Povežite se s nama

Međimurje

Pobjednika Revije filmova izabrat će mali dječji žiri

Objavljeno:

- dana

FILM

Čakovec će od 27. veljače do 3. ožujka biti centar mladih zaljubljenika u film. Centar za kulturu organizira 5. Međunarodnu reviju filmova za djecu i mlade.

Gledat će se filmovi starih gostiju – Austrije, Francuske, Njemačke, SAD-a, Švedske, Velike Britanije i Hrvatske.Program Revije zamišljen je kao potpora nastavi medijske kulture. – Želimo pobuditi interes nove filmske publike za nacionalnu i europsku filmsku umjetnost – najavljuje organizator. Na dosadašnje četiri Revije je čak 6.000 djece odgledalo 28 filmskih naslova. To je publika u dobi u kojoj se razvijaju sposobnosti vrednovanja audiovizualnog djela i sposobnost kritičkog izbora.

Dolazi osam filmova iz sedam zemalja – Austrije, Francuske, Njemačke, SAD-a, Švedske, Velike Britanije i Hrvatske

Prije svake će se projekcije održati uvod u gledanje filma i ukazati na osnovne filmološke i tematske elemente koje film obrađuje, a poslije gledanja su organizirane filmske radionice. Sve projekcije održavaju se u dvorani Centra za kulturu, a radionice na Maloj sceni “Vinko Lisjak”. Filmovi se prikazuju na originalnom jeziku uz titlove na hrvatskom. 
Pobjednika će izabrati dječji žiri učenika i javno ga proglasiti odmah nakon završetka Revije, u petak, 3. ožujka.

 

PROGRAM

Ponedjeljak, 27. 2. 
10.00 – URICO, OSKAR I TAJANSTVENI KAMEN (Njemačka) 8+
12.00 – EMA SPAVA NEGDJE DRUGDJE (Švedska) 7+

Utorak, 28. 2.
10.00 – GENIJALNI MLADI UM (Velika Britanija) 12 +
12.oo – MALI VITEZ TRENK (Njemačka, Austrija) 8+

Srijeda, 1. 3.
10.00 – LJETO U BROOKLYNU (SAD), 12+
12.00 – ANKA (Hrvatska) 10+

Četvrtak, 2. 3. 
10.00 – DJECA TRANZICIJE (Hrvatska) 14+
12.00 – NOVI KLINAC (Francuska) 12+

Izvor:
Foto:

Međimurje

Obrtnička komora MŽ dodijelila majstorske diplome za novih 24-ero majstora i majstorica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obrtnička komora Međimurske županije održala je svečanu dodjelu majstorskih diploma kandidatima koji su uspješno položili majstorske ispite u dva ispitna roka, u veljači i travnju ove godine.

Međimurska komora majstorske ispite organizira i provodi od 1996. godine i dosad je položeno 812 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, ali i rad u inozemstvu.

Osim kandidata s područja Međimurske županije, ispite su položili i kandidati s područja Varaždinske, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije. Dodijeljene su im diplome u 16 zanimanja, a najviše je vodoinstalatera, instalatera grijanja i stolara.

Diplome su majstorima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, a novi majstori su: Zvonko Hižman, Josip Lugović, Melita Židov, Siniša Horvat, Robert Bergovec, Davor Rainer, Emanuel Bočkaj, Petar Bojčić, Tomislav Đurđević, Vlado Harjaček, Andrijana Kreš, Sara Miketek, Ivan Hatlak, Mladen Ivanović, Vesna Šoković-Plantak, Leonard Novak, Damir Bočkaj, Dejan Miholić, Davor Golub, Saša Baumhak, Tihomir Šestan, Fridrich Zimprich.

Dva kandidata primila su po dvije majstorske diplome, a to su Ivica Ferenc i Boris Rendić.

Nastavite čitati

Međimurje

Čuvanje tradicije: proštenje u Peklenici uz misno slavlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pekleničko se proštenje tradicionalno obilježava prve nedjelje u listopadu i zasigurno je najveće proštenje u Međimurju.

Pekleničari, ali i mještani svih okolnih naselja, tada odlaze na svetu misu u kapelicu Blažene Djevice Marije od Krunice, a kasnije uživaju u sadržajima koje donosi samo proštenje.

Pekleničko proštenje ove se godine održalo 2. listopada pa je tako u 11 sati održana sveta misa kod kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji koju je predvodio velečasni Josip Blažon. Svetoj misi prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednica Mjesnog odbora Ivana Maltarić te mnogobrojni građani.

Taj se crkveni spomendan i obilježava 7. listopada, a naziv Gospe od Krunice nosi od 1969. godine i pape Pavla VI. Prije toga zvao se blagdanom Gospe od pobjede, u čast velikoj pobjedi kršćanske koalicije protiv Osmanlija u bitci kod Lepenta 7. listopada 1571. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje