znači ništa osim što me to u nekom smislu obvezuje kao građanina Varaždina. Ne razmišljam ni o kakvoj kandidaturi, u ovom trenutku se ne mislim kandidirati, a niti je sad vrijeme u kojem o tome treba govoriti – rekao je Ivan Čehok.

Nije iznenađen

Dodao je da ga rezultati ankete nisu iznenadili.

– Aktualna vlast se pokazala potpuno nekompetentnom. Samo jedan primjer jest to da u šest godina ne mogu obnoviti gradske vrtiće. Zato se ljudi prisjećaju da se u deset godina mojeg mandata doista radilo, gradilo, obnavljalo i stvarale su se nove vrijednosti – rekao je Čehok.

Napominje da se često zaboravlja da pitanje dobrog vođenja Grada nije pitanje samo jednog čovjeka.

– Ne možete ništa učiniti ako nemate dobru ekipu – ustvrdio je.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje